Economia De Piata Forma Evaluata

Extras din referat Cum descarc?

In lume exista in prezent o mare varietate de tipuri specifice de organizare si reglare a activitatii economice, dar sistemul economiei de piata a devenit predominant in lumea contemporana. Intre economia de piata si economia de schimb se pune adesea semnul egalitatii.
In principiu, economia de piata este considerata o forma evoluata a economiei de schimb.
Ea este opusul economiei centralizate, asa cum economia de schimb este opusul celei naturale. Economia de piata se poate definii- ca un mecanism complex de coordonare a oamenilor, activitatiilor si firmelor printr-un sistem de piete si preturi.
Piata - putem spune ca este un mecanism prin intermediul caruia se realizeaza legatura intre cumparator si vanzator, in vederea stabilirii calitatii sau pretului unui produs sau serviciu.
Pretul este un barometru extrem de important si sensibil al economiei.
El coordoneaza deciziile dintre producator si consumator, astfel incat un pret mic incurajeaza consumul si descurajeaza productia.
Faptul ca vreme de 50 de ani lupta s-a dus intre doua sisteme diametral opuse comunism si capitalism a dus la neglijarea diferentelor existente intre tarile cu economie dezvoltata. Procesul de transformare prin care trec economiile nationale si economia in ansamblul ei, arata ca nu doar economiile foste socialiste se afla in prezent in plin proces de tranzitie.
Daca ne gandim la geneza protectionismului si a liberului schimb, observam caci comertul international nu a avut in antichitate caracterul general pe care l-a dobandit in zilele noastre. El se afla in mana catorva popoare mici care, favorizate de situatia lor maritima isi constituisera monopolul comertului si al transportului respectiv.
Practic, de la mercantilisti incoace dreptul de vama a inceput sa fie folosit pentru a indeparta concurenta straina si a dezvolta industria nationala. Acest drept isi pierde in acest fel caracterul sau fiscal devenind de acum protector. Se respinge, prin taxele protectoare, importul produselor fabricate. Dimpotriva, se favorizeaza importul produselor alimentare, al materiilor prime si a tot ce servea fabricilor, stimulandu-se in acest fel exportul produselor tarii respective, in plus se acorda de catre stat prime si avantaje substantiale in acest sens.
Putem spune ca domnia presupusa a liberului schimb a aparat intr-un fel sau altul, explicit sau implicit, interesele nationale, care n-au tinut mult pana la urma, datorandu-se in primul rand Statelor Unite, care ramasesera in afara miscarii liber-schimbiste, de altfel Statele Unite au fost intotdeauna protectioniste pentru ca una din cauzele principale ale revolutiei lor contra patriei-mama a fost ca aceasta nu le ingaduia sa fabrice nici macar o potcoava. Dupa aproximativ doua sute de ani Anglia, insa, a gasit de cuviinta sa adopte liberul schimb deoarece nu mai avea nici un folos de la protectionism. Apoi anii premergatori primului razboi mondial si anii cu cateva scurte ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia De Piata Forma Evaluata
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!