Economia Contemporana a Frantei

Cuprins referat Cum descarc?

Economia Frantei 2
I razboi mondial - baza economiei contemporane a Frantei 2
Industria 3
Cea mai dezvoltata agricultura din Europa 4
Mineritul si industria energetica 5
Transporturile 5
Comertul exterior 6
Economia franceza in prezent - date ziaristice 7
Corporatii franceze pe piata Republicii Moldova 9


Extras din referat Cum descarc?

Economia Frantei
Situata printre primele cinci puteri ale economiei mondiale, Franta dispune de variate resurse minerale, dar cu o productie modesta si in scadere, apeland in masura din ce in ce mai mare la importul de materii prime si semifabricate. Industria are un ridicat nivel tehnologic, competitiv mai ales in aeronautica, material rulant, energia nucleara, industria alimentara. In ansamblul economiei mondiale, pozitia Frantei s-a erodat in ultimele doua decenii (in 1970 reprezenta 8,2% din productia industriala a OECD iar in 1990 doar 5,7%).
Politica de reconversiune energetica (reducerea dependentei de importul de hidrocarburi) a condus la sporirea la 70% a ponderii centralelor nucleare in productia de energie electrica (locul intai pe glob). Marile concentrari industriale sunt: regiunea pariziana, valea Rhonului, Sena inferioara, zona Lyon. Productia industriala este extrem de diversificata, pondere mai mare in cadrul exportului avand industria autovehiculelor, utilajelor industriale, aeronautica, chimia de sinteza si industria alimentara (unt, branzeturi si vinuri). 
Agricultura antreneaza 7% din populatia activa desi are o contributie redusa in PNB (3,3%), Franta situandu-se pe locul intai in Europa si cinci in lume la productia de cereale.Ca valoare a exporturilor agricole, Franta ocupa locurile doi-trei pe glob. Viticultura este si ea larg reprezentata (locul al doilea pe glob la productia de struguri si de vinuri). Cea mai mare cantitate de vin se produce in zona Languedoc, dar majoritatea vinurilor de calitate sunt originare din zona Bordeaux, din Cote d'Or de langa Dijon si din Champagne. Cresterea animalelor asigura 53% din valoarea productiei agricole. Se cresc bovine, porcine si ovine. 
Reteaua cailor de comunicatii este bine dezvoltata si polarizata de capitala. 
Balanta comerciala este echilibrata, principalii parteneri fiind tarile CEE. Turismul are o contributie insemnata (peste 20 miliarde USD anual) la balanta de plati. Ajutorul financiar extern acordat de Franta insumeaza 7,5 miliarde USD anual.
I razboi mondial - baza economiei contemporane a Frantei
Resursele economice si industria au avut un rol important in timpul I razboi. Succesul militar depindea de abilitatea unei tari de a produce, in continuu, bunuri pentru armata ei. In timpul razboiului, Franta a acaparat resursele economice ale vastelor imperii coloniale detinute, aceasta abilitate ii dadea mari avantaje. Aliatii aveau parte de un avantaj critic si anume : posibilitatea de a obtine imprumuturi de la bancile americane de investitii. Aliatii au folosit aceste imprumuturi pentru a cumpara petrol, fier, grau si alte produse vitale. Cand Statele Unite au intrat in razboi, Trezoreria Americana (U.S. Treasury Department) a finantat imprumuturile catre Aliatii . Resursele Americii si ale Imperiului Colonial Britanic au avut un rol important in castigarea razboiului.
Industria
Franta este una din tarile puternic industrializate. Are o industrie grea, foarte dezvoltata (rafinarii de petrol, industria siderurgica, industria aluminiului, industria cimentului , a hartiei si celulozei, industria chimica si constructiile de masini). Industria autovehiculelor este a patra ca marime din lume duba Japonia , SUA si Germania. Doar 3 tari au mai multi locuitori si un venit mediu pe locuitor mai mare ca Franta: SUA , Japonia si Germania. Economia franceza produce ea singura 1/5 din totalul veniturilor tarilor din C.E.E. . 
Industria prelucratoare este foarte diversificata, fabricand aproape intreaga gama a produselor din domeniu. Se remarca insa, indeosebi prin productia de avioane (Toulouse, Bordeaux, Marsilla), autoturisme (Paris si imprejurimile), nave maritime (Le Havre, Marsille), chimie si petrochimie (marile porturi), textile (Lyon, Lille),produse alimentare (vinuri, zahar si produse zaharoase, lactate, etc.). Sunt inca bine reprezentate siderurgia (fonta si otel), mai ales in Lorena, si metalurgie neferoasa, in principal industria aluminiului (in Muntii Alpi, unde se poate folosi energia electrica obtinuta in Hidrocentrale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Contemporana a Frantei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!