Economia Chinei dupa Trei Decenii de Reforme

Extras din referat Cum descarc?

China (Republica Populara Chineza, RPC) , din mai multe puncte de vedere, este un stat unical, ce merita sa fie cunoscut, iar experienta ei pe larg si profund studiata, si ulterior aplicata. Cunoasterea se refera nu doar la numarul enorm al populatiei, cultura sa multimilenara, marile si multiplele descoperiri in diverse domenii ale stiintei si tehnicii etc., dar si, in special, prin succesele economice remarcabile, fara precedent, realizate intr-un timp istoric extrem de scurt. 
In 1978, dupa incetarea din viata a fondatorilor RPC si a conducatorilor longevivi ai Chinei comuniste - Mao Zedong si Zhou Enlai, gruparea moderata a Partidului Comunist Chinez (PCC), in frunte cu Deng Xiaoping, a renuntat la dogmele vechi si a declansat o ampla reforma economica, orientata spre liberalizarea multilaterala interna si externa. Conceptia majora a noii orientari a fost formulata in cunoscuta teza - ,,o tara, doua sisteme" (economice si politice). Orientarea noua a fost inclusa in Constitutia tarii adoptata ulterior (4 decembrie 1982), care cuprinde atat conceptiile lui Mao Zedong, cat si principiile ,,economiei socialiste de piata" ale noului lider real. Legea fundamentala nu numai ca consfintea dreptul la proprietatea privata, dar ii rezerva acesteia un statut principal, prioritar si nu secundar (complementar) in economia nationala. Prin aceasta China a iesit din izolarea ei internationala, asigurandu-si succese palpabile. Pluralismul politic extrem de important, a schimbat atitudinea fata de China din partea marilor puteri, acestea oferind ei sanse fara de precedent in diverse domenii, inclusiv in cel teritorial. La 1.01.1979 China stabileste relatii diplomatice cu SUA, ulterior, in urma acordurilor cu Marea Britanie si Portugalia, obtine la 1.07.97 Hong Kong-ul (unul dintre principalele centre economice si urbanistice ale lumii), iar la 20 decembrie 1999, respectiv, regiunea Macao, ambele populate de chinezi.
In anul 1978, economia RPC era comparabila din punct de vedere al valorii nominale cu cea, de exemplu, a Slovaciei din a. 2006. Produsul intern brut (PIB) absolut constituia 362,4 mlrd. yuani sau 43,8 mlrd. dol. Balanta comerciala era negativa: exportul - 9,75 mlrd. dol., iar importul - 10,89 mlrd., PIB-ul per capita era unul dintre cele mai mici in lume.
Cu cca. trei decenii in urma, aflandu-ma in Akademgorodok (or. Novosibirsk) la un stagiu de cercetare, am citit un articol in revista stiintifica ,,???" de acolo despre planurile pe termen lung ale autoritatilor RPC si ale PCC. Conform acestora, catre anii 2030-2040 China urma sa devina prima putere economica a lumii. Probabil multi dintre cititori au ,,trecut cu vederea" acest obiectiv extrem de optimist si ambitios, iar unii chiar au luat in gluma documentul in cauza. Evenimentele ulterioare, insa, au demonstrat seriozitatea si caracterul argumentat al programelor de dezvoltare multianuala ale Chinei, de altfel document care cuprinde cea mai lunga perioada planificata din istorie de pana acum.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Chinei dupa Trei Decenii de Reforme.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Institutul National de Statistica. National Institute of Statistics. Anuarul Statistic al Romaniei 2006. Romanian Statistical Yearbook. Bucuresti, 2007, 864 pag.
2. Institutul National de Statistica. National Institute of Statistics. Economia lumii in cifre. Bucuresti, 2007.
3. Cotidianul ,,Economistul", 1 octombrie 2007.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!