Economia Bazata pe Cunoastere

Extras din referat Cum descarc?

Ce este economia bazata pe cunoastere ?
Pentru a intelege acest concept, trebuie sa plecam de principiile de baza. Putem descrie informatia ca fiind acel "ceva nou" pe care il aflam despre un anumit sistem sau despre modul in care acesta functioneaza. Cunoasterea insa este mai mult decit simpla informatie, ea reprezinta, pe linga valoarea pur matematica si intelegerea informatiei respective. Asa cum cunoasterea este superioara informatiei, si economia bazata pe cunoastere este superioara economiei informationale.
Putem defini economia bazata pe cunoastere ca fiind acea economie care a depasit pragul de dezvoltare dincolo de care cunoasterea reprezinta resursa cheie. Ce face ca aceasta cunoastere sa devina o resursa atit de importanta ? Exista multi factori care au ca urmare acest lucru, cei mai importanti fiind: progresul inregistrat in IT&C , cresterea vitezei de dezvoltare a noilor tehnologii, competitia la nivel global, liberalizarea pietelor, schimbarea continua a cererii determinata de cresterea ponderii persoanelor cu venituri medii si mari (care dezvolta o cerere sofisticata, de produse de buna calitate), cresterea importantei calitatii vietii.
Privind de-a lungul timpului societatea umana, putem descoperi ca existe anumite praguri de dezvoltare, fiecare dintre acestea ducand societatea pe planuri superioare de organizare si existenta. Aceste praguri au fost denumite de catre specialisti revolutii. Prima mare transformare a societatii umane a fost sedentarizarea si intreruperea migrarii. Aceasta a coincis cu dezvoltarea primelor activitati pe care le putem denumi ca fiind economice: agricultura si cresterea vitelor. Tot in aceasta perioada putem afirma ca au aparut in mod sistematic si primele forme de comert intre societatile agricole si cele de crescatori de animale. A doua mare transformare o reprezinta revolutia industriala. Dezvoltarea masinilor a intrerupt munca predominant manuala si a lasat locul dezvoltarii productiilor de serie. Dar aceste transformari nu au avut loc numai la nivelul producatorilor, ci pe intreg lantul care porneste de la fabrica de productie si se termina cu consumul final. Au fost afectati si en-grossisti, si transportatorii, si detailistii, adica toti agentii economici.
Odata cu modificarea procesului de productie, de distributie si vanzare, au aparut modificari si la nivelul consumatorilor. Daca la inceputul secolului, piata inca era una de tip "sellers market", astfel incit Henry Ford putea afirma ca: "Masina poate avea orice culoare, atita timp cit ea este neagra", din anii '70 deja se poate spune ca s-a trecut la o piata de tip "buyers market", adica o piata unde consumatorii stabilesc regulile. Acesta transformare s-a datorat competitiei dintre producatori, care, au ajuns cu timpul sa realizeze ca nu este economic viabil sa vinda ceea ce produc, ci trebuie sa produca ceea ce se vinde. In tarile dezvoltate, acum 50 de ani, existau in rafturile magazinelor 5-7 tipuri diferite de conserve dintr-un anumit tip, astazi exista sute. Concurenta a determinat producatorii sa produca mai bine, mai ieftin, mai rapid.
De-a lungul timpului, conducerile firmelor au acordat cea mai mare atentie gestionarii banilor, materialelor, utilajelor si oamenilor. Astazi, ele au ajuns sa recunoasca importanta capitala a unei a cincea resurse: informatia. Nevoia de informare a firmelor intr-o societate din ce in ce mai puternic concurentiala face ca, in prezent, analiza pietei si a dorintelor consumatorului sa devina primordiala. Firmele puternice incearca sa stie tot ce se poate sti despre consumatori: ce doresc, ce nu doresc, cum consuma, cind, ce ii face fideli produsului, cind prefera sa schimbe marca. Nevoia de a stii, determinata de nevoia de a lua decizii corecte la timpul potrivit, a determinat aparitia unei explozii a utilizarii sistemelor informatice la nivelul firmelor. In functie de nevoile de informare ale directorilor, firmele au elaborat SIM-uri, adica Sisteme de Informationale de Marketing, prin care decidentii pot fi mereu la curent cu ceea ce se intimpla pe piata. De asemena, tot mai multe firme apeleaza la sisteme de management de tip participativ, unde deciziile sunt luate de catre mai multe persoane, in felul acesta reducindu-se riscul unui esec. Este evident ca toate aceste persoane trebuie sa aiba acces la informatii si sa comunice in mod efectiv pentru ca demersul lor sa aiba succes.
In aceasta mica descriere putem observa cum societatea umana si-a deplasat treptat accentul de la productia de tip manufacturier la cea automata, de la cunoasterea individuala la cea de grup accentuand astfel importanta comunicarii. Societatea umana s-a schimbat mult si se schimba in prezent din ce in ce mai repede. Exista doi factori primordiali care determina transformarile ce au loc in societate, facand astfel trecerea de la economia de tip industrial la noua economie, bazata pe cunoastere:
- Revolutia tehnico-stiintifica
- Procesul de globalizare


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Bazata pe Cunoastere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!