Echilibrul si Dezechilibrul Economic

Extras din referat Cum descarc?

1. Teoria echilibrului economic - concept, forme, conditii de echilibru, obiective
2. Formele dezechilibrului economic
1. Teoria economica clasica si neoclasica referitoare la echilibrul macroeconomic
In viziunea scolii liberale clasice, piata, prin mecanismul cererii si ofertei, se poate autoregla generand venituri pentru producatori si pentru forta de munca utilizata in procesul de productie si, in plus, poate conduce la dezvoltare economico - sociala, fara interventia in economie a statului.
Economisti recunoscuti ai acestui curent de gandire liberal sunt Adam Smith (conceptul de referinta - ,,mana invizibila") si Jean Baptiste Say.
,,Legea lui Say" enunta ca ,,oricare cerere, manifestata pe o piata oarecare, detine suportul unei productii si oferte concomitente" - explicand astfel legatura de interdependenta si conditionalitate dintre pietele produselor si serviciilor (cerute si oferite) si piata factorilor de productie, printre care piata muncii.
Insa pe piata muncii intervine latura sociala a activitatii economice, factorul de productie uman fiindmai complex, el necesita o abordare complexa: din prisma rationalitatii si eficientei economice si, de asemenea, prin prisma asigurarii unui nivel de trai decent si a protectiei sociale.
Putem concluziona astfel: conform teoriei clasice si neoclasice, intr-o societate actioneaza mecanisme naturale de schimb, iar productia nationala se stabileste spontan si necesar la acel nivel la care toti lucratorii sunt ocupati deplin si toate capitalurile disponibile sunt utilizate de asemenea integral. 
Cu alte cuvinte, echilibrul economic general se produce atunci cand intr-o economie exista starea de ocupare deplina a fortei de munca. Modelul clasic presupune un echilibru caracterizat prin maximizarea productiei, a beneficiilor si tuturor remuneratiilor.
Principiul ,,laissez - faire" descrie un mediu in care tranzactiile intre parti private sunt libere de interventia statului (inclusiv de reglementari restrictive, taxe, tarife si monopoluri).
Teoria Keynesiana referitoare la echilibrul macroeconomic
Profesorul englez John M.Keynes (1883-1946) publica in 1936 ,,Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor", o carte ce a insemnat un adevarat punct de cotitura in stiinta economica si totodata o adevarata ruptura cu teoria neoclasica, acuzata de a fi incapabila sa tina seama de faptele istorice. 
John Maynard Keynes este cel ce a creat un nou curent de gandire, reconstruind conceptual ,,rolul statului" intr-o economie nationala (,,mana vizibila").
John Maynard Keynes a oferit un nou model de analiza a functionarii economiei.
Keynes a sustinut neputinta mecanismului liber al pietei, la nivel macroeconomic, de a-si autoregla dezechilibrele, deci rolul statului este de a interveni in rezolvarea problemelor macroeconomice si pentru echilibrarea economiei nationale.
Mecanismul pietei, oricat de perfect ar parea, s-a dovedit a fi incapabil de a rezolva automat toate problemele cu care se confrunta o economie - somaj, inflatie, crize - ele pot fi aplanate doar la nivelul intregii economii, prin promovarea politicilor economice ale statului (fiscale, monetare).
Cea mai puternica criza poate fi considerata Marea Depresiune a anilor 1929-1933, cand s-au inregistrat venituri foarte scazute si un somaj masiv ( in anul cel mai critic, 1933, un sfert din forta de munca a S.U.A. se afla in somaj, iar PNB real a fost cu 30% sub nivelul anului 1929).
Teoria economica clasica parea incapabila sa explice Marea Depresiune, avand in vedere ca ea sustinea ca venitul national depinde de ofertele factorilor de productie si de tehnologia existenta, dar in realitate nu s-au inregistrat modificari substantiale ale acestor oferte din 1929 si pana in 1933.
In primul rand, J.Keynes depaseste conceptia clasica potrivit careia echilibrul economic era privit ca o staredurabila bazata pe principiul autoreglarii pietei, stare in care domnea utilizarea deplina a fortei de munca si a capitalului datorita permanentei oscilatii a sistemului de preturi. 
Keynes trateaza echilibrul in termeni de flux, adica in sens dinamic, nu static. Si in modelul elaborat de el problema de baza a echilibrului si dezvoltarii o constituie tot ocuparea fortei de munca. 
Dar Keynes demonstreaza ca, pe termen scurt, echilibrul poate fi insotit de subocupare. Relatia cauzala care conduce la subutilizarea unei parti a fortei de munca este cea care se formeaza intre investitii, economii si venitul national.
Principalele caracteristici ale modelului keynesian se reduc la urmatoarele aspecte:
a) se bazeaza pe o teorie dinamica a fluxurilor economice, compatibila cu o pluralitate de echilibre diferite, intre care echilibrul ocuparii depline constituie una dintre posibilitati;
b) include mai multe variabile decat modelul clasic si presupune, in consecinta, mai putine constante; 
c) presupune o abordare in termeni de circuit, astfel ca modelul economic consta in relatii de cauzalitate intre variabilele care se influenteaza reciproc si care asigura realizarea echilibrului global; 
d) acest model evidentiaza importanta cererii globale in asigurarea echilibrului economic;
e) functionalitatea si intelegerea modelului keynesian presupun analiza raportului ce se stabileste intre anticiparile agentilor economici si raspunsurile realitatii.
In cadrul modelului de echilibru elaborat de J. M. Keynes, sunt esentiale cunoscutele ecuatii de echilibru, privind relatiile dintre venit (Y), consum (C), investitii (I) si economii (S), astfel: 
Y = C + I => C = Y - I si I = Y - C;
Dar S = Y - C => S = I,
aceasta din urma fiind o relatie fundamentala, deoarece transformarea economiilor in investitii reprezinta cheia problemei in realizarea echilibrului economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Echilibrul si Dezechilibrul Economic.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

PAUN OANA- note de curs - Economie Politica


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!