East Asia Economic Caucus

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.2
Capitolul 1. Integrarea economica regionala in Asia de Est
1.1 Caracteristici ale regionalismului in Asia de Est.3
1.2 Initiative de integrare regionala.4
Capitolul 2. Initiativa EAEC
2.1 East Asia Economic Caucus.4
2.2 ASEAN plus 3.7
Concluzii.9
Bibliografie.10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Regiunile Asia si Pacific cuprind Asia de Sud, de Est si Vest si Oceania,
fiecare cu experienta ei distinctiva. Cu toate ca in aceasta zona se afla un numar important de tari in dezvoltare si exista multe situatii de complementaritate intre economiile lor, ca factor potential favorizant, multa vreme nu s-au putut realiza grupari economice care sa cuprinda un numar mare de tari, daca nu chiar toate tarile din zona. Tendinta de institutionalizare a cooperarii internationale, evolutia procesului de integrare in zona au fost private de influenta unor factori de natura diferita: etnica, religioasa, politica, conflicte militare. Totusi, dinamismul crescut al actiunilor economice din regiune, a celor legate de comert, investitii, transfer tehnologic au creat mari oportunitati. Ca urmare, s-au format unele grupari economice viabile cum sunt, Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Asociatia Asiei de Sud pentru Cooperare Regionala (SAARC). De asemenea, in Orientul mijlociu s-au constituit organizatii economice care si-au propus intensificarea cooperarii regionale in domenii de interes reciproc, in scopul dezvoltarii lor economico-sociale intre care, Piata comuna araba (ACM), Consiliul de cooperare al statelor arabe din golf (CCG), Consiliul arab de cooperare economica (CACE).
In aceasta lucrare voi prezenta contextul integrarii economice regionale in Asia de Est si cum au influentat caracteristicile acestuia cooperarile intre state si de asemenea si consecintele acestor aspecte. In partea a doua a lucrarii voi prezenta cazul unei grupari economice Est asiatica, care a ramas multa vreme doar la stadiul de propunere.
Capitolul 1. Integrarea economica regionala in Asia de Est
1.1 Caracteristici ale regionalismului in Asia de Est
Tarile din estul Asiei incep sa priveasca cu ochi buni cresterea economica spectaculoasa a Chinei. In anul 1978 China se afla pe locul 34 in topul celor mai active tari din punct de vedere al comertului, iar in anul 2002 ocupa pozitia a 5-a. Acest lucru favorizeaza formarea in jurul Chinei a unor cooperari economice regionale. Aceasta crestere rapida a Chinei a format doua mari tabere in Asia de Est: cei care priveau acest lucru ca pe o amenintare si cei care o priveau ca pe o mare oportunitate de dezvoltare. In ultima vreme, trendul general al tarilor din regiune este de a profita de puterea economica a Chinei, construind parteneriate pe termen lung cu aceasa. Dezvoltarea regionalismului Est asiatic a coincis cu dezvoltarea rapida a comertului dintre China si vecinii acesteia, Japonia devenind cel mai mare partener al Chinei. In timp ce multi japonezi vad inca China ca pe o amenintare, autoritatile sunt de parere ca revenirea economiei japoneze se datoreaza in mare parte firmelor japoneze catre au prifitat de oportunitate si au investit in China. Regiunea Asiei de Sud-est este inca ingrijorata de comprtitia economica venita din partea Chinei sau a tarilor membre ASEAN, acestea aflandu-se intr-o etapa similara de dezvoltare. Se pare totusi ca tarile din Sud-estul Asiei sunt din ce in ce mai pregatite sa puna bazele unor relatii comerciale cu China, datorita exporturilor masive din partea acesteia. 
O alta caraxteristica a zonei este prezenta regionalismului intr-o forma invechita si informala. Cu exceptia AFTA, regionalismul in Asia de Est este caracterizat de legaturi comerciale informale si interactiuni economice spontane, bazandu-se in principiu pe extinderea legaturilor de familie, neavand baze legale sau politice. ASEAN in sine este marcat din multe puncte de vedere de informalitate. Dar lucrurile au inceput sa se schimbe in ultimii ani, ASEAN conformandu-se normelor globale.


Fisiere in arhiva (1):

  • East Asia Economic Caucus.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!