e-Sanatate

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere, definitii, cuvinte cheie: 3
2. e- Sanatate 4
2.1 Servicii si sisteme oferite de e-Sanatate 5
2.2 Descrierea unui sistem informational de e-Sanatate 7
2.3 ePrescriere, eTrimitere, eProgramare, eRambursare 10
2.4 Sisteme nationale publice de sanatate cu eServicii 11
3 .Telemedicina- viitorul practicii medicale 12
3.1 Avantajele utilizarii servicilor de telemedicina 14
Bibliografie: 17


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere, definitii, cuvinte cheie:
Sanatatea este un domeniu vast si complex in care informatizarea a patruns mai putin decat ar fi posibil, de dorit si chiar necesar, atat in zona publica cat si in cea privata. Serviciul central al domeniului este ingrijirea sanatatii - un serviciu ce nu poate fi 'electronizat', iar multimea instrumentelor de tehnologie a informatiei si comunicatiilor este destinata numai scopului de a acorda un sprijin puternic acestui serviciu central, sub forma unei largi varietati de solutii, sisteme si servicii electronice. Rezultatul final dorit al introducerii serviciilor electronice in sanatate consta in cresterea calitatii serviciilor si scaderea costurilor acestor servicii, pentru toti cei din domeniu - cetateni, pacienti, cadre medicale, institutii medicale, companii de asigurari.
Telemedicina: In sens mai larg,inseamna transferul la distanta a informatiilor medicale,prin intermediul mediilor interactive audio-video,in scopul efectuarii consulturilor si a monitorizarii proceselor si a examinarilor de specialitate,precum si a furnizarii serviciilor de informare si educatie medicala.Este o aplicatie a medicinii clinice,cu o dezvoltare extraordinar de rapida.
Tele-health: Inseamna furnizarea serviciilor si informatiilor legate de sanatate,prin intermediul tehnologiilor moderne de telecomunicatii.
m-Health,e-Sanatate(e-Health),tele-Care: Includ utilizarea dispozitivelor mobile,wireless,care colecteaza si transmit datele medicale legate de parametrii vitali,in scopul efectuarii monitorizarii in timp real.
Tehnologiile informatice si de comunicatii au un impact deosebit asupra desfasurarii activitatii medicale prin posibilitatea de a crea dispozitive si sisteme noi care sa permita o abordare mult diversificata a actului medical si anume:
o Introducerea si dezvoltarea tehnologiilor digitale de comunicatii, retele fixe sau mobile, permit un acces diferentiat in diverse zone din tara, chiar in locuri greu accesibile, atat in zona urbana cat si in zona rurala. Utilizarea tehnologiilor digitale impreuna cu cele informatice au contribuit la dezvoltarea de dispozitive de masura avansate care au posibilitatea de a indeplini un numar variat de functii, precum si de a permite cuplarea la o retea de colectare a datelor masurate. In plus, conectarea acestor dispozitive la o retea din cadrul unei aplicatii de telemonitorizare, realizata similar cu retele informatice de succes, cum ar fi INTERNET-ul, permite conectarea permanenta a pacientului la un Centru Medical care ofera serviciile de monitorizare.
o Utilizarea, din ce in ce mai frecventa, a retelei INTERNET ofera posibilitatea informarii, educarii si invatarii pacientului in ceea ce priveste serviciile de telemonitorizare la domiciliul acestuia. Astazi este o realitate faptul ca, si in Romania, accesul la INTERNET devine un lucru din ce in ce mai obisnuit, prin aparitia unui mare numar de furnizori de asemenea servicii. In acest fel pacientul poate sa fie educat privitor la importanta urmaririi starii de sanatate, in mod continuu, mai ales in cazul unor afectiuni cronice, determinandu-l sa accepte utilizarea acestor servicii, avand consecinte benefice asupra gradului de mentinere a sanatatii sale la un nivel superior.
o Introducerea unui sistem de inregistrare electronica a datelor medicale, in baza unor standarde dezvoltate pentru acest scop, reprezinta un element important in activitatea de reprezentare unitara a datelor provenite din aplicatiile de monitorizare la distanta, indiferent de furnizorul de servicii de acest gen, reprezentare identica cu aceea utilizata in practica medicala curenta. Aspectul este important, pentru ca nu obliga personalul medical sa desfasoare o activitate diferita, fata de aceea zilnica, pentru bolnavii telemonitorizati, cu consecinte benefice asupra timpului de raspuns, mentinerea bazelor de date, productivitatii, calitatii activitatii medicale.
2. e- Sanatate
Toata lumea vorbeste despre e-sanatate in aceste zile, dar putini oameni au venit cu o definitie clara a acestui termen relativ nou. Abia in uz inainte de anul 1999, acest termen pare a servi ca un general "buzzword", folosit pentru a caracteriza nu numai "medicina de Internet", dar si practic tot ce este legat de computere si medicina.
Serviciile electronice din domeniul ingrijirii sanatatii, denumite generic eSanatate (eHealth), reprezinta rezultatul aplicarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor in intreaga gama de functii legate de sectorul sanatatii (1). Aceste servicii sunt menite a satisface cerinte ale cetatenilor, pacientilor, cadrelor medicale (medici, dentisti, farmacisti, biologi, asistenti, infirmiere, manageri, etc.) si organizatiilor furnizoare de asistenta medicala (spitale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, farmacii, laboratoare, companii de asigurari, etc.), publice si private, precum si autoritatilor si factorilor de decizie politica implicati in domeniu. Introducerea serviciilor electronice in domeniul ingrijirii sanatatii reprezinta un proces ce poate fi complex si de durata, dar beneficiile - servicii mai bune la costuri mai mici - justifica eforturile, fie ca acestea sunt depuse de guvern cu referire la sectorul public fie ca sunt depuse de sectorul privat al sanatatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • e-Sanatate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!