Dreptul Mediului - Obiectul Dreptului Mediului

Extras din referat Cum descarc?

Ca urmare a transformarilor care au avut loc in cadrul raporturilor dintre om(societate) si mediu, a luat nastere si se dezvolta continuu o categorie de relatii sociale privind protectia, conservarea si dezvoltarea mediului ambiant, cu trasaturi specifice care nu constituie obiectul de reglementare pentru nici una dintre ramurile traditionale ale dreptului.
In acest domeniu au fost exprimate mai multe opinii, unele stabilind ca obiectul dreptului mediului il formeaza relatiile sociale privind protectia mediului si folosirea resurselor naturale.
Intr-o alta opinie, considerandu-se ca dreptul mediului reglementeaza o arie larga de relatii sociale, obiectul acestei ramurii de drept l-ar constitui relatiile sociale referitoare la conservarea si dezvoltarea resurselor naturii si a celorlalte componente ale mediului, precum si protectia lor.
Exista si o a treia opinie care precizeaza ca obiectul dreptului mediului il constituie relatiile sociale ce apar intre persoane fizice si juridice privitor la folosirea, conservarea, dezvoltarea si protectia factorilior de mediu care sunt legate de folosirea rationala a componentelor mediului ori privesc conservarea, dezvoltarea sau protectia factorilor de mediu.
In general, opinia dominanta este ca obiectul dreptului mediului il constituie relatiile sociale ce apar in legatura cu protectia mediului si crearea unui mediu corespunzator, sanatos pentru umanitate.
Dreptul mediului reglementeaza urmatoarele categorii de relatii sociale:
a)in perioada anterioara intrarii in actiune a normelor dreptului mediului, acesta reglementeaza relatiile privitoare la prevenirea degradarii mediului, fapt ce pune in evidenta latura preventiva al dreptului mediului.
b)tot un rol de prevenire realizeaza dreptul mediului si in perioada de pericol iminent, cand producerea pagubei este sigura si astfel se intervine pentru evitarea unor consecinte negative care inca nu s-au produs, sau, daca s-au produs, se incearca evitarea sau prevenirea altor pagube posibile.
c)dupa ce paguba s-a produs, normele dreptului mediului sunt chemate sa contribuie la stabilirea corecta a raspunderilor juridice si, daca e posibil, la refacerea situatiei anterioare poluarii.
d)normele dreptului mediului reglementeaza, de asemenea, relatiile sociale care au ca scop imbunatatirea generala a conditiilor de mediu. In plus, dreptul mediului mai reglementeaza si relatiile ce privesc structura organizatorica a protectiei mediului, care se refera la activitatea economica si sociala cu impact asupra mediului, pentru obtinerea acordului sau autorizatiei de mediu, relatii care se formeaza cu privire la unele atributii si raspunderii ale autoritatilor pentru protectia mediului sau a altor autoritatii centrale si locale cu atributii de mediu, precum si ale unor organizatii guvernamentale.
Obiectul dreptului mediului este circumscris atat in legea-cadru a protectiei mediului, cat si intr-o serie de reglementarii specifice care privesc protectia diferitelor componente ale mediului. Potrivit art.1 din legea-cadru, obiectul legii il constituie reglementarea protectiei mediului, obiectiv de interes public major, pe baza principiilor si elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabila a societatii. Specificul obiectului dreptului mediului consta in legatura directa a relatiilor sociale din acest domeniu cu normele dreptului mediului, cu protectia mediului, adica activitatea umana sa devina constienta, stiintific fundamentata si indreptata spre prevenirea si combaterea poluarii, mentinerea si imbunatatirea conditiilor de mediu si dezvoltarea durabila. 
Elemente ale obiectului de reglementare:
Ca ramura distincta a sistemului dreptului, dreptul mediului reglementeaza acele relatii sociale care iau nastere in procesul de protectie, conservare si dezvoltare a calitatilor naturale ale mediului. Masurile de conservare si protectie au aparut primele in timp; ulterior, odata cu diversificarea preocuparilor si conturarea unor conceptii moderne in materie, s-a trecut la instituirea unor sisteme care sa faca posibila gestionarea si utilizarea rationala a resurselor mediului si, pe aceasta cale, chiar dezvoltarea calitatilor lor naturale. De aceea, atentia trebuie indreptata si asupra elementelor definitorii ale obiectului dreptului mediului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Mediului - Obiectul Dreptului Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!