Drept Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Reglementarea relatiilor financiare, potrivit necesitatilor, continutului si cuprinsului finantelor publice, include: - constituirea si utilizarea fondului bugetar al statului; - constituirea si utilizarea fondului de asigurari sociale de stat si a fondului de ajutor de somaj; - constituirea si utilizarea fondurilor banesti proprii ale regiilor autonome si ale institutiilor publice; - emisiunea monetara; - circulatia monetara cu numerar si fara numerar; - regimul juridic al valutei; - politica fiscala a statului; - controlul financiar; - organizarea ai functionarea aparatului financiar, bancar si de credit. In indeplinirea sarcinilor sale, statul, reglementeaza toate aceste relatii financiare care, astfel, devin raporturi juridice financiare. Dreptul financiar poate fi definit ca fiind format din totalitatea actelor normative care reglementeaza relatiile de constituire, repartizare si utilizare a fondurilor banesti ale statului si ale institutiilor publice, destinate satisfacerii sarcinilor social-economice ale societatii. Prin intermediul finantelor publice se asigura constituirea, repartizarea si utilizarea eficienta a banului public pentru sporirea productiei de marfuri, dezvoltarea fortelor de productie, dezvoltarea invatamantului si culturii, ocrotirea sanatatii, etc.
Din definitia dreptului financiar rezulta ca acesta reprezinta un ansamblu de norme juridice care sunt de drept financiar in virtutea aceea ce reglementeaza, deci datorita faptului ca reglementeaza relatii, acte si operatiuni financiare privind ondurile banesti ale statului si ale institutiilor, intreprinderilor si organizatiilor de stat.
Normele de drept financiar se disting fata de celelalte norme juridice instituite de catre organele de stat prin acest obiect specific-financiar-de reglementare. Acest obiect specific reprezinta criteriul esential si unic de recunoastere a normelor de drept financiar, deoarece, din punctul de vedere al formelor de exprimare ale dreptului, normele de drept financiar se intalnesc atat in cuprinsul actelor normative emise pentru reglementarea anumitor relatii, acte, operatiuni financiar, cat si in cuprinsul unor acte normative care, in principal, reglementeaza relatii de natura diferita. Astfel, marea majoritate a normelor dedrept financiar sunt cuprinse in Legea finantelor, legile bugetare, legile si decretele privind impozitele, asigurari de stat rpin efectul legii si in alte acte normative emise pentru domeniul financiar.
Spre deosebire de acestea, normele juridice privind taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat datorata bugetelor locale de catre unitatile economice sunt cuprinse in legea cu privire la fondul funciar; normele juridice privind incasarea amenzilor administrative in folosul bugetului de stat, care instituie astfel unvenit bugetar, sunt cuprinse in legea referitoare la stabilirea si sanctionarea contraventiilor etc.
Normele de drept financiar, au, la fel cele mai multe norme juridice, un caracter ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Financiar
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!