Dow theory - Teoria fondatoare a analizei tehnice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dow Jones Industrial Average este unul dintre cei mai cunoscuti indici bursieri din lume. Indicele, calculat pentru prima oara pe 26 mai 1896, urmareste evolutia celor mai importante 30 de blue chip-uri (companii stabile, de dimensiuni mari, si profitabile) din Statele Unite. Indicele a fost creeat de Charles Dow, co-fondator al Dow Jones & Company si editor al revistei The Wall Street Journal.

Dow Theory - teoria fondatoare a analizei tehnice

Teoria Dow este unanim recunoscuta ca teoria fondatoare a analizei tehnice. Acesta poarta numele initiatorului ei, Charles Dow, care, inca de la inceputul secolului al XX-lea, a dezvoltat o teorie referitoare la analiza comportamentului pietei bursiere, acceptata si astazi de multi analisti tehnici.

Potrivit acestei teorii, investitorii actioneaza pe piata nu in funtie de fluctuatiile individuale ale pretului unui titlu, ci in funtie de media fluctuatiilor pietei in ansamblu, respectiv in funtie de evolutia indicilor bursieri. In anul 1884, Dow a publicat prin intermediul 'Wall Street Journal' primul indice bursier compus din preturile de inchidere a 11 actiuni, si calculat pe baza mediei simple a preturilor titlurilor: 9 companii de trasport feroviar si doua companii industriale. In 1897, Dow a considerat ca separarea in 2 indici va reflecta si mai bine starea de sanatate a economiei per ansamblu, astfel ca a creat un indice cu 12 companii industiale si unul cu 20 de companii de transport feroviar. Dea lungul timpului editorialistii de la The Wall Street Journal au tot updatat componenta si numarul de firme continute de acesti indici, iar in 1929 au mai adaugat un indice cu companii din domeniul utilitatilor. Astazi sunt cunoscuti sub urmatoarea denumire: DJIA - indicele Dow Jones Industrial Average (contine 30 de companii industiale); DJTA - indicele Dow Jones Transportation Average (contine 20 de companii de trasport); AJUA - indicele Dow Jones Utilities Averages (contine 15 companii de servicii de electricitate si gaz natural); DJCA - indicele Dow Jones Composite Average (contine toate companiile din ceilati indici).

Principiile care stau la baza teoriei Dow sunt urmatoarele:

1. Media fluctuatiilor pietei (indicii) reflecta toti factorii care afecteaza piata.

Ideea ca piata refleta orice posibil factor ce poate afecta per global cererea si oferta este una din premisele de baza a teoriei moderne a analizei tehnice. Acesta teorie se aplica la fel de bine si pietei luata ca medie reprezentata de un indice compozit, nu numai unei piete a unui singur titlu.

2. Piata are trei trenduri

In primul rand sa vedem ce a considerat Dow un trend Dow a definit un trend crescator ca o situatie in care fiecare succesiune de cresteri de pret se inchide mai sus decat precedenta crestere de pret, si cand fiecare succcesiune de scaderi de pret se inchide mai sus decat precedenta scadere. Cu alte cuvinte, un trend crescator afiseaza un model de varfuri si scaderi din ce in ce mai inalte. Situatia opusa, cu varfuri si scaderi din ce in ce mai joase, definesc un trend in scadere.

Dow a considerat ca un trend are 3 parti: primar (major), secundar (intermediar) si minor (tertiar). Trendul major e cel al miscarii preturilor pe termen lung (de la 3 luni la 10 ani), si indica tendinta generala a pietei bursiere. Trendulsecundar este cel al fluctuatiilor pietei pe termen scurt (intre 3 saptamani si trei luni), si aceste fluctuatii intermediare merg in contrasensul trendului primar pana cand preturile revin in trendul principal. Trendul minor, al fluctuatiilor zilnice de pret, are durata si amplitudine minima si nu e semnificativ pentru a identifica vreo tendinta. In consecinta, piata bursiera reflecta trei tendinte: o tendinta majora ascendenta sau descendenta (precum fluxul oceanului), o tendinta intermediara (ca un val) si o fluctuatie zilnica (precum undele)

3. Trendurile majore au trei faze

Dow si-a concentrat atentia asupra trendului major, care ar avea loc in trei faze distincte: o faza de acumulare, o faza publica de participare si o faza de distributie.

Faza de acumulare reprezinta cumpararea informata a celor mai abili investitori. Daca trendul anterior a fost pe scadere, atunci la acel punct acesti investitori abili recunosc ca piata a acumulat tot ce se poate chema vesti proaste.

Faza de participare publica apare cand marea majoritate a celor ce urmeaza trendul incep sa participe in piata si cand preturile incep sa creasca rapid, iar vestile bune se inmultesc.

Faza de distributie incepe cand ziarele incep sa publice articole bullish; cand stirile economice sunt mai bune ca oricand si cand volumul speculativ si participarea publica cresc. In timpul acestei ultime faze, acei investitori informati si abili care au inceput sa acumuleze in apropierea punctului de minim in piata bear (cand nimeni nu era dispus sa cumpere) incep sa distribuie inainte ca nimeni altcineva sa inceapa sa vanda.

4. Mediile fluctuatiilor pietei (indicii) trebuie sa se confirme una pe cealalta.

Dow, avand in vedere cei doi indici - industrial si cel de transport, s-a referit la faptul ca nici un semnal important bull sau bear de piata nu poate avea loc decat in cazul in care ambele tendinte medii dau in acelasi timp acest semnal, astfel confirmandu-se una pe alta.

5. Volumul de tranzactionare trebuie sa confirme trendul

Dow a recunoscut volumul de tranzactionare ca un factor secundar, dar foarte important in confirmarea semnalelor de pret. Altfel spus, volumul ar trebui sa creasca sau sa scada in directia pe care o are trendul major. Intr-un trend major crescator, volumul ar trebui sa creasca atat timp cat preturile cresc si sa se diminueze cand preturile scad. Intr-un trend descendent

Bibliografie:

1.http://www.zf.ro/business-international/dow-jones-a-facut-un-salt-urias-dupa-ce-autoritatile-din-intreaga-lume-au-anuntat-ca-vor-pompa-mii-de-miliarde-de-euro-in-sistemul-financiar-3311242/

2."Technical Analysis Of The Financial Markets - a comprehensive guide to trading methods and applications" - John J. Murphy, 1999

3.http://www.zf.ro/zf-24/indicele-dow-jones-a-intrat-in-picaj-pe-fondul-recesiunii-3685188/

4.http://www.cotidianul.ro/subiecte/indicele-dow-jones-332456.html

5.http://ro.wikipedia.org/wiki/Dow_Jones_&_Company#column-one

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dow theory - Teoria fondatoare a analizei tehnice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 889 cuvinte
Nr caractere:
9 745 caractere
Marime:
173.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
indici economici, teorie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!