Doctrine Economice

Extras din referat Cum descarc?

Teoria Echilibrului Economic
comparatie intre teoria echilibrului economic general si partial a lui Walras si Marshall
Atunci cand schimburile de bunuri si servicii intre consumatori si producatori sunt orientate de un sistem de preturi, exista un joc al preturilor astfel incat cererea si oferta sunt egale pentru orice bun si serviciu iar situatia economica cu acest joc al preturilor, este optima; in acest sens nu este posibil sa se imbunatateasca pozitia unui consumator fara a o inrautati pe-a altora. Se convine ca o situatie astfel definita nu este unica. Fiecare distribuire a bogatiei initiale intre consumatori corespunde unei situatii optimale particulare. Daca o situatie nu este optimala este posibil sa se gaseasca o varianta in care un consumator nu pierde dar ceilalti castiga. In acelasi timp, fiecare consumator apreciaza propria sa pozitie fara sa-l intereseze a celorlalti.
Din punctul de vedere al unui sistem economic, distingem doua tipuri de echilibru:
- General, care studiaza problemele de interdependenta la nivelul ansamblului sistemului economic
- Partial, care studiaza probleme de echilibru doar la anumite nivele ale sistemului economic
Teoria echilibrului economic general
Echilibrul economic, in calitate de instrument analitic si metodologic, este tratat in cadrul teoriei neoclasice, al carei promotor este Leon Walras care a elaborat prima reprezentare de model al echilibrului general intr-o economie pura si perfecta.
Intr-o economie de piata (dependenta de reinnoirea capitalului fix, de aplicarea noilor descoperiri stiintifice, de innoirea fondului informational si a stocului de pregatire), mobilul economic esential este profitul.
Curentul neoclasic acorda atentie scazuta disfunctionalitatilor economice, actionand intr-o economie perfecta si nu intr-o economie reala.
Alocarea resurselor economice atrase pe ramuri, domenii si compartimente tinand cont de raportul intre cerere si oferta, reprezinta prima expresie a echilibrului economic general. Egalitatea cererii sociale cu oferta sociala constituie cea de-a doua expresie a echilibrului general. Se poate vorbi deci de doua echilibre distincte: echilibrul productiei si echilibrul realizarii. Deosebirile intre ele sunt de determinare si formalizare matematica.
Primul, echilibrul productiei, trebuie determinat avand in vedere corelatiile care se stabilesc intre domeniile, ramurile, unitatile sistemului economic in legatura cu repartizarea resurselor.
Al doilea, echilibrul realizarii, poate fi determinat si formalizat avand in vedere corelatiile realizarii.
In literatura economica, se evidentiaza eforturile pentru transformarea echilibrului static al productiei in echilibru dinamic. S-a reusit includerea unui numar important de factori si parametri dinamici in ecuatiile si modelele de echilibru al productiei, dar ecuatiile si modelele cunoscute cuprind inca multi factori si parametri invariabili, constanti:
- constanta organizatiilor sistemului economic, numarul si compozitia lor nemodificandu-se in timp;
- organizatiile economice sunt exclusiv fie producatoare, fie consumatoare, neexistand organizatii care sa aiba si un alt rol decat de productie si de consum;
- raportul dintre organizatii este de egalitate;
- numarul si structura produselor create sunt constante;
- oferta corespunde cu cererea, neexistand intre ele nici macar discordante in timp;
- nu exista stocuri de materiale si banesti in economie, preturile sunt constante sau determinate de corelatiile de echilibru;
- producatorul maximizeaza diferenta intre incasari si cheltuieli, preferintele producatorilor ordonandu-se constant;
- preferintele consumatorilor se ordoneaza potrivit indicelui de utilitate (pe care nu l-a determinat nimeni, dar care reprezinta fundamentul majoritatii conceptiilor despre echilibru) si raman de asemenea constante;
- producatorului ii este indiferent cui vinde produsul sau.
Sistemul economic este considerat un ansamblu de bunuri si persoane (agenti economici) in care are loc miscarea si productia bogatiei sociale, exclusiv prin intermediul schimburilor care au loc pe piete; in consecinta, sistemul economic este privit metodologic, ca o piata atotcuprinzatoare:''& lumea poate sa fie considerata ca o vasta piata generala, compusa din diverse piete speciale unde bogatia sociala se vinde si se cumpara si este vorba pentru noi de a recunoaste legile dupa care aceste vanzari si cumparari tind sa se realizeze. Pentru aceasta, vom presupune intotdeauna o piata perfect organizata in privinta concurentei, asa cum in mecanica pura se presupun ca exista mai intai masini fara frecare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrine Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!