Doctrina Mercantilista

Extras din referat Cum descarc?

Curentul de gandire mercantilist este specific secolelor XVI-XVII si a dominat viata economica, sub aspect teoretico-practic, pana la mijlocul sec. al-XVIII-lea. El a aparut si s-a dezvoltat sub impulsul economiei de schimb in cadrul careia, capitalul comercial a jucat cu rol esential. Cu toate ca, prin excelenta, acest curent de gandire economica manifesta un empirism accentuat, totusi, ideile si preceptele emise au vizat gasirea unor solutii de politica economica menite sa duca la sporirea veniturilor statului si la consolidarea pozitiilor burgheziei (la inceput cea comerciala) aflata in plina ascensiune in peisajul economic general, caracterizat initial de cooperatia capitalista simpla si ulterior, de catre manufacturi.
Doctrina economica mercantilista constituie un prim curent de gandire economica moderna care a sustinut necesitatea dezvoltarii comertului exterior al statelor lumii in scopul cresterii bogatiei nationale. Adeptii mercantilismului au situat in centrul atentiei sfera circulatiei marfurilor, in special metalele pretioase si banii, construind teoria lor pe doua idei fundamentale: 
1. Unica forma a bogatiei unei natiuni ar consta in bani, adica in metalele pretioase din care acestia erau confectionati - aurul si argintul. 
2. Profitul era obiectivul operatiunilor de comert, obtinut in sfera circulatiei marfurilor, mai ales in comertul exterior, datorita faptului ca marfurile erau vandute la preturi mai mari decat cele de cumparare. Profitul era astfel, un mijloc de sporire a avutiei statelor moderne. 
Evolutia mercantilismului cuprinde doua mari perioade: 
- Mercantilismul timpuriu (sistemul monetar) se baza pe acumularea metalelor pretioase in interiorul unui stat prin orice metoda (mercantilismul spaniol si portughez). Ganditorii reprezentativi ai acestei perioade au fost spaniolii Luiz Ortiz, Gonzales de Cellorigo, A. de Rojas si Wiliam Stafford. 
- Mercantilismul dezvoltat (sistemul balantei comerciale) se baza pe derularea unor fluxuri comerciale astfel incat volumul si valoarea exportului sa fie mai mari decat volumul si valoarea importului. Diferenta respectiva (balanta activa comerciala, respectiv de plati) trebuia sa intre in tara sub forma de metale pretioase. 
Componentele definitorii erau: industrializarea, protectionismul vamal si balanta activa de plati externe. Reprezentativi pentru aceasta perioada au fost: Antonio Serra, Antoine de Montchretien, Thomas Mun. 
Fondul comun al ideilor mercantiliste s-au particularizat insa pe zone geografice si tari in functie de politicile economice elaborate si de solutiile propuse la un moment dat pentru cresterea avutiei. Astfel, putem vorbi de cele trei cai de imbogatire, in conceptia mercantilista, si anume:
a) imbogatirea prin comert;
b) imbogatirea prin industrie;
c) imbogatirea prin moneda.
In Spania si Portugalia, economistii s-au preocupat de conservarea metalelor pretioase provenite din noile continente cucerite si de interzicerea scoaterii din tara a acestora. Prin excelenta, avem de-a face cu un mercantilism metalist, in cadrul caruia se intreprind o serie de masuri prohibitive in domeniul importului de marfuri straine, masuri care au condus la ruinarea economiei. In aceste cazuri putem vorbi de imbogatirea prin moneda.
Mercantilismul industrialist sau imbogatirea prin industrie, fondat in Franta de Jean Bodin, Montchretien si Colbert, a avut drept obiectiv esential, achizitia de metale pretioase prin practicarea unei politici de dezvoltare industriala, pe baza reglementarilor si interdictiilor statului. Ideea de baza a mercantilismului industrialist consta in faptul ca, puterea politica nu poate fi legata decat de expansiunea comerciala. Dezvoltarea industriala este privita in cadrul acestui proces, ca un instrument, rolul decisiv revenind statului prin aplicarea unor subventii pentru dezvoltarea manufacturilor, paralel cu aplicarea unor politici protectioniste riguroase.
Mercantilismul comercialist sau imbogatirea prin comert a fost practicat indeosebi in Marea Britanie, deoarece sursele cele mai mari de bogatie le constituiau comertul si navigatia, efectuate sub reglementari stricte indreptate spre protectia si favorizarea expansiunii acestora. De exemplu, prin Actele de Navigatie ale lui Cromwell si Charles al II-lea se asigura protectia marinei comerciale engleze in detrimentul celei olandeze pentru ca, o nava straina nu putea exporta in Marea Britanie decat marfuri produse in tara de origine. Comertul exterior englez nu se putea face decat prin intermediul navelor construite in santierele engleze, care apartineau armatorilor englezi si pe care serveau echipaje si ofiteri englezi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrina Mercantilista.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!