Dobanda

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea si continutul conceptului
2. Determinarea masei si ratei dobanzii
3. Functiile si formele dobanzii


Extras din referat Cum descarc?

Evolutia conceptului dobanzii ne obliga sa abordam modalitatile sale de existenta mai intai din punct de vedere al sferei de cuprindere, sau ariei de aplicabilitate.
Dobanda in sens restrans - cel existent initial, e privita ca excedent ce revine proprietarului de capital dat cu imprumut.
Evolutia dobanzii arata ca aceasta a fost generata, la inceputurile sale, de imprumuturi pentru consum. Dobanda pentru creditul cu destinatie economica-productiva era un fenomen rar intalnit inca in antichitate, dar ulterior a devenit predominant.
Odata cu aparitia si dezvoltarea acestei forme de credit, aria de manifestare a fenomenului dobanzii s-a largit substantial, astfel incat dobanda a ajuns sa fie considerata remuneratia capitalului imprumutat, adica rasplata pentru folosinta numerarului cedat pentru un timp determinat.
Dobanda in sens larg e privita ca excedent ce revine proprietarului oricarui capital utilizat in conditii normale.
Despre dobanda Paul Samuelson spune ca este "pretul specific" platit pentru "a treia mare categorie de factori de productie: capitalul".
Dobanda reprezinta, deci, un venit insusit de proprietarul intregului capital antrenat intr-o activitate economica oarecare sub forma de excedent in raport cu capitalul (respectiv) avansat.
Vom clasifica teoriile privitoare la dobanda astfel:
a) dobanda ca pret sau recompensa a spiritului de economie, intrucat capitalul este conceput ca parte din venitul unui agent economic necheltuit pentru consumul personal. Dobanda poate fi considerata ca reprezentand rasplata renuntarii momentane la capitalul lichid in favoarea altcuiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dobanda.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!