Distrugerea mediului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ultimii ani, planeta da tot mai des semne ca nu mai poate face fata presiunii continue la care o supune omul. In conditiile boom-ului demografic din ultimul secol, exploatarea resurselor a luat proportii colosale.

Procedeele de exploatare, dar mai ales consumul hidrocarburilor, necesar obtinerii de energie, in cantitate tot mai mare (nu doar ca urmare a cresterii demografice, ci si in urma modernizarii si mondializarii) au condus la emisii uriase de gaze cu efect de sera, pe baza de carbon, in atmosfera; ecranarea face ca planeta sa se supraincalzeasca. Energiile numite alternative (regenerante si nepoluante) nu pot suplini nici pe departe consumul omenirii - unele dintre ele necesita cheltuieli subsatantiale, iar altele sunt prea nesigure pentru a asigura investitii si folosire de lunga durata. Ramane energia nucleara, dar aceasta are dezavantajul ca, pe langa deseurile care necesita conditii speciale de depozitare, poate produce catastrofe ecologice si nu poate asigura necesitatile de transport.

Trebuie deci sa se caute solutia energetica salvatoare. Problema este ca, pana la a o gasi, in loc de a reduce consumul, omenirea continua sa exploateze, sa se distreze si sa consume cu nepasare. Daca tot nu poti schimba sursele de energie (care oricum, avand in vedere si consumul tot mai mare, nu ne vor mai ajunge in curand), ar fi de dorit sa minimizezi consumul si sa creezi conditiile pentru reciclarea gazelor de sera. De milenii, planeta, asa cum a gandit-o Creatorul sau, are un sistem natural de aparare, care recicleaza bioxidul de carbon: plantele - si este vorba mai ales de paduri. Acestea au fost insa folosite de omenire ca sursa de energie pentru incalzire, ca materie prima pentru constructii, defrisarile fiind practicate si pentru extinderea suprafetelor locuite. Scaderea masei verzi se dovedeste acum catastrofala pentru planeta, cu atat mai mult cu cat, desi s-au inventat diverse materiale si s-a trecut demult la obtinerea energiei din hidrocarburi, din varii motive, defrisarile continua in ritm alert. In principal distrugerea padurii tropicale, a celei ecuadoriale (vezi dezastrul din padurile Amazonului) au redus substantial capacitatea plamanului verde al Terrei.

Gravitatea situatiei a dus la constientizarea unor oameni, care, grupandu-se in ONG-uri cu profil ecologic, precum "Greenpeace", fac tot posibilul pentru a sesiza autoritatile de pericol, chemand la actiuni hotarate impotriva marilor companii multinationale responsabile de dezastru. De altfel, daca mult timp s-au facut ca nu aud drujbele din padurile braziliene si ca nu vad micsorarea continua a banchizelor, marea spartura din stratul de ozon din emisfera sudica, precum si tot mai pronuntatele schimbari climatice i-au convins si pe mai marii lumii ca ceva trebuie facut. Astfel s-a concretizat Protocolul de la Kyoto, (care insa, din pacate, nu a fost semnat si de cei mai mari poluatori mondiali: Statele Unite ale Americii si China), completat prin convorbirile de la Berlin din aceasta vara.

MEDIU POLUAT CU SAU FARA VOIA NOASTRA

Daca pe strazile din centrul municipiului Oradea, intalnim aproape la tot pasul aruncate pe jos gunoaie, intr-un loc foarte aglomerat cum este in zona Garii Centrale, putem spune ca mizeria este la ea acasa. Pentru un oras cu pretentii europene, Oradea mai are mult de lucru la imaginea pe care o ofera la o prima vedere. Orice trecator care are drum prin zona Garii Centrale poate vedea mormanele de gunoaie. Fie ca sunt resturi menajere, cartoane, pet-uri sau chiar moloz, nimeni nu pare sa fie deranjat de prezenta lor.

Desi zona Garii este una foarte circulata, firma de salubritate care ar trebui sa se ocupe de ridicare gunoiului se pare ca a uitat sa mai faca cate o razie prin zona. De pe urma acestei ignorante au de gastigat cersetorii, care-si mai gasesc astfel cate un colt de paine sau se incalzesc, dand foc deseurilor. De cele mai multe ori aceste gunoaie sunt un adevarat focar de infectie atat pentru cersetori cat si pentru trecatori.

"De mult nu s-a mai facut o curatenie adevarata in zona. Gara se tot modernizeaza si se renoveaza de cativa ani, dar eu cred ca ar mai trebui facut si cate un pic de curatenie, deoarece oricand poate izbucni un focar de infectie", ne-a spus L.M., un locuitor din Piata Bucuresti. "Colectarea gunoaielor din municipiul Oradea se face dupa un orar bine stabilit, fiecare zona a orasului avand alocate anumite zile. Gunoaiele din zona Garii Centrale sunt ridicate aproape zilnic, dar, din cauza cersetorilor care isi duc veacul prin zona, mormanele de gunoaie apar noaptea mai ceva ca ciupercile dupa ploaie", ne-a declarat Ioan Sarac, director general RER Ecologic Service Oradea SA.

Desi in cazul depozitarii ilegale a gunoaielor, amenda pentru persoanele fizice este de 500 de lei, iar pentru persoanele juridice 2000 lei, cei in cauza nu par sa se simta amenintati de aceste sanctiuni. Pana la urma, vinovati de aceasta situatie sunt atat autoritatile care nu iau masurile legale, cat si cei care arunca gunoaiele fara sa le pese de sanatatea lor si a celor din jur.

ARBORI LA APA NEPASARE LA MAL

In febra discutiilor cu privire la renaturarea malurilor Crisului Repede, toata lumea pare sa uite esentialul: copacii de pe malul raului au si ei o durata de viata, pe care se pare ca unii au depasit-o de mult.

Pe strada Principatelor Unite, in dreptul podului de langa Informatica SA, un copac a cazut la pamant. Acest lucru putea fi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Distrugerea mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 245 cuvinte
Nr caractere:
30 082 caractere
Marime:
24.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
mediu, poluare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!