Discutii privind Aderarea Norvegiei

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Prezentarea generala a Norvegiei 2
Pozitionarea geografica si istoria tarii 2
Populatia si Religia 4
Monarchia 5
Economia Norvegiei 5
Politica economica 5
Economie mixta 6
Piata muncii 6 
Resursele de energie si petrolul 7
Programul national de asigurari 7
Sistemul de sanatate publica 8
Norvegia si integrarea europeana 9
Politica europeana a Norvegiei 9
Drumul pana la poarta UE 10
Concluzii 14


Extras din referat Cum descarc?

Regatul Norvegiei
Introducere
Norvegia este tara frigului, a produselor scumpe, a fiordurilor si nu in ultimul rand tara petrolului. Aceste sunt primele lucruri de care mi-a duc aminte cand se discuta de tara scandinava , Norvegia.
In Norvegia nivelul de trai este cel mai ridicat din lume, au cele mai mari salarii, pe teritoriul Norvegiei se afla localitatea cea mai nordica din lume, alcoolul e cel mai scump, aici se produc cele mai multe nave, Oslo este cea mai curata capitala s.a.m.d.
Dar un lucru este cert , NU este membra a Uniunii Europene. Cu acest studiu de caz incerc sa gasesc raspuns de ce nu a aderat Norvegia la UE.
Prezentarea generala a Norvegiei
Pozitionarea geografica si istoria tarii
Norvegia sau Regatul Norvegiei este un stat in Europa de Nord situat in vestul Peninsulei Scandinave intre Oceanul Atlantic si Marea Norvegiei, Federatia Rusa, Finlanda si Suedia. Este divizat in 19 districte (fylke). A sasea tara din Europa ca suprafata, Norvegia este putin populata si se afla pe locul 28 in Europa ca numar de locuitori. Lungimea tarmurilor norvegiene, incluzand fiordurile si golfurile, depaseste 20 000 km. 
Teritoriul tarii este strabatut de Alpii Scandinavici, munti vechi, in mare parte erodati, cu aspect de platouri in zona centrala, puternic accidentate de vai adanci, dominate de culmi muntoase, cu piscuri inalte, in sud-vest, scazand in inaltime spre nord est si coborand brusc spre vest, formand aici tarmurile abrupte si crestate de fiorduri. Pe litoral campiile ocupa suprafete foarte restranse.
Conform descoperirilor istorice, micile regate feudale din Norvegia au fost unite intr-o singura formatiune in jurul anului 885 d.Hr de Regele viking Harald cel cu Par Frumos. Crestinismul a fost introdus putin inainte de anul 1000. In secolul al XIII-lea, Norvegia a devenit o putere regionala sub conducerea Regelui Hakon Hakonsson. Dupa 1319, Norvegia si-a pierdut independenta si in 1380 a intrat intr-o uniune cu Danemarca, care a durat mai mult de patru secole. In 1536, Norvegia a primit statutul de teritoriu dependent, pentru ca in 1814 Danemarca sa o cedeze Suediei in cadrul Acordului de pace de la Kiel. Dorind sa-si redobandeasca independenta, Norvegia a elaborat si a adoptat Constitutia care este in vigoare si astazi. Suedia a fost de acord sa ii permita Norvegiei sa isi pastreze Constitutia, in schimbul acceptarii uniunii sub conducerea unui rege suedez. Uniunea cu Suedia a fost dizolvata in mod oficial in 1905, desi pana atunci Norvegia a functionat in mare parte ca stat independent.
Numai un procent redus din suprafata Norvegiei este adecvat pentru exploatarea agricola sau forestiera, dar tara este inzestrata din belsug cu resurse naturale, ca petrolul, gazele naturale, diferite minereuri, peste, cherestea si hidroenergie. Aceste resurse, in special cele din sectorul platformelor maritime, au ajutat Norvegia sa devina una din cele mai bogate tari din lume. Partial, aceasta bogatie se datoreaza situarii in apropierea pietelor importante din Europa de Vest si accesului facil la energie, industrializarii pe scara larga, stabilitatii politice si standardelor de educatie inalte.
Secolul XX a reprezentat o perioada in care bunastarea a crescut continuu, datorita dezvoltarii sectorului hidroenergetic incepand din anul 1905 si descoperirii si exploatarii petrolului si gazelor naturale incepand din anii '70. Norvegia are, de asemenea, vechi traditii in domeniul navigatiei si este a patra natiune maritima din lume.
Clima
Norvegia este tara situata la latitudinea cea mai nordica din lume care are ape navigabile. Acest lucru se datoreaza vanturilor alizee impinse peste Oceanul Atlantic de continentul american si curentilor calzi care curg dinspre Ecuator spre nord in directia Marii Norvegiei.
Clima Norvegiei difera mult de la un an la altul, mai ales in regiunile nordice extreme, care sunt situate la marginea zonei temperate mondiale. Cea mai scazuta temperatura inregistrata este de - 51o C in nordul Norvegiei. Temperatura medie anuala variaza de la circa 8o C de-a lungul coastei de Vest pana la temperaturi sub 0o C in munti. 
Populatia
Norvegia are o populatie de 4 525 000 de locuitori, cu o rata anuala a cresterii demografice de 0,57 %. Ca in multe alte tari europene, si in Norvegia se inregistreaza in prezent rate scazute ale natalitatii, dupa o lunga perioada de crestere demografica importanta. In vederea cresterii nivelului de trai al populatiei, a fost pusa in aplicare o politica activa in domeniul distributiei sociale. Aceasta politica a dus la egalizarea generala a veniturilor, indiferent de localizare, de sex, varsta sau profesie si a facilitat crearea unei societati unite din punct de vedere financiar si social.
Speranta medie de viata a norvegienilor este de 78,7 ani (conform cifrelor din 2001). Populatia are in general o stare de sanatate foarte buna, iar rata mortalitatii infantile este extrem de scazuta. Rata de alfabetizare a norvegienilor este de aproape 100 %, iar mare parte din populatie, daca nu intreaga populatie, a absolvit liceul. In Norvegia nu exista saracie extrema, iar nivelul de saracie relativa este mic fata de celelalte tari OCDE.
Religia
Norvegia are o Biserica Protestanta de Stat care apartine religiei evanghelice luterane. Noua din zece etnici norvegieni sunt membri ai Bisericii Norvegiene de Stat.Chiar daca majoritatea cetatenilor afirma ca religia este importanta pentru ei, nu exprima in general acest lucru prin participarea religioasa activa intr-o comunitate organizata. In timp ce aproximativ 88 % din populatie apartine Bisericii Norvegiene, numai 10 % participa la slujbe sau la alte evenimente crestine mai mult de o data pe luna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discutii privind Aderarea Norvegiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!