Dinamica șomajului în România

Cuprins referat

I. PIATA MUNCII 1
II. SOMAJUL 1
1. Somajul - realitate economica si sociala 2
2. Cauzele somajului 3
3. Tipuri de somaj 6
4. Masurarea somajului 7
5. Analiza evolutiei si dimensiunii somajului in Romania 8
6. Masuri de combatere a somajului 15
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat

In orice conditii de timp si spatiu, activitatea economica implica in mod obiectiv factorul munca, menit sa valorizeze sistematic resursele in interesul sau. Ca si ceilalti factori de productie, el se obtine prin intermediul pietei muncii, care se constituie intr-un subsistem al economiei cu piata concurentiala. Tranzactiile pe aceasta piata au ca obiect munca sau forta de munca. Daca forta de munca o intelegem ca totalitate a aptitudinilor fizice si intelectuale ce exista in personalitatea vie a omului si pe care le pune in functiune atunci cand creeaza bunuri economice, inseamna ca munca reprezinta cheltuirea constienta a fortei de munca.
Componentele principale ale oricarei piete sunt oferta si cererea.
Oferta de munca reprezinta resursele de munca de care dispune societatea la un moment dat.
Cererea de munca reprezinta nevoia de munca salariala ce se formeaza intr-o economie de piata concurentiala la un moment dat sau pe o anumita perioada, exprimata prin numarul locurilor de munca.
II. SOMAJUL
Tranzitia la economia de piata inceputa in urma transformarilor politice ce au avut loc in Decembrie 1989 confrunta societatea romaneasca cu una din cele mai acute si mai dureroase probleme specifice economiilor capitaliste: somajul.
Somajul este una din problemele macroeconomice cele mai grave cu care se confrunta toate tarile lumii. Nu intamplator somajul este considerat astazi ,,cancerul societatii moderne".
1. Somajul - realitate economica si sociala
Prin amploarea ingrijoratoare, prin structurile complexe, dar mai ales prin dinamicile ce isi schimba ritmurile si sensurile, somajul a devenit o problema macrosociala ce face obiectul unei aprige dispute teoretice, metodologice si politico-ideologige.
In literatura de specialitate se intalnesc mai multe modalitati de analiza a somajului. In plus, statisticile oficiale nationale si internationale folosesc metode diferite de evidenta si de masurare a somajului, ceea ce creeaza o imagine generatoare de confuzii si in planul conceptual.
In unele tratate universitare, somajul este analizat ca suma agregata a tuturor acelor persoane care au statut (oficial) de somer. Definitia cea mai folosita pe care o dau economistii somerului este urmatoarea: acea persoana care cauta un loc de munca remunerat, si care nu are un asemenea loc in mod curent. 
Biroul International al Muncii (B.I.T) considera ca somerul poate fi definit ca acea persoana care: este lipsita de munca, este apta de munca, cauta loc de munca remunerat, este disponibila sa inceapa lucrul imediat (in 15 zile).
Cel mai adesea, fenomenul contemporan somaj este abordat si analizat ca un dezechilibru al pietei muncii la nivelul ei national: ca loc de intalnire si de confruntare intre cererea globala si oferta globala de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dinamica Somajului in Romania.doc

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!