Dinamica indicelui prețurilor de consum în perioada semestrului I al anului 2010 - tendințe, factori, perspective

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul 1. GENERALITATI CU PRIVIRE LA INDICELE PRETURILOR DE CONSUM 4
Capitolul 2. DINAMICA INDICELUI PRETURILOR DE CONSUM IN PERIOADA SEMESTRULUI I AL A. 2010 6
CONCLUZII 9
BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei: Analiza indicelui pretului de consum.In momentul proiectarii obiectivul de baza a fost asigurarea unei informatii cit mai veridice privind estimarea IPC.Cercetarea data permite,de asemenea evaluarea multispectuala a nivelului de trai a populatiei. Disponibilitatea datelor statistice relevante si functionabile au o importanta majora pentru elaborarea politicilor statului, programelor si strategiilor nationale, precum si asigurarea monitorizarii si evaluarii acestora.
Scopul cercetarii: In acest studiu de caz mi-am propus sa remarc cum s-a modificat indicele pretului de consum in perioada semestrului I a anului 2010 si care au fost cauzele.
Sarcinile studiului de caz: Pe linga calculele efectuate pentru a determina indicele pretului de consum,am indentificat factorii ce au cauzat aceste schimbari, si am propus care ar fi tendintele de modificare a acestui indice pe viitor.
Obiectul investigat: Obiectul investigat in acest studiu de caz este indicele preturilor de consum in Republica Moldova, si anume perioada semestrului I a anului 2010.
Subiectul cercetarii: Indicele preturilor de consum (IPC) este un instrument de masura care caracterizeaza si furnizeaza o estimare a evolutiei de ansamblu a preturilor marfurilor cumparate si tarifelor serviciilor utilizate de catre populatie pentru satisfacerea necesitatilor de trai intr-o anumita perioada fata de o perioada anterioara. Indicele preturilor de consum nu este constant, acesta modificindu-se permanent ca urmare a micsorarii si cresterii preturilor, si astfel cercetarea dinamicii indicilui preturilor de consum este importanta pentru determinarea nivelului de trai a populatiei, evaluarea inflatiei, prezentarea informatiei pentru elaborarea politicii monetare.
Metodologia cercetarii: In procesul de cercetare am utilizat deductia, pornind de la informatia generala, teoretica privind indicile preturilor de consum, structura si dinamica lui trecind ulterior la analiza practica a indicelui preturilor de consum in R.Moldova pe o perioada determinata de timp.
Baza informationala: In partea teoretica am utilizat drept materie prima diverse informatii gasite in literature de specialitate, iar calculele si in genere studiul le-am realizat pe baza datelor statistice privitor la indicele pretului de consum in perioada ianuarie-iunie 2010 de pe site-ul statistica.md.
Structura studiului de caz, destinatia: Studiul de caz este impartit in doua capitole. Primul reflect aspectele teoretice privitor la indicele preturilor de consum. Al doilea capitol are un character analitic pronuntat, continind calcule efectuate spre a evidentia factorii dinamicii indicelui preturilor de consum in perioada ianuarie-iunie 2010 si tendinte de modificare a acestuia. Acest studiu de caz este destinat viitorilor finantisti, bancheri, economisti si simpli cititori fiindca materialul este accesibil si intradevar interesant.
1. GENERALITATI CU PRIVIRE LA INDICELE PRETURILOR DE CONSUM
In ultimul deceniu, problema cu care s-a confruntat economia mondiala este generata de cresterea preturilor care creeaza, la rindul lor, noi presiuni atit in plan monetar, cit si economic, politic, social. Importanta inflatiei, a intelegerii mecanismului acesteia, a factorilor care o genereaza, o intretin si o amplifica, justifica interesul specialistilor si a institutiilor financiare in studiul inflatiei. 
Indicele preturilor de consum (IPC) este un instrument de masura care caracterizeaza si furnizeaza o estimare a evolutiei de ansamblu a preturilor marfurilor cumparate si tarifelor serviciilor utilizate de catre populatie pentru satisfacerea necesitatilor de trai intr-o anumita perioada (denumita perioada curenta) fata de o perioada anterioara (perioada de baza sau de referinta).
Tot ce cumpara consumatorul are un pret, acest pret poate varia in timp. Indicii preturilor de consum au destinatia de a masura aceste schimbari, IPC nu sunt constanti. Indicele preturilor de consum se calculeaza numai pentru elemente care intra in consumul direct al populatiei, fiind excluse: consumul de bunuri si servicii din productia proprie a gospodariei familiale, cheltuielile sub forma de investitii si acumulare, dobinzile platite la credite, ratele de asigurare, amenzile, impozitele etc., precum si cheltuielile aferente platii muncii pentru productia agricola a gospodariilor individuale.
In Republica Moldova IPC se elaboreaza pe parcursul multor ani si se calculeaza in mod similar cu cel aplicat in majoritatea altor tari. Din 2004 pina-n prezent IPC a fost profund revazut de catre BNS in corespundere cu recomandarile expertilor Fondului Monetar International (FMI) si a Oficiului pentru Statistica al Norvegiei.
Conform programului de colaborare bilaterala BNS - Oficiul pentru statistica al Norvegiei (sustinere consultativa si mai ales financiara ) in anul 2007 a fost elaborat un complex nou de programe pentru introducerea, transmiterea si prelucrarea informatiei primare a preturilor pentru calcularea IPC, fiind totodata ajustat algoritmul de calcul al IPC in corespundere cu practica avansata a altor tari, in special:
- aplicarea mediei geometrice la calcularea preturilor medii de consum la nivelul varietatilor de produse (nivel cel mai detaliat, circa 1260 pozitii in total) si grupelor de produse 
- utilizarea in calitate de perioada de baza luna decembrie a anului precedent,
- a fost implementat in practica statistica clasificatorul produselor aliniat la standardul UE COICOP. Prin urmare, disponibilitatea datelor statistice relevante si fiabile are o importanta majora pentru elaborarea politicilor statului, programelor si strategiilor nationale, precum si asigurarea monitorizarii si evaluarii acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dinamica Indicelui Preturilor de Consum in Perioada Semestrului I al anului 2010 - Tendinte, Factori, Perspective.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!