Din Gandirea Economica Romaneasca De La 1859

Extras din referat Cum descarc?

Economicul si implicatiile sale, pe diferite planuri, au constituit un obiect important de reflectie si de dezbateri in lumea liderilor unor partide si organizatii politice, in mediile istoricilor, economistilor, sociologolor si juristilor, in rindul unor scriitori si jurnalisti proeminenti de-a lungul epocii moderne a evolutiei poporului roman.
Perioada ce a urmat UNIRII din 1859 si adoptarii Constitutiei din 1866 s-a caracterizat printr-o permanenta si intensa confruntare de idei privind organizarea statului modern, in esenta privind strategia constructiei societatii romanesti moderne. Se stie ca, in epoca, se conturasera, destul de bine, si se afirmasera si in societatea romaneasca, in strinsa conexiune cu preocuparile din apusul european, cele trei mari doctrine politice: In acest context general, ma voi margini, in continuare doar la abordarea manifestarilor din sfera gindirii economice romanesti. Pornind, de la specificul economiei autohtone in aceasta perioada si de la modalitatile diferite de impletire a intereselor aparate, dar si a preferintelor doctrinare in constiinta diversilor ginditori; se pot distinge, pentru acest rastimp, urmatoarele curente: - cel liberal, care ocupa locul central si se afla mereu in ascensiune, fiind principalul sustinator al modernizarii economiei romanesti, iar ca suport social avea burghezia si chiar pe unii mosieri; de precizat faptul ca, in interiorul acestui curent, s-au conturat doua grupari: -prima, adepta a industrializarii tarii si a protejarii industriei nationale avind ca reprezentanti pe Mihail Kogalniceanu, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Dionisie Pop Martian, George Baritiu, Vintila Bratianu s. a.; - secunda ce acorda prioritate agriculturii si comertului si cocheta si cocheta cu ideile liberalismului european, dezavuand nationalis - mul economic, prin exponentii sai cei mai de seama: Nicolae Sutu, Alexandru Moruzi, Ion Ghica, Ion Ionescu de la Brad s. a., considerati ca liberali moderati. - cel conservator, care se asemana, in unele privinte, cu liberalii moderati, intrucat acordau aceiasi prioritate agriculturii si sustineau principiile liberalismului european, dar care era preocupat, mai ales, de interesele economice ale mosierilor; printe reprezintantii lui se gaseau: Barbu Catargiu, Petre P. Carp, Nicolae Filipescu , Tache Ionescu, Ion Strat si altii. - cel socialist, care a evoluat de la utopismul premarxist spre ideologia marxista, dezvoltindu-se indeosebi, incepind cu crearea, in 1893, a P. S. D. M. R., apoi, odata cu refacerea acestuia, in 1910, sub denumirea de Partidul Social-Democrat din Romania; printre reprezentanti se aflau: Constantin Dobrogeanu-Gherea, Zamfir Arbore, Mihai Gheorghiu-Bujor, Alecu Constantinescu, Eugen Rozvan si Ion Cretu. In perioada de dupa Unirea din 1859 si, apoi, in aceea de dupa cucerirea independentei Romaniei, in anii 1877/1878, pe masura inaintarii si accentuarii procesului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Din Gandirea Economica Romaneasca De La 1859
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!