Dimensiunea Economica a PEV in Europa de Est - Analiza din Perspectiva Raportului Dezvoltare, Conditionalitate Politica si Securitate

Cuprins referat Cum descarc?

Abrevieri 3
Dimensiunea economica a PEV in Europa de Est - analiza din perspectiva raportului dezvoltare, conditionalitate politica si securitate 
Politica Europeana de Vecinatate - intre securitate si dezvoltare economica 4
Puterea comerciala a UE vs. influenta internationala pe care UE o exercita prin intermediul comertului. Conexiuni cu teoria stabilitatii hegemonice 6
Crearea unei Comunitati Economice a Vecinatatii - un obiectiv pe termen lung 17
Dimensiunea estica a PEV - un al cincilea inel concentric in jurul Bruxelles-ului- 20
Vecinatatea estica - un ,,mar al discordiei" intre cei doi actori internationali, UE si Rusia- 31
Influenta UE in vecinatate - o perspectiva critica 43
Concluzie 48
Bibliografie 49


Extras din referat Cum descarc?

Politica Europeana de Vecinatate - intre securitate si dezvoltare economica
Integrarea europeana a fost conceputa in 1950, in mare masura ca un exercitiu de solutionare a conflictelor. Mijloacele sale au fost economice, dar obiectivul era de natura politica: sa asigure pacea si stabilitatea in Europa. Cum integrarea a avansat si potentialele focare de conflict din Europa de Vest s-au stins, preocuparile de securitate ale Uniunii Europene (UE) au inceput sa se exteriorizeze. Din Balcani pana in Orientul Mijlociu si din Caucazul de Sud pana in Sahara Occidentala, UE este inconjurata de conflictele care afecteaza securitatea europeana. (Strategia de Securitate Europeana, 2003). 
Din acest motiv, proiectul de extindere este inclus in constructia europeana. Conceput pe baza notiunilor de atragere si asociere, acesta urmareste sa confere in primul rand stabilitate si securitate. 
Ideile convingerile si metoda nu s-au schimbat din anii '50 in ceea ce priveste extinderea si abordarea fata de vecinatatea apropiata; crearea, de fapt, a unor solidaritati, prin intermediul comertului si al schimburilor, prin intrepatrunderea economiilor, prin negocieri politice constante in cadrul unor institutii comune care genereaza incredere si furnizeaza previzibilitate este cea mai buna modalitate de a mentine asemenea legaturi de interese intre tari, incat ele sa nu-si poata permite sa-si declare razboi sau sa intre in conflict. Interactiunea economica este forta motrice a integrarii iar interdependentele economice vor crea rapid stimulente puternice pentru integrare si in alte sectoare. 
Sau, asa cum cercetatorul francez, Damien Helly, afirma, pentru a asigura o crestere economica durabila si dezvoltare la nivel mondial, inclusiv in vecinatatea sa, UE trebuie sa sprijine si sa ajute mentinerea pacii si securitatii. In mod similar, sprijinul UE pentru cresterea si dezvoltarea economica se considera a fi propice pentru garantarea pacii termen lung. Aceasta interdependenta intre sprijinul economic si consolidarea pacii este relevanta in cazurile politicii de extindere a UE, precum si celei de vecinatate. Pacea si stabilitatea in vecinatate trebuie sa fie atinse printr-o cooperare mai stransa economica si, totodata, prin evitarea diferentelor prea mari in ceea ce priveste nivelurile de trai. 
Este UE cu adevarat o putere internationala- Toata lumea, de la Robert Kagan la Joseph Nye Jr. sau la actualii conducatori de state europene, este de acord ca UE nu este o superputere in sensul traditional. Cu toate acestea, nu exista un consens cu privire la modul exact de caracterizare a puterii europene. Realistii sustin ca imaginea UE de putere civila sau furnizoare de ,,putere blanda" (Joseph Nye Jr., 2004) reprezinta slabiciunea fundamentala a Uniunii pe scena internationala. Prin contrast, euro-idealisti sustin ca tocmai caracterul non-militar si non-coercitiv al sau reprezinta cheia pentru influenta UE in lume - care se manifesta in special prin raspandirea normelor si valorilor sale. Altii sugereaza ca notiunea de putere normativa ce i se atribuie UE trebuie sa fie evaluata cu spirit critic, in lumina implicatiilor sale neo-coloniale si ale ecourilor civilizatoare pe care UE le propaga in decursul secolului al XIX-lea. 
Sylvain Kahn sustine ca proiectul de pace si de securitate, precum si strategia care a fost elaborata pentru a pune in aplicare procesul de extindere si mai nou cel de vecinatate au generat un proiect geopolitic fara precedent, de inspiratie kantiana. Acest proiect reprezinta, la nivelul relatiilor internationale, ceea ce a reprezentat instituirea democratiei in registrul societatilor politice: realizarea proiectului iluminist. Spiritul constructiei europene se regaseste in celebrul opuscul publicat de Kant in 1795, ,,Spre pacea eterna". ,,Europa este pe cale sa inventeze un nou sistem de securitate colectiva. Dar inventarea acestui demers are oare vocatia de a ramane circumscrisa la tarile continentului european- Nu. Dimpotriva, sa pariem ca, pe masura ce va creste numarul popoarelor pe care le va inspira si care si-o vor insusi, omenirea o va duce tot mai bine." 
Asigurarea stabilitatii vecinatatii printr-o ofensiva in primul rand economica reiese si din speech-ul pe care Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, l-a sustinut in Parlamentul European odata cu crearea Serviciului European de Actiune Externa: ,,Dezvoltare este punctul central al actiunilor externe ale UE. Ea ne da un profil puternic pe scena internationala, in calitate de principal donator din lume. Deci, programele noastre de cooperare sunt un instrument cheie in relatiile noastre bilaterale si regionale."


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiunea Economica a PEV in Europa de Est - Analiza din Perspectiva Raportului Dezvoltare, Conditionalitate Politica si Securitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!