Diagrame si Scheme de Proces

Extras din referat Cum descarc?

Aceste metode se refera la o familie de scheme, reprezentari care servesc la analizarea si perfectionarea operatiilor, proceselor in flux, activitatilor, locurilor de munca si miscarilor in cadrul proceselor de lucru - constituind un set de instrumente efective pentru interventia inginerului de sistem de productie. Ele dau o descriere sistematica a unui proces sau ciclu de munca cu suficiente detalii care sa permita o analiza obiectiva si amanuntita. Se uzeaza de combinarea reprezentarilor grafice si figurative, cu cea scrisa, iar in scopul cresterii gradului de aplicabilitate si operativitate se merge pana la tipizarea unor  formulare.
Activitatile evidentiate in diagramele de proces.
1. Operatia - este considerata ori de cate ori un obiect este modificat intentionat din punct de vedere al unei caracteristici fizice sau chimice, este asamblat sau dezasamblat de alte obiecte sau este aranjat pentru alta operatie, transport sau depozitare. Deasemeni are continut de operatie - orice generare sau receptie de informatie, de planificare sau de calcul.
2. Transportul - este considerat atunci cand un obiect este deplasat dintr-un loc in altul , afara de cazul cand astfel de miscari fac parte dintr-o operatie sau sunt provocate de operator la locul de munca im timpul unei operatii sau unui control.
3. Controlul - este considerat pentru cazul cand un obiect este examinat pentru identificare sau este verificat calitativ sau cantitativ din p.d.v. al unei caracteristici.
4. Intarzierea - este considerata atunci cand conditiile, cu exceptia celor care modifica intentionat caracteristici fizico- chimice ale obiectului, nu permit sau  nu impun executarea imediata a urmatoarei activitati planificate.
5. Depozitarea - este considerata in toate situatiile in care un obiect este tinut si protejat impotriva unei deplasari neautorizate.
6. Activitatile combinate se considera in situatiile in care doua activitati (dintre cele cu continut activ mentionate anterior) sunt executate paralel sau la acelasi post de munca. Se uzeaza de combinarea simbolurilor.
O metodologie tip pentru pentru rezolvarea unei probleme din sistemul de productie are urmatoarele etape:
E1 - Alegerea si definirea problemei
E2 - Discretizarea si analizarea in amanunt
E3 - Interogarea
E4 - Elaborarea propunerilor de ameliorari
E5 - Punerea in practica
Schemele de procese cu simbolizarea operatiilor sunt utilizate cu metode de rezolvare in etapele 2, 3 si 4.
DIAGRAMELE DE PROCESE PE OPERATII ( SCHEMELE PROCESELOR OPERATIONALE - SPO)
Schema de proces operational - este reprezentarea grafica a punctelor in care in proces se introduc materialele, precum si a succesiunii controalelor si tuturor operatiilor, cu exceptia acelora care implica manuiri de materiale, timpul pt. operatii si controale, precum si locul executarii.
Intocmirea SPO nu poate uza de un formular tipizat universal  si utilizeaza doar o foaie de dimensiuni adecvate. Etapele de derulare ale procesului sunt enumerate si inregistrate


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagrame si Scheme de Proces.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!