Diagnosticul performanțelor economico-financiare la SC Alprom SA

Extras din referat Cum descarc?

SCURTA PREZENTARE A S.C. ALPROM S.A.
Infiintat in 1960, Combinatul de Prelucrare a Lemnului Pitesti a fost pus in functiune esalonat, incepand cu Fabrica de mobile in septembrie 1963 si terminand cu Fabrica de cherestea de rasinoase in 1964. 
Incepand cu anul 1991, societatea a demarat un vast program de retehnologizare si modernizare. In baza legii nr. 15/1990 si H.G. nr. 1200/1990, Combinatul de Prelucrare a Lemnului s-a transformat in S.C. ALPROM S.A., devenind una dintre cele mai importante societati in ceea ce priveste gradul ridicat de integrare si prelucrare complexa, incepand cu prelucrarea busteanului pana la mobilierul solicitat pe piata interna si externa.
In cei peste 40 de ani de experienta in domeniul prelucrarii lemnului, S.C. ALPROM S.A. a cunoscut o continua dezvoltare, fiind recunoscuta drept furnizor traditional de mobilier pentru piata est-europeana. 
S.C. ALPROM S.A. este persoana juridica, avand forma de societate pe actiuni cu capital integral privat. Sediul societatii este in orasul Pitesti, strada Dobrogeanu Gherea nr. 2-4, judetul Arges.
Capitalul social al S.C. ALPROM S.A. este de 32.197 lei, impartit in 1.287.880 actiuni nominative in valoare de 2,5 lei fiecare. Structura actuala a actionariatului este urmatoarea:
- PAS si alte persoane fizice din cadrul S.C. ALPROM S.A. 98,27%;
- FPP BANAT CRISANA 1,73%.
S.C. ALPROM S.A. este actionar la urmatoarele societati:
- Compania de Exploatare ALPEX S.A. Pitesti detinand 72,2% din capitalul social;
- S.C. FOREST PRODUCT S.R.L. Pitesti detinand 59% din capitalul social;
S.C. ALPROM S.A. Pitesti se numara printre liderii industriei de mobila din Romania si Estul Europei datorita orientarii spre calitate, capacitatilor mari de prelucrare a lemnului, si a experientei solide in domeniu, incepand cu 1965. 
ANALIAZA PE BAZA CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE
Contul de profit si pirdere este un document contabil de sinteza in care se regasesc toate veniturile si cheltuielile generate generate de activitatea intreprinderii pe parcursul exercitiului . Denumit si cont de rezultate , acesta reprezinta principala componenta a bilantului si totodata cea mai importanta sursa de informatii pentru analiza rezultatelor intreprinderii. Continutul informational al contului de profit si pierdere permite aprecierea performantelor intreprinderii, capacitatea de autofinantare si riscul economic .
In functie de activitatea care le-a generat , veniturile si cheltuielile din contul de profit si pierdere se impat in :
? Venituri si cheltuieli de exploatare ;
? Venituri si cheltuieli financiare ;
? Venituri si cheltuieli exceptionale .
Diferenta dintre venituri si cheltuieli se numeste rezultat (REZULTAT = VENITURI - CHELTUIELI).
Veniturile din exploatare(Vexpl) se obtin din vanzarea de produse, marfuri, servicii, vanzarea productiei imobilizate pentru nevoi proprii, a veniturilor din subventii de exploatare primite de catre intreprindere, precum si a veniturilor din provizioanele pentru exploatare.
Cheltuielile de exploatare (Cexpl) sunt generate de costul materiilor prime, materialelor si marfurilor, de lucrarile, serviciile executate catre terti, de I.T. si de varsamintele asimilate platite bugetului de stat, cheltuielile cu personalul, provizioane suportate de agentul economic.
Rezultatul din exploatare (Rexpl) se obtine ca diferenta intre veniturile din exploatare si cheltuielile din exploatare : Rexpl =Vexpl - Cexpl .
Veniturile financiare (V fin) se compun din veniturile provenite din titlurile de plasament, participatii, creante imobilizate, din diferentele favorabile de curs valutar, sconturi, dobanzi, amortizari, provizioane pentru activitatea financiara.
Cheltuielile financiare (C fin) sunt alcatuite din pierderi de creante legate de participantii, titluri de plasament cedate, diferentele nefavorabile de curs valutar, sconturi, dobanzi, amortizari, provizioane pentru activitatea financiara.
Rezultatul financiar (R fin) se obtine ca diferenta intre veniturile financiare si cheltuielile financiare : Rfin = Vfin - Cfin .
Veniturile exceptionale (Vexcept) provin din operatiuni de gestiune ( bunuri primite ca donatii sau gratuite, drepturi de personal neridicate si prescrise, lipsuri consatate la inventariere si imputate), operatiuni de capital (incasari din vanzarea activului) si din veniturile din incasarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli privind deprecierea imobilizarilor.
Cheltuielile exceptionale (Cexcept) cuprind cheltuielile privind operatiunile de gestiune (amenzi, penalitati, pierderi din calamitati, debitori insolvabili), operatiuni de capital, construirea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli cu caracter exceptional.
Rezultatul exceptional (Rexcept) se obtine ca diferenta intre veniturile exceptionale si cheltuielile exceptionale: 
Rexcept = Vexcept - Cexcept .
Suma celor trei rezultate (din exploatare, financiar si exceptional) poarta denumirea de rezultat al exercitiului (profit contabil) - Rex.
Rex = Rexpl + Rfin + Rexcept
Corespunzator rezultatului exercitiului se calculeaza impozitul pe profit (Ip) :
Ip = Rex o C% (cota de impunere)
Rezultatul net al exercitiului (Rn) reprezinta acea parte din rezultatul exercitiului ce ramane firmei dupa impunere si este folosit de catre acesta corespunzator statului si prevederilor legale : Rn = Rex - Ip . Aceasta relatie nu se verifica in practica deoarece rezultatul exercitiului nu este intotdeauna egal cu baz de calcul al impozitului pe profit. 
Astfel rezultatul exercitiului (profitul contabil) trebuie corectat cu acele cheltuieli nedeductible din punct de vedere fiscal , dar si cu deducerile fiscale.
Rezultatul fiscal (Rfisc) se calculeaza conform relatiei :
Rfisc =Rex - Chnedeductibile
SOLDURILE INTREMEDIARE DE GESTIUNE
Soldurile intremediare de gestiune sunt reprezentate de marja comerciala, productia exercitiului, excedentul brut din exploatare, rezultatul exploatarii, rezultatul curent, rezultatul net al exercitiului fiecare din ele reflecta rezultatul gestiunii financiare pe treapta respectiva, pornind de la cel mai cuprinzator (VA) si terminand cu cel mai sintetic (rezultatul net).
MARJA COMERCIALA (MC) vizeaza activitatea comerciala realizata de intreprinderile comerciale sau de cele cu activitate industriala si comerciala.
Reprezinta valoarea adaugata de comerciant la costul de cumparare a marfurilor, marja destinata acoperirii cheltuielilor comerciantului si realizarii profitului sau.
Intreprinderea care comercializeaza marfurile in starea in care acestea au fost cumparate calculeaza marja comerciala asupra consumurilor de materiale ca diferenta intre productia exercitiului si acestea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticul Performantelor Economico-Financiare la SC Alprom SA.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!