Diagnostic Financiar

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 1
CAPITOLUL I 2
PRINCIPII GENERALE 2
CAPITOLUL II 4
REALIZAREA DIAGNOSTICULUI FINANCIAR 4
2.1 ANALIZA STRUCTURII BILANTULUI 4
2.1.1 Analiza ratelor de structura ale activului 4
2.1.2 Analiza ratelor de structura ale pasivului 6
2.2 ANALIZA SOLDURILOR INTERMEDIARE DE GESTIUNE 8
2.3 ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR 11
2.4 RATELE DE STRUCTURA 13
2.4.1 Ratele de structura de echilibru 13
2.4.2 Ratele de structura de indatorare 15
2.5 RATELE DE RENTABILITATE ECONOMICA 16
2.6 RATELE DE ROTATIE 17
2.7 ANALIZA PRAGULUI DE RENTABILITATE DIN EXPLOATARE 18
2.8 ANALIZA RISCULUI DE FALIMENT 19
CAPITOLUL III 21
CONCLUZIILE DIAGNOSTICULUI FINANCIAR 21
ANEXE: BILANTUL FIRMEI SC CESAL SA SI A CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE 22


Extras din referat Cum descarc?

PRINCIPII GENERALE
DIAGNOSTICUL FINANCIAR - este un INSTRUMENT AL ANALIZEI FINANCIARE. Analiza financiara, ca un studiu metodic al situatiei financiare, foloseste instrumente si mijloace specifice adaptate scopului urmarit si conduce la un diagnostic financiar al intreprinderii; care este o componenta a diagnosticului general (economico-financiar).
Termenul "diagnostic", preluat din grecescul "diagnostikos" (apt de a cunoaste), imprumutat din practica medicinei, este un demers care vizeaza recunoasterea anumitor "boli" dupa "simptomele" lor, in vederea descoperirii cauzelor si instituirii "terapiei" .Diagnosticul financiar, elaborat pe baza analizei financiare, procedeaza in acelasi mod, avand cateva obiective generale: 
- analiza cresterii si rentabilitatii prin fluxuri;
- evidentierea disfunctionalitatilor sau elementelor nefavorabile in situatia financiara si a performantelor intreprinderii;
- identificarea cauzelor dificultatilor prezente sau viitoare ale intreprinderii;
- prezentarea perspectivelor probabile de evolutie a intreprinderii si propunerea unor actiuni pentru ameliorarea sau redresarea situatiei si a performantelor intreprinderii.
Diagnosticul financiar presupune, asadar, unele judecati asupra sanatatii financiare a intreprinderii, "punctele forte" si "punctele slabe" ale gestiunii financiare, prin care se pot aprecia performantele si riscurile trecute, prezente si viitoare si masurile ce se impun. 
Obiectivele diagnosticului financiar, subordonate scopului diversilor utilizatori interni sau externi, poate fi efectuat atat din interiorul cat si din exteriorul intreprinderii. Studiul contului de rezultat da o viziune dinamica a activitatii, deoarece variabilele sale sunt in principiu fluxuri, care decurg din ciclul de exploatare, permitand intelegerea modului in care este format rezultatul: fluxurile de intrari (veniturile) si fluxurile de iesiri (cheltuielile). 
Obiectivele diagnosticului financiar interior vizeaza punctul de vedere al actionarilor si al participantilor la viata intreprinderii (angajati si manageri). Se urmareste: 
- daca structurile financiare ale intreprinderii sunt echilibrate, in sensul aptitudinii intreprinderii de a face fata angajamentelor pe termen scurt, mediu si lung, ceea ce impune examinarea situatiei trezoreriei si a lichiditatii intreprinderii. In echilibrul financiar al intreprinderii se reflecta performantele intreprinderii, fiind necesara cunoasterea marimii principalelor rezultate si a modului in care s-au format si repartizat ele intre partenerii interni si externi ai intreprinderii.
- modul in care este finantata intreprinderea, ceea ce impune cunoasterea structurii capitalului, respectiv, ponderea capitalului propriu si a datoriilor. Rezultatele obtinute trebuie comparate cu capitalurile utilizate, aparand notiunea de rentabilitate (economica si financiara) de care se leaga riscurile aferente. 
- trebuie sa se vada daca in cursul evolutiei sale intreprinderea a stiut sa-si mentina echilibrul financiar, ceea ce impune studierea fluxurilor financiare ale intreprinderii in timpul unuia sau mai multor exercitii. Aici intereseaza care au fost in aceasta perioada utilizarile noi ale intreprinderii (in investitii corporale, necorporale).
- se urmareste cresterea, se verifica daca intreprinderea are suficiente resurse pentru investitii si un necesar de fond de rulment pentru activitatea curenta fara riscul de a dezechilibra structurile financiare. De asemenea, se verifica daca intreprinderea are o rentabilitate suficienta pentru a face fata cresterii. 
Deci, diagnosticul financiar reprezinta un element foarte important in cadrul raportului de evaluare si aduce confirmarea performantelor financiare ale celorlalte categorii de diagnostic.
In elaborarea acestuia se analizeaza bilantul unei firme (pentru a se observa felul in care se realizeaza echilibrul pe termen scurt si lung) impreuna cu contul de profit si pierdere (pentru a se analiza rentabilitatea activelor firmei). Este cunoscut faptul ca bilantul reflecta pozitia financiara a firmei la un moment dat, iar contul de profit si pierdere reflecta performantele ca rezultat al fluxurilor economice si financiare. Deoarece in cadrul bilantului elementelor de activ si pasiv sunt prezente pe o perioada de doi ani (exercitiul curent si cel anterior) se faciliteaza o prima analiza a evolutiei tuturor elementelor bilantiere. 
In continuare este prezentat diagnosticul financiar al firmei SC CESAL SA, care face parte din industria produselor primare (cocsificare carbune, prelucrare titei, produse chimice primare, pesticide, vopsele si lacuri, medicamente si produse farmaceutice, detergenti, sapun, cosmetice si parfumerie, fibre sintetice, cauciuc, mase plastice, sticla, produse ceramice, materiale de constructii. Ea ocupandu-se cu fabricarea produselor chimice de baza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnostic Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!