Dezvoltarea Economica in Profil Teritorial

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 : Dezvoltarea economica in profil teritorial
1.1 Regiunile economice si importanta lor
In teoria economica contemporana a existat de multe ori tendinta unei separatii nete intre micro si macroeconomie, problemele consumatorilor individuali sau ale firmelor si interactiunea lor pe piata fiind adeseori tratate izolat de comportamentul agregatelor macroeconomice, de functionarea economiei ca intreg. Totusi o gama larga de probleme situate intre aceste doua extreme - problemele regiunilor, ale economiei locale si ale zonelor urbane - a solicitat o viziune integrata a celor doua abordari.
Abordarile din stiinta regionala se caracterizeaza prin adoptarea unor metode si tehnici riguroase, sistematice in analiza fenomenelor si proceselor in care spatiul, distanta si localizarea joaca un rol important.
Studiul la scara regionala al comportamentului agregatelor macroeconomice isi propune sa gaseasca raspunsuri la intrebari precum:
- Ce factori determina rezultatele activitatii economice si gradul de ocupare al fortei de munca intr-o regiune!?
- De ce nivelul de trai este mai ridicat in unele regiuni decat in altele?
- Din ce cauza unele regiuni inregistreaza ritmuri mai accentuate de crestere economica decat altele?
- Care sunt factorii ce influenteaza migratia interregionala?
- De ce persista in unele regiuni rate mai inalte ale somajului decat in altele?
Modul de analiza si interpretare a acestor probleme deriva din teoriile si tehnicile elaborate initial pentru intelegerea comportamentului economiei nationale. O astfel de procedura poate fi considerata acceptabila deoarece economiile regiunilor se aseamana in multe privinte cu economiile nationale. Cu toate acestea exista o serie de diferente semnificative intre regiuni si natiuni diferente ce nu pot fi ignorate:
- economiile regionale sunt mult mai deschise decat economiile nationale in cadrul carora sunt localizate, comertul interregional este scutit de taxe si alte bariere comerciale, toate regiunile unei tari utilizeaza aceeasi moneda;
- forta de munca si capitalul au un grad mai mare de mobilitate intre regiuni decat intre tari;
- gradul ridicat de interdependenta intre regiunile din cadrul granitelor unui stat joaca un rol important in analiza regionala.
Economia regionala are ca principala ratiune a existentei sale, nevoia de a furniza o baza tehnico-metodologica rationala, stiintifica pentru strategiile si politicile regionale adica pentru stabilirea unui ansamblu coerent de obiective si cai de atenuare a dezechilibrelor regionale in conditiile dinamicii economico-sociale si instrumentelor adecvate de indeplinire a obiectivelor stabilite. Din punct de vedere conceptual, terminologic, unii specialisti asociaza politicii regionale, in planul actiunii notiunea de "amenajarea teritoriului". In unele tari (de exemplu in Franta) acest termen (amenagement du territoire) a dobandit si un continut economic, in timp ce in alte tari ii corespund termeni ca: "ramornung" - organizare spatiala in Germania, "physical planning" - planificare naturala in Anglia, "ordinacion del territorio" - organizarea teritoriului in Spania, termeni ce au o conotatie exclusiv spatiala.
Regiunea reprezinta elementul fundamental in stiinta regionala in general si in economia regionala ca disciplina da baza in cadrul acesteia, in mod particular , in legatura cu care se emit teorii, se pun la punct metode si tehnici de investigare, se definesc obiective si masuri, instrumente pentru indeplinirea lor etc. Cei trei tei termeni fundamentali cu care opereaza analiza regionala sunt:
- aria: termenul generic pentru orice parte a spatiului bidimensional, fiind util in analiza economico-sociala spatiala (exemplu: spatiul geografic in care productia unui anumit producator este vanduta);
- zona: suprafata cu caracteristici diferite in raport cu spatiul inconjurator (zona administrativa si de afaceri dintr-un oras);


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Economica in Profil Teritorial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!