Dezvoltare Rurala Durabila

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul 1. Notiuni de baza : spatiul rural si dezvoltare rurala 4
Capitolul 2. Conceptul de dezvoltare durabila 6
Capitolul 3. Dezvoltarea rurala durabila 7
3.1. Conceptul de dezvoltare rurala durabila 7
3.2. Principiile de baza ale dezvoltarii rurale durabile 9
3.3. Obiectivele si masurile strategice de dezvoltare rurala durabila 10
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Dezvoltarea rurala durabila are o importanta majora pentru fiecare tara in parte, astfel spre exemplu in Romania 87% din teritoriul tarii este spatiul rural unde traieste aproximativ 45% din populatie, iar densitatea medie a populatiei in zonele rurale este relativ constanta, mai exact de 45,1 loc/km2.
Lucrarea este structurata pe trei parti. Prima parte contine o abordare teoretica a termenului de spatiu rural si dezvoltare rurala, a doua parte prezinta conceptul de dezvoltare durabila, iar cea de-a treia parte evidentiaza ceea ce semnifica termenul de "Dezvoltare rurala durabila".
Asadar, putem face referire la spatiul rural care reprezinta forma cea mai veche de umanizare a Terrei, expresia inchegarii legaturilor dintre om si mediul sau proximal, cu toate implicatiile de ordin social, economic, cultural si spiritual. De asemenea, ruralul detine intaietatea cronologica fata de urban, deoarece primele comunitati umane au dezvoltat un mod de viata in acord cu echilibrul mediului inconjurator, cu un grad redus de artificializare pe cand, urbanizarea, care a urmat firesc in timp, a aparut pe seama indepartarii tot mai pronuntate de viata in armonie cu natura, constituindu-se intr-un cadru de independenta fata de mediul natural.
Spatiul rural se caracterizeaza in mare parte prin conditii de viata nesatisfacatoare, cauzate de subdezvoltarea infrastructurii fizice ( drumuri, apa, canalizare ) si sociale ( servicii de sanatate, educationale si culturale ). Economia rurala din Romania este slab diversificata si depinde intr-o prea mare masura de agricultura, dominata de ferme de subzistenta si semi- subzistenta care produc in principal pentru consum propriu si doar marginal pentru piata.
Principalele tendinte demografice in spatiul rural romanesc sunt scaderea si imbatranirea populatiei, datorat atat descresterii sporului natural, cat si fenomenului migratoriu din rural spre urban sau in strainatate in randul tinerilor. De asemenea consideram ca nivelul educational scazut al populatiei rurale este o alta problema din perspectiva ocuparii fortei de munca. Ba mai mult, veniturile rurale sunt mai scazute decat veniturile din mediul urban si diferenta dintre venituri continua, ca urmare incidenta saraciei este semnificativ mai inalta in mediul rural.
Consideram ca aceasta descriere nu prea "optimista " este valabila pentru localitatiile rurale " tipice" ," medii " conform datelor statistice. Dar in realitate situatia difera de la caz la caz : astfel in Romania putem gasi atat localitatii rurale in plina dezvoltare, cat si localitati rurale ramase in urma si care se confrunta cu probleme socio-economice grave, iar altele care sunt pe cale de disparitie.
Capitolul 1 Notiuni de baza : spatiul rural si dezvoltare rurala
In literatura de specialitate numerosi specialisti in domeniu au definit notiunea de spatiu rural si dezvoltare rurala sub diferite aspecte. Asadar ,incepand din anii `80, in Uniunea Europeana se poate observa o preocupare mai aparte de problematica spatiului rural. Aceste spatii rurale sunt legate de valori precum : experienta mediului sanatos, ocrotirea naturii, apartenenta la o colectivitate, pastrarea unor valori culturale, mancarea gustoasa pregatita in conditii controlabile etc. 
Spatiul rural este definit de " Charta europeana a spatiilor rurale " ca fiind un teren continental sau litoral, care contine satele si micile orase, in care marea parte a terenurilor sunt utilizate pentru:
- Agricultura, silvicultura, acvacultura si pescuit ;
- Activitati economice si culturale ale locuitorilor acestor zone ( artizanat, indstrie, servicii etc. ) ;
- Functia de odihna si agrement cu caracter neurban sau de ocrotire a naturii;
- Alte utilizari 
Partile agrare si neagrare ale spatiului rural formeaza o entitate distincta fata de spatiul urban, care este caracterizata printr-o puternica concetrare de locuitori si de structuri verticale si orizontale. 
Intr-o tara, distinctia traditionala intre zonele urbane si cele rurale se bazeaza pe ipoteza ca zonele urbane ofera un alt standard de viata si, de obicei, un nivel de trai economic superior.
Totodata spatiul rural isi poate indeplini functiile de aprovizionare, de destindere si de echilibru, din ce in ce mai cerute in societate, doar daca el va ramane un spatiu de viata atragator si dotat cu o buna infrastructura, o agricultura si o silvicultura viabila, conditii locale favorabile activitatilor economice neagricole, un mediu intact si cu un peisaj ingrijit.
Dar spatiul rural se defineste ca un mod particular de utilizare a spatiului si a vietii sociale si se caracterizeaza prin:
a) o densitate redusa de locuitori si de constructii, facand sa apara preponderent in peisaje o intindere vegetala; b) uzanta economica de dominanta agro-silvico-pastorala; c) modul de viata a locuitorilor sai caracterizat prin apartenenta lor la colectivitatile de talie limitata si prin raportul lor particular cu spatiul; d) o identitate si o reprezentare specifica, cu conotatii puternice ale culturii satesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Rurala Durabila.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!