Dezvoltare Economica Durabila

Cuprins referat Cum descarc?

1.1 CRESTEREA ECONOMICA
1.2 DEZVOLTAREA ECONOMICA DURABLA
1.3 PROGRESUL ECONOMIC
1.4 FACTORII SI TIPURILE CRESTERII ECONOMICE
1.5 MODELE DE CRESTERE ECONOMICA
1.6 PROGNOZE.GRAFICE.ESTIMARI
1.7 BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.1 CRESTEREA ECONOMICA
Problemele dezvoltarii economico-sociale se interactioneaza tot mai puternic in timp si spatiu, in contextul cresterii rolului ansamblului asupra partilor sale componente. Intensificarea efectului de antrenare a progresului stiintifico-tehnic in plan national releva diminuarea importantei relative a pietelor concurentiale locale, crescand rolul pietelor nationale, regional-internationale si mondiale. O asemenea mutatie reflecta si globalizarea unor fenomene grave cum sunt: saracia in mijlocul belsugului; degradarea mediului inconjurator; pierderea increderii in institutii; extinderea necontrolata a urbanizarii; nesiguranta ocuparii unui loc de munca; alienarea tineretului si a unor valori traditionale; inflatia; somajul etc. Stiinta economica este solicitata sa includa tot mai mult in domeniul sau de studiu fenomenele si procesele economice la scara macroeconomieideschise interdependentilor pe care le genereaza globalizarea. 
Astfel se pun bazele unei noi teorii economice a dezvoltarii din perspectiva rationalitatii, in conditiile unor resurse limitate si a sperantei, bazata pe etica egalitatii sanselor generatiilor care coexista si se succed la viata. 
Analiza la nivelul macro a proceselor economice, simultan cu abordarea lor dinamica, a conturat noi concepte, printre care si cele de crestere si dezvoltare economica. Din multitudinea de notiuni utilizate pentru a investiga procesele macroeconomice, frecventa cea mai mare o au termenii de crestere, dezvoltare, progres tehnic, evolutia economica, ciclu economic etc. In ceea ce priveste sensul atribuit termenilor amintiti, intre diferiti autori exista deosebiri, mai mari sau mai mici, dar si anumite puncte de convergenta, care fac ca notiunile respective sa aiba caracter universal. 
Cresterea economica se deruleaza intr-un anumit cadru spatial si temporal. In timp, rezultatele macroeconomice pot inregistra, sub aspect cantitativ, cresteri, stagnari si chiar scaderi. Deci, cresterea economica nu trebuie inteleasa ca fiind un proces liniar. 
Prin continutul sau, cresterea economica inseamna o evolutie pozitiva, ascendenta a economiilor nationale,a diferitelor supersisteme international-mondiale, pe termen mediu si lung, dar care nu exclude oscilatii conjuncturale, chiar si regrese economice temporale. 
Apreciem ca o economie nationala, un supersistem, inregistreaza o crestere economica cand se bazeaza pe existenta tendintei cresterii pozitive reale, in cadrul unui orizont de timp corespunzator. 
Utilizarea conceptelor de ,,crestere economica zero" si de ,,crestere economica negativa" corespunde unor ratiuni de politica economica si nu unor meditatii teoretice. 
,,Cresterea economica zero", mentionata pentru prima oara intr-un raport catre Clubul de la Roma, intitulat ,,Limitele cresterii", semnifica situatia in care rezultatele economice absolute si populatia totala sporesc in acelasi timp, nivelul agregatelor pe locuitor ramanand constant. 
Pe planul politicii economice, o asemenea rata de crestere este argumentata de promotorii ei ca fiind singura reactie sociala normala fata de caracterul tot mai restrictiv al resurselor naturale si de destabilizare tot mai pronuntata a echilibrului ecologic. In consecinta, societatea ar trebui sa limiteze voluntar ritmul cresterii economice. O astfel de optiune este discutabila. Daca pentru tarile dezvoltate si puternic dezvoltate ea ar putea sa para acceptabila, pentru tarile cu nivel economic redus ar insemna mentinerea sau chiar accentuarea decalajelor lor in raport cu acestea, cu consecinte grave asupra dinamiciiechilibrului inaintarii comune,saraciei generale a indivizilor sicomunitatilor. 
,,Cresterea economica negativa" sau descresterea economica evidentiaza acea situatie in care, pentru un anumit timp, rezultatele macroeconomice pe locuitor au o tendinta de scadere, mentinandu-se insa sub control o serie de corelatii fundamentale de echilibru, ceea ce presupune compromisuri rezonabile pe planul eficientei economice si al bunastarii sociale. 
,,Cresterea economica negativa" exprima intentia de legitimare a unei situatii de fapt sau a unei perspective nefavorabile. 
Cresterea economica exprima acele modificari ce au loc intr-un anumit orizont de timp si intr-un anumit spatiu, in sporirea dimensiunilor agregatelor macroeconomice pe locuitor, in stransa legatura cu factorii lor determinanti. 
Aceste rezultate pot fi masurate prin intermediul unor indicatori sintetici semnificativi pentru aprecierea dinamicii economice a unei tari. Din multitudinea acestor indicatori, o semnificatie relevanta o au, produsul intern brut, produsul national brut si venitul national, in termeni reali, atat pe total, cat si pe locuitor. 
Intelegerea continutului procesului cresterii economice necesita luarea in considerare a urmatoarelor elemente: 
a) cresterea economica este dependenta de dinamica macroeconomica, determinata de factori specifici si de dinamica demografica, determinata de factori biologici si sociali; 
b) dinamica rezultatelor macroeconomice trebuie privita pe o perioada suficient de lunga, pentru a se delimita expansiunea conjuncturala pe termen scurt din cadrul ciclului de afaceri, de cresterea economica propriu-zisa, ce se manifesta Ca tendinta dominanta in cadrul unei perioade mai mari de timp; 
c) cresterea economica are in vedere rezultatele macroeconomice reale, adica, cele nominale corecte cu marimea deflatorului; 
d) din punct de vedere cantitativ, expresia sintetica a cresterii economice este ritmul sporului PNB sau PIB pe locuitor. Acest indicator prezinta insa si o serie de limite care tin de faptul ca el apare ca o valoare medie, nefurnizand informatii cu privire la distribuirea efectiva in timp si spatiu a veniturilor diferitelor categorii ale populatiei. In acest scop, se apeleaza si la alti indicatori, mai relevanti fiind durata timpului liber si speranta medie de viata. 
1.2DEZVOLTAREA DURABILA
Ca forma de manifestare a dinamicii macroeconomice, dezvoltarea economica presupune un ansamblu de transformari cantitative, structurale si calitative, atat in economie cat si in cercetarea stiintifica si tehnologiile de fabricatie, in mecanismele si structurile organizatorice de functionare a economiei, in modul de gandire si comportamentul oamenilor. In acest context, apare conceptul de dezvoltare economica durabila, ce reprezinta aceea forma de dezvoltare economica in cadrul careia se urmareste ca satisfacerea cerintelor prezente, de consum, sa nu compromita sau sa prejudicieze pe cele ale generatiilor viitoare.
Preocuparile tot mai accentuate privind dezvoltare economica durabila sau viabila, la nivelul fiecarei tari si la scara mondiala, sunt legate de un complex de probleme cu care se confrunta, in prezent omenirea, si anume: saracia in mijlocul belsugului; degradare mediului inconjurator, extinderea necontrolata a urbanizarii; nesiguranta ocuparii unui loc de munca; instrainarea tineretului; inlaturarea valorilor traditionale; inflatia, somajul, crize monetare, economice si geografice etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Economica Durabila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!