Dezechilibre Economice

Extras din referat Cum descarc?

DEZECHILIBRE ECONOMICE
Presiune si absorbtie
Notiunile de "presiune" si "absorbtie" sunt imprumutate din mecanica: prin starea de "absorbtie intr-o economie nationala intelegandu-se situatia in care nevoile, puterea de cumparare devanseaza in mod constant disponibilitatile de marfa in cantitate structura adecvata ; "presiunea" fiind situatia contrara, cand exista un surplus de marfa care nu se intalneste aspiratiile consumatorilor".
Dezechilibrul datorat excesului de oferta pe piata bunurilor economice si pe piata muncii genereaza o stare de presiune ale carei trasaturi sunt: resursele nu sunt utilizate integral; subutilizarea capacitatilor de productie, care genereaza risipa; concurenta mai puternica intre vanzatori.
intre ritmul de crestere economica si presiune exista o corelatie care se concretizeaza in aceea ca o crestere lenta este, de regula insotita de o puternica presiune iar o sporire a ritmului cresterii economice va aduce o diminuare a presiunii. Printr-un ritm sustinut de crestere economica starea de presiune se transforma in absorbtie. Astfel trecerea de la presiune la absorbtie este insotita de o accelerare temporara a cresterii economice.
in perioada de trecere de la presiune la absorbtie ca urmare a cresterii productiei, are loc o crestere brusca a intentiei de vanzare al carei efect este utilizarea capacitatilor nefolosite
Intentie de vanzare
Intentia de cumparare,
Faza de trecere
Figura 3 Trecere de la presiune la absorbtie
Dezechilibrul datorat excesului de cerere pe piata bunurilor si serviciilor si excesul de oferta pe piata muncii iau forma absorbtiei. Starea de absorbtie este definita de urmatoarele
"Dezechilibre economice"
caracteristici :concurenta este numai intre cumparatori; producatorii gasesc cumparatori pentru tot ce produc; vanzatorul are posibilitatea sa selecteze cumparatorii; cumparatorul nu poate sasi satisfaca pe deplin aspiratiile si dorinta de alegere, iar stimulentii producatorilor pentru calitate slabesc.
O sinteza cuprinzatoare si interesanta a efectelor produse de cele doua categorii de dezechilibre, care genereaza starile de presiune si respectiv de absorbtie a fost realizata de J. Kornai in lucrarea deja citata57
Efecte produse depresiune si absorbtie pe piata
Domeniul de manifestare a efectului Presiunea Absorbtia 
Volumul productiei Pe termen scurt, franeaza cresterea volumului Pe termen scurt, stimuleaza cresterea volumului 
Cheltuieli -- consumuri Neutilizarea partiala a resurselor Utilizarea incordata a resurselor 
Calitatea Stimuleaza introducerea produselor noi, imbunatatirea calitatii, garantarea acesteia Nu stimuleaza introducerea produselor noi 
Concurenta Vanzatorii se concureaza pentru cumparatori si monopolistul se comporta ca un concurent Cumparatorii se concureaza pentru vanzatori; 
Adaptarea Pe termen scurt, producatorul se adapteaza la consumator Pe termen scurt, consumatorul se adapteaza la producator 
Incertitudine Povara nesigurantei este suportata de vanzator Povara nesigurantei este suportata de cumparator 
Selectia Selectia o face cumparatorul; mai ales pe criterii progresive Selectia o face vanzatorul sau un institut administrativ; mai ales pe criterii indiferente sau contraselective 
Flux de mesaje Vanzatorul informeaza pe cumparator Cumparatorul isi procura informatiile 
Este posibil insa ca dezechilibrele sa cuprinda si celelalte piete, odata cu excesul de cerere pentru bunuri si servicii, aparand si un exces de moneda, precum si pe piata muncii, ceea ce se concretizeaza in inflatie si somaj, cu implicatii grave pentru conditiile de viata.
in acest caz este vorba de o criza structurala de amploare, in conditiile careia nu mai actioneaza nici absorbtia , nici presiunea si a carei depasire necesita masuri ample si corelate de restructurare a economiei si a mecanismelor ei de functionare.
Se observa ca in cele mai multe tari foste socialiste printre care si Romania, timp indelungat s-a afirmat, mai mult sau mai putin, generalizat fenomenul absorbtiei. Pe de alta parte, in cele mai multe tari capitaliste dezvoltate timp indelungat (exceptand anii de razboi) se afirma mai mult sau mai putin generalizat fenomenul presiunii.
"Dezechilibre economice"
Teoria dezechilibrelor economice
In economia reala exista permanent abateri de la aceste conditii, starea de echilibru reprezentand o latura a miscarii economice, iar conditiile de echilibru avand un caracter teoretic, intotdeauna vor exista surplusuri de o parte sau alta, la oferta sau la cerere. Piata care functioneaza bine este intotdeauna plina cu marfuri. La produsele create de productie existe stocuri care alimenteaza in mod curent si operativ oferta iar la resurse sunt constituite rezerve.
in economie se pot forma si dezechilibre. Cele mai importante cazuri de dezechilibru sunt urmatoarele:


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezechilibre Economice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!