Devierea de Comert

Extras din referat Cum descarc?

,,In ce masura a fost avantajoasa devierea de comert pt cele 10 tari din Europa centrala si de est aderate la UE in 2004"
Dupa aderarea la UE nivelul taxelor vamale va fi, in ansamblu mai redus fata de nivelul actual al taxelor vamale aplicate in aceste tari. Preluarea tarifului vamal comun va conduce la obtinerea, pt operatorii economici, unor conditii de acces la marfurile de import, similare celor din UE. Aplicarea acestui tip de tarife se va face fara adoptarea legislatiei nationale specifice.
Tariful vamal comun se aplica uniform pe intreg teritoriul UE, avand rolul de a evita distorsionarea schimburilor prin intermediul taxelor vamale. Totodata, se evita orientarea schimburilor in functie de niveul scazut al taxelor vamale in anumite tari. Nu in ultimul rand, aceasta masura raspunde nevoii de a mentine controlul la frontiera externa a UE. Acest instrument al politicii comerciale UE are doua componente: tacele vamale si nomenclatorul tarifar.
Odata cu aderarea la UE intra in vigoare si libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si fortei de munca. Libera circulatie a marfurilor si serviciilor este una dintre pietrele de temelie ale pietei interne. Principiul liberei circulatii a bunurilor impune un cadru legislativ comun care sa asigure traficiul nerestrictionat al produselor in cadrul UE, in acelasi mod in care se realizeaza in interiorul unei tari. Aceasta inseamna ca standardele tehnice de baza si certificarea produselor  trebuie sa respece reguli stabilite la nivel european. Prin urmare odata cu aderarea la UE produsele exportate trebuie sa indeplineasca unele conditii precum: purtare etichetei ,,made in UE", indeplinirea standerdelor tehnice, sanitare, etichetare, calitate, impachetare, etc.
Aderarea la uniunea vamala are deci un efect net in termini de bunastare colectiva reprezentat prin diferentele de suprafata. Uniunea vamala poate fi perceputa ca un mijloc de asigurare a unei reciprocitati in acordarea concesiilor tarifare. Ea poate de asemenea sa participe la formarea unei coalitii intr-un joc cu mai mult de doi jucatori


Fisiere in arhiva (1):

  • Devierea de Comert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!