Denationalizarea Banilor - O Analiza a Teoriei si Practicii Monedelor Concurente

Extras din referat Cum descarc?

Friedrich August von Hayek a fost un economist si filosof politic austriac, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, in anul 1974. A fost un reprezentant de seama al scolii austriece si al ultraliberalismului, s-a remarcat prin apararea pietei libere si respingerea economiei centralizate. Printre cele mai importante lucrari ale profesorului Hayek se numara: Prices and Production (1931), Monetary Theory and the Trade Cycle (1933), The Pure Theory of Capital (1941), The Road to Serfdom (1944), Individualism and Economic Order (1948), The Counter-Revolution of Science (1952) si The Constitution of Liberty (1960).
"Denationalizarea banilor", care initial a fost numita Concurrent Currencies (Monede Concurente), reprezinta una dintre lucrarile economice fundamentale ale lui F. A. Hayek. Imediat dupa aparitia primei editii, in 1976, cartea a revolutionat gandirea economica, aducand in atentia cercetatorilor problema institutiilor monetare optime.
Denationalizarea banilor demoleaza mitul potrivit caruia statul trebuie sa isi asume responsabilitatea gestionarii ofertei de moneda. In paginile acestui eseu, autorul demonstreaza in mod convingator ca libera concurenta intre producatorii privati de moneda este singura cale prin care putem dobandi o moneda sanatoasa. F. A. Hayek este de parere ca, atat inflatiile majore, cat si inflatiile moderate produc somaj si depresiuni economice recurente, acestea fiind consecintele vechiului monopol guvernamental asupra emisiunii banilor.
Aceasta lucrare este alcatuita din 25 de capitole care au in componenta lor subcapitole in care sunt scoase in evidenta ideile pe care autorul le considera importante. 
Ipoteza de la care porneste autorul face referire la liberul schimb intre tari care implica anularea oricarei reglementari privind schimburile sau miscarea banilor intre tari, precum si deplina libertate de a utiliza orice moneda in scopul incheierii de contracte si efectuarii contabilitatii. In plus, ar insemna posibilitatea ca orice banca sa isi deschida filiale in alt stat, pe baza acelorasi conditii ca si bancile autohtone.
Ideea deposedarii guvernului de seculara sa prerogativa de monopolizare a banilor este inca prea nefamiliara si chiar alarmanta pentru majoritatea oamenilor, ca sa mai aiba vreo sansa de a fi adoptata in viitorul apropiat. Dar oamenii i-ar putea descoperi avantajele daca, cel putin la inceput, monedele guvernelor ar fi lasate sa concureze pentru castigarea publicului.
Monopolul guvernului privind oferta de bani este privit drept indispensabil de toata lumea, astfel pe orice teritoriu dat trebuie sa circule un singur fel de bani. Avantajele initiale ale monopolului guvernamental asupra banilor sunt: utilizarea exclusiva a unui singur fel de bani a ajutat la compararea preturilor si, prin urmare, la dezvoltarea concurentei si a pietei; garantarea puritatii monezilor prin insemnarea lor de catre o autoritate general cunoscuta care, in afara marilor centre comerciale, nu poate fi decat guvernul.
Timp de peste 2000 de ani, prerogativa sau dreptul exclusiv al guvernului de a furniza bani a echivalat in practica doar cu monopolul baterii monedelor de aur, argint ori cupru. Monedele metalice au servit, in mare masura, ca simboluri ale puterii,precum drapelul, prin intermediul carora conducatorul isi afirma suveranitatea si spunea poporului sau cine ii era stapanul, stapan a carui imagine era purtata de monede pana in cele mai indepartate colturi ale regatului. Monopolul baterii monedelor de metal a fost practicat cu mult inaintea banilor de hartie. Semnificatia aparitiei banilor de hartie guvernamentali este complicata deoarece timp indelungat problema nu a constat in aparitia unor noi tipuri de bani cu diferite denumiri, ci in utilizarea ca bani a unor drepturi asupra genului consacrat de bani metalici emisi de monopolul guvernului. Bucatile de hartie ori alte simboluri confectionate din alt material ce in sine nu are o valoare de piata semnificativa, pentru a fi acceptate si pastrate ca bani, ele trebuiau sa isi traga valoarea din alta sursa, cum ar fi convertibilitatea lor in alti bani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Denationalizarea Banilor - O Analiza a Teoriei si Practicii Monedelor Concurente.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!