Definitia IMM-urilor

Extras din referat Cum descarc?

Categoria Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii (IMM) este formata din intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro si/ sau detin active totale de pana la 43 de milioane de euro"
(Fragment din Articolul 2 al anexei din Recomandarea 361/2003/CE)
Intreprinderile micro, mici si mijlocii (IMM) joaca un rol esential in economia europeana. Ele reprezinta o sursa de abilitati antreprenoriale, inovare si creare de locuri de munca. In Uniunea Europeana extinsa la 25 de tari, aproximativ 23 de milioane de IMM-uri asigura in jur de 75 de milioane de locuri de munca si reprezinta 99% din toate intreprinderile.
Totusi, ele sunt adeseori confruntate cu imperfectiunile pietei. IMM-urile au de multe ori dificultati in obtinerea de capital sau credite, mai ales in faza de start-up. Resursele lor limitate pot de asemenea sa reduca accesul la noi tehnologii sau inovare.
De aceea, sprijinul pentru IMM-uri reprezinta una din prioritatile Comisiei Europene pentru cresterea economica, crearea de locuri de munca si coeziune sociala si economica.
Ce fel de sprijin exista pentru IMM-uri din partea UE?
Pentru o privire de ansamblu asupra principalelor surse de finantare disponibile pentru IMM-urile europene, consultati urmatorul website:
europa.eu.int/comm/enterprise/entrepreneurship/sme_envoy/index.htm
Importanta definitiei europene a IMM
Intr-o piata unica fara granite interne, este esential ca masurile de incurajare a IMM-urilor sa se bazeze pe o definitie comuna, in scopul imbunatatirii consistentei si eficacitatii lor si pentru limitarea distorsiunilor si competitiei. Acest lucru este cu atat mai necesar avand in vedere interactiunea dintre masurile nationale si cele impuse de UE pentru sustinerea IMM-urilor in domenii precum dezvoltarea regionala si cautarea de fonduri.
In 1996, a fost adoptata de catre Comisia Europeana o recomandare ce stabilea prima definitie a IMM-urilor. Aceasta definitie a fost aplicata pe intreg teritoriul Uniunii Europene. In data de 6 mai 2003, Comisia a adoptat o noua recomandare, tinand seama de dezvoltarea economica incepand cu 1996. Aceasta recomandare a intrat in vigoare in data de 1 ianuarie 2005 si va fi aplicata tuturor politicilor, programelor si masurilor initiate de Comisie pentru IMM.
Pentru statele membre, folosirea definitiei este voluntara, dar Comisia le recomanda atat lor, cat si Bancii Europene de Investitii si Fondului European de Investitii, sa o foloseasca pe scara larga.
Obiectivele acestui ghid.
Acest ghid prezinta modificarile aduse de noua definitie, precum si motivele acestor modificari. Explica, de asemenea, cum se poate determina statutul de IMM al unei intreprinderi, printr-o abordare pas cu pas.
Avand in vedere ca majoritatea intreprinderilor europene angajeaza maxim 6 persoane, cele mai multe pot fi considerate ca fiind IMM-uri. Aceasta noua definitie ia in considerare si posibilele relatii cu alte intreprinderi. In anumite cazuri, aceste relatii, in special daca creaza legaturi financiare semnificative cu alte intreprinderi, pot implica faptul ca o anumita intreprindere nu este IMM.
Ghidul este realizat in special pentru doua categorii:
Prima este constituita din intreprinzatorii care conduc intreprinderi micro, mici sau mijlocii, si care sunt interesati sa aplice pentru granturi sau credite destinate IMM-urilor. De asemenea, acesti intreprinzatori ar putea fi interesati sa afle daca indeplinesc criteriile pentru a beneficia de prevederile legislative specifice pentru IMM-uri. 
A doua categorie o reprezinta oficialii europeni, nationali, locali sau regionali, care elaboreaza si implementeaza programe, evalueaza solicitarile si verifica daca intreprinderile indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru schemele de sustinere a IMM.
De asemenea, s-au depus eforturi pentru a facilita depunerea cererilor de finantare sau participarea in programele specifice destinate IMM-urilor. Acest lucru se realizeaza printr-o declaratie pe propria raspundere, care poate fi completata chiar intreprinderi Aceasta declaratie poate fi trimisa institutiei responsabile in vederea stabilirii statutului de IMM al unei intreprinderi la momentul depunerii cererii. Utilizarea declaratiei este voluntara, atat pentru intreprinderi, cat si pentru institutiile statelor membre, iar continutul lor poate fi adaptat specificului national.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definitia IMM-urilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!