Definirea Conceptului de Organizatie Non - Profit

Cuprins referat Cum descarc?

CAP 1 : Definitie organizatii non-profit
CAP 2 : Functiile ONG
Cap 3 : Colaborari cu ONU
CAP 4 : Programe de comunicare in SNP
- Orientarea de marketing a ONG
- Programe ONG
- Axa de informare organizationala (publica)
- Programe identitare
- Parteneriate strategice
Cap 5 : Comunicarea organizationala
- Informarea interna
- Publicitate institutionala
- Relatia cu mass-media
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Definirea conceptului de organizatie non-profit
Termenul de ONG nu a fost utilizat in mod curent inainte de a fi infiintata Organizatia Natiunilor Unite. In 1910, 132 ONG-uri au decis sa coopereze sub sigla Uniunii Asociatilor Internationale. Prima dintre organizatiile internationale care a recunoscut relatiile pe care le avea cu ONG- urile a fost Liga Natiunilor. Astfel, aceasta in mod oficial se referea la ,,legaturile sale cu organizatiile private" in timp ce un numar important dintre aceste organizatii se defineau pe ele insele ca fiind uniuni internationale, institute internationale sau pur si simplu organizatii internationale. 
O.N.G.-urile sunt organizatii din sfera societatii civile care isi propun gasirea unor solutii pentru problemele societatii, edificind astfel o societate democratica. Desigur exista mai multe organizatii precum partidele politice, sindicatele, care fac parte din cel de al treilea sector, dar care isi propun scopuri politice. O.N.G.-urile cunosc variate forme organizationale de la mici initiative locale, societati bazate pe beneficii reciproce, spre grupuri mai active. Toate aceste forme organizationale au unele caracteristici comune. Caracteristica principala a acestora este faptul ca ele sunt independente fata de stat. Ceea ce le deosebeste de celelalte structuri asociative este caracterul non-profit al acestora axat pe beneficiul public si nu pe cel privat. Pentru organizatiile neguvernamentale se utilizeaza o terminologie specifica: organizatii neguvernamentale (O.N.G.) ; organizatii voluntare particulare; organizatii non-profit; asociatii secundare (de rudenie, etnice si cetatenie); asociatii voluntare; grupuri de presiune.
O organizatie nonprofit (abreviat ONP) este o entitate a carui scop nu este obtinerea de beneficii economice. Acestea pot lua forma juridica de asociatie, fundatie sau fundatie, dar numai daca fondurile acestora sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau nonpatrimonial.
Indiferent de cum se numesc ONG-urile - "organizatii necomerciale", "organizatii non-profit", "organizatii neguvernamentale", "sectorul asociativ necomercial", "societate civila", "sectorul trei", "asociatii farad scoop lucrative", "organizatii fara scop patrimonial" etc. - toate au o singura definitie. Ele sunt formatiuni benevole, de sine statatoare, constituite prin libera manifestare a vointei cetatenilor asociati pe baza comunitatii de interese profesionale si/sau de alta natura, in vederea realizarii in comun a drepturilor civile, economice, sociale si culturale, care nu au drept scop obtinerea profitului.
CAP 2 Functiile ONG
De-a lungul istoriei sale, viata asociativa a fost un loc al creativitatii, formarii personale si colective, educatiei cetatenesti. Dezvoltarea vietii asociative si crearea de organe intermediare intre guvern si individ, are drept obiectiv favorizarea asumarii de responsabilitati de catre cetateni si implicarea lor in viata societatii; dezvoltarea notiunii de solidaritate colectiva.
In mod traditional, asociatiile isi asuma un rol esential pentru sanatatea ansamblului societatii. Numeroase asociatii au, mai cu seama, sau exclusiv o functie prestatoare de servicii, ele acopera lacunele existente, largesc evantaiul serviciilor deja oferite.
O alta functie importanta a numeroaselor asociatii e rolul de pionier si de novator in domenii extrem de variate de la nivel local la nivel international. Ele ajung adesea sa stirneasca profunde schimbari de atitudini. Drept exemplu pot fi aduse dezbaterile pe marginea egalitatii intre sexe, a drepturilor omului, a "descoperirii" urgentei pe care o reprezinta protectia mediului etc.
O alta functie a asociatiilor este rolul lor de aparator. Pe de o parte, ele pot apara interese sociale speciale sau pot asigura protectia unor grupuri sociale, economice, profesionale sau de alta natura. Pe de alta parte, ele pot actiona pentru combaterea metodelor de actiune sau a atitudinilor xenofobe a absentei posibilitatilor acordate femeilor sau a discriminarii la care sint supuse persoanele handicapate. In rolul de aparator asociatiile vegheaza pentru ca fiecare sa se bucure de drepturile si de prestatiile pe care le poate pretinde.
A patra functie fundamentala a asociatiilor e cea de garant al anumitor valori in cadrul societatii. In virtutea naturii lor specifice a compozitiei si obligatiilor lor, ele pastreaza si favorizeaza valorile muncii neremunerate, ale initiativei si ale participarii active la viata sociala, ale pluralismului, solidaritatii, protectiei si respectului minoritatilor.
In ciuda sau mai degraba din cauza domeniului lor de actiune pe sectoare si adesea foarte farimitat, ele reflecta varietatea problemelor si preocuparilor oamenilor de rind cu mai multa exactitate decit partidele politice si piata , care nu sint in masura sa reflecte realitati, dupa cum nici autoritatile publice nu le-ar putea intelege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definirea Conceptului de Organizatie Non - Profit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!