Deficit Bugetar

Extras din referat Cum descarc?

Bugetul de stat este bugetul administratiei centrale de stat, principalul instrument financiar care cuprinde veniturile mobilizate la dispozitia statului si repartizarea acestora pe destinatii de cheltuieli.
Deficitul bugetar a devenit in prezent un fenomen obisnuit, in multe tari, pe fundalul amplificarii cheltuielilor publice. In Romania, deficitul bugetar a constituit in ultimii ani una dintre cele mai dificile probleme cu care s-a confruntat politica economica.
Deficitul bugetar al Romaniei este cauzat de dezechilibrul intre economisire si investitii,
Devine evident faptul ca, o utilizare ineficienta a intrarilor de capital strain provoaca in final o criza a datoriei. La nivel guvernamental, finantarea externa trebuie privita in cadrul mai amplu al ansamblului de decizii de politica macroeconomica. Dificultatile majore generate de datoria externa pot fi evitate cu succes atunci cand politicile economice sunt astfel alese, incat variabilele economice cheie - in special rata dobanzii si cursul de schimb al monedei nationale - sa exprime costuri reale pentru autoritatile decizionale, iar guvernele isi insotesc programele de investitii publice cu masuri eficiente de captare a resurselor bugetare si de mobilizare a economiilor interne.
Deficitul bugetar si sursele de finantare a acestuia a reprezentat in ultimii ani o problema a majoritatii statelor in curs de dezvoltare dar si a celor dezvoltate.Principalul motiv al aparitiei deficitului bugetar este cresterea mai rapida a cheltuielilor decat a veniturilor. 
De preferat este finantarea din surse interne deoarece cea din surse externe conduce la crestera datoriei publice externe si implicit la cresterea datoriei publice totale.
"Cu toate ca Romania poate face fata deocamdata datoriei publice acumulate, este evident ca rata de crestere a acesteia din ultimii trei ani nu poate fi sustinuta. Raportul datorie publica/PIB a crescut de la 18% la sfarsitul anului 2008 la peste 34% la sfarsitul anului 2010 si ar putea ajunge aproape de 40% in 2011", potrivit studiului "Adoptarea Pactului Euro Plus: implicatii asupra politicii fiscale a Romaniei", realizat de Institutul European din Romania.
"Tinta de cel mult 3% deficit bugetar incepand cu 2012 se va dovedi dificil de atins si greu de mentinut pe termen lung. In lipsa unor reforme structurale in sectorul public, nivelul scazut al veniturilor guvernului (ca pondere in PIB) si nivelul ridicat al cheltuielilor obligatorii vor face acest obiectiv greu de atins, daca nu se implementeaza reforme structurale in sectorul public", mai scriu cei de la Institutul European din Romania.
In conditiile actuale de desfasurare a activitatii economice, in care nevoia de resurse financiare este mai mare decat fondurile existente, elaborarea bugetelor la orice nivel constituie una din problemele primordiale, in special in ceea ce priveste respectarea
principiului echilibrului bugetar.
In Romania, in cadrul deosebit de complex in care se desfasoara activitatea economica, in incercarea de evidentiere a locului detinut de deficitul bugetar, un rol deosebit este atribuit determinarii ponderii deficitului. financiar public in cadrul cheltuielilor si veniturilor bugetului general consolidat.
In prezent, cunoasterea deficitului bugetar si preocuparea pentru diminuarea lui continua sunt de o mare insemnatate, cu atat mai mult cu cat Romania se confrunta cu mari dificultati in evolutia economiei pe fondul accentuarii unor fenomene de criza structurala, majorarea deficitelor bugetare peste limitele finantabile .De exemplu, pe termen scurt, deficitul bugetar diminueaza economisirea nationala, duce la scaderea ofertei de fonduri pe piata, ceea ce determina cresterea ratelor dobanzii. In acest context, volumul de investitii scade, consumul se reduce, cu efecte asupra volumului activitatilor economice si asupra locurilor de munca. Influentele psihologice conjugate cu cele economice induse de amplificarea deficitelor bugetare actioneaza direct asupra pietelor financiare, conducand la caderea valorilor pe pietele de capital si la deprecieri, uneori bruste, ale monedelor nationale. Desi o anumita depreciere a cursurilor de schimb este adeseori o metoda utilizata in echilibrarea balantelor comerciale, o amplificare necontrolata a deficitelor bugetare poate conduce uneori la deprecieri monetare. Acestea, peste un anumit nivel, neutralizeaza avantajele obtinute in plan extern prin agravarea puternica a dezechilibrelor interne, in special prin accentuarea presiunilor inflationiste in economie.
Deficitele bugetare pot constitui un mijloc de realizare a echilibrului economic si de relansare a proceselor de dezvoltare.
Acoperirea deficitului bugetar se poate realiza prin :
-Emisiunea de bonuri de tezaur pe termen scurt, sub un an
-Contractarea de imprumuturi de stat, prin emisiunea si plasarea de obligatiuni si alte titluri de valoare publice, pe termen mediu sau termen lung
-Consolidarea deficitului bugetar, prin preluarea lui la datoria publica,etc.
Bugetul este abordat juridic si economic. Abordarea economica releva ca bugetul reflecta corelatiile macroeconomice si evolutia Produsului Intern Brut. Bugetul este o variabila economica estentiala in determinarea PIB si a nivelului folosirii resurselor.
In aceasta balanta se inscriu veniturile si cheltuielile anului bugetar care poate sa coincida sau nu cu anul calendaristic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Deficit Bugetar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!