Decontare fara numerar

Extras din referat Cum descarc?

1. Instrumente utilizate in derularea operatiunilor de incasari si plati
Operatiunile de decontare derulate in procesul decontarilor intrabancare au la baza instrumente de plata fara numerar, emise si prezentate bancii si se desfasoara in conformitate cu prevederile regulamentelor elaborate de catre B.N.R., precum si cu cele din normele de lucru cuprinse in circuitele bancii.
Instrumentele de plata utilizate sunt:
o ordinul de plata - utilizat de clientii bancii, persoane fizice sau persoane juridice;
o cecul simplu sau barat;
o cambia;
o bilet la ordin;
o ordin de plata pentru trezorerie, utilizat pentru operatiuni cu bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetele locale in relatia intre sucursale cu unitatile lor subordonate;
o nota de contabilitate utilizata in special pentru decontarea unor speze sau vizari de solduri din subconturile colectivare in centrul de baza;
o foaie de varsamant cu chitanta, utilizata pentru transferurile de numerar intre unitatile B.R.D. solicitate de clienti care nu au cont deschis la unitatea bancara respectiva.
Mijloace de plata scripturale
Mijloacele de plata scripturale, reprezinta in conformitate cu o denumire generica adoptata larg in literatura de specialitate, depozite transferabile inscrise si mutabile in conturile intermediarilor financiari pentru plati. Aceasta forma a monedei exista si functioneaza prin inregistrari in conturile bancare pe baza instructiunilor pentru plata.
Prin eforturile de pregatire a noului sistem de plati modernizat al Bancii Nationale a Romaniei incepand din octombrie 1994, sistemul de plati de interes national a fost adus la nivelul si standardele practicate in tarile occidentale.
Principalele tipuri de instructiuni pentru plati simple si indivizibile prin specificul consacrat de lege sunt instructiunile de transfer-debit si instructiunile de plata de tip transfer-credit.
2. Decontarea pe baza cecului
Cecul este un instrument de plata utilizat de titularii de conturi bancare cu disponibil corespunzator in aceste conturi. Disponibilul este creat printr-un depozit bancar, din operatiuni de incasari sau prin acordarea unui credit bancar.
Iata cateva categorii de cecuri cu care opereaza B.R.D.- Iasi:
1. Cec simplu;
2. Cec barat;
3. Cec de calatorie;
4. Cec circular.
1. Cec simplu
Cecul simplu pune in legatura, in procesul crearii sale, trei persoane: tragatorul care, in baza unui disponibil constituit in prealabil la B.C.R., da un ordin neconditionat acestuia, care se afla in pozitia de tras, sa plateasca la prezentare, o suma determinata, unei terte persoane sau insusi tragatorului emitent aflat in pozitia de beneficiar. Cele trei persoane care sunt puse in legatura prin cec fac toate operatiile legate de acest instrument in nume propriu: tragatorul emite cecul, posesorul legitim il incaseaza, iar trasul il plateste.
Pentru ca tragatorul sa poata emite cecuri, banca ii elibereaza acestuia (clientul sau) formulare de cecuri in alb, daca acesta detine un disponibil corespunzator in cont.
Cecul simplu poate fi prezentat de posesorul sau (beneficiarul, in cazul in care nu a fost girat sau ultimul giratar, daca a fost girat) la:
a) unitatea bancara care il deserveste (B.R.D.), in vederea: 
o incasarii in numerar sau in cont (daca tragatorul are cont deschis la B.R.D.)
o remiterii la incasare pe circuit intrabancar (daca tragatorul are cont deschis la o alta unitate bancara teritoriala a B.R.D.) sau, dupa barare de catre posesor, pe circuit interbancar (daca tragatorul are cont deschis la o alta societate bancara, alta decat B.R.D.); 
b) unitatea bancara teritoriala care deserveste tragatorul. In cazul decontarii intrabancare, cecul poate fi prezentat pentru a fi incasat in cont sau in numerar conform reglementarilor interne ale bancii si direct la unitatea bancara a platitorului.
Cecul cuprinde, conform art.1 din Legea nr. 59/1934, urmatoarele:
1) denumirea de cec trecuta in insusi textul titlului si exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea acestui titlu;
2) ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani;
3) numele celui care trebuie sa plateasca (tras);
4) locul unde trebuie facuta plata;
5) data si locul emiterii;
6) semnatura celui care emite cecul (tragatorul).


Fisiere in arhiva (1):

  • Decontare fara numerar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!