David Ricardo

Extras din referat Cum descarc?

In Anglia,la Londra la 18 aprilie 1772 se naste DAVID RICARDO.Tatal sau era agent de schimb,tragandu-se dintr-o familie de evrei spanioli,traise un timp in Olanda de unde emigrase sarac si se stabilise la Londra,unde aduna bani din speculatii la bursa.
Parintii nu par preocupati sa-I asigure o educatie scolara sistematica.La 11anieste trmis la Amsterdam unde I se predau dupa Alcide Fonteyraud "sanatoase teorii ale schimbului si arta perfectului negustor".La 13 ani se intoarce in Anglia ,mai ia lectii particulare ,dupa care intra ca practicant in biroul de schimb al tatalui sau. 								                                                                              	Numeroase scrisori personale si marturiiale prietenilor atesta intensitatea cu care Ricardo a resimtit in tot cursul vietii sale lipsa unei instruiri intelectuale in tinerete.
Deocamdata insa,la varsta adolescentei ,Ricardo nu numai ca nu mai este stimulat spre indeletniciri intelectuale,dar nici nu manifesta vreun interes in aceasta directie .Cursul unei vieti ce parea definitiv trasata sufera o prima cotitura la varsta de 20 ani,in clipa cand tatal sau se opune casatoriei cu o fata crestina,dintr-o familie de quakeri.Divergenta se incheie cu despartirea lui David Ricardo de familia sa si de religia in care se nascuse.La 21 ani el isi deschide un birou propriu de schimb si se angajeaza intr-o viata de afaceri,pentru care dovedeste aptitudini cu totul remarcabile .La 25 de ani este multimilionar.                      
Primele lucrari.Bancher in City,bogat,cu o situatie sociala consolidata ,el incepe abia acum-sub influenta unui prieten-sa manifeste interes pentru problemele stiintifice .Face studii de matematica,experiente de fizica si chimie,il pasioneaza problemele de mineralogie si geologie.Trece de la un domeniu la altul cu curiozitatea si entuziasmul vesnic treaz al amatorului.
In aceasta atmosfera de efervescentae cautari,la varsta de 27 ani David Ricardo -omul de afaceri experimentat-ia in mana prima lucrare stiintifica de economie.Este Bogatia natiunilor de Adam Smith,pe care o gaseste intamplator la un prieten.
Debuteaza in publicistica de specialitate la varsta de 37 de ani,printr-un articol neinsemnat,aparut in Morning Chronicle din 29 august 1809.
Fluctuatiile monetare si instabilitatea preturilor starneau ingrijorarea cercurilor de afaceri din Anglia,care incercau sa gaseasca o explicatie a fenomenului.Ricardo isi expune propriile sale pareri,sustinand ca este vorba de o depreciere a bancnotelor. 
Sunt multi cei care nu-i impartasesc punctul de vedere.Pentru a-si apara pozitia Ricardo incepe studii intense de economie.Rezultatul ciocnirilor de pareri este brosura The High Price off Bullion (Pretul ridicat al aurului),aparuta in 1810.
In 1815 Ricardo a publicat Essay on the influence of a low Price of Corn on the Profits of Stock,in care se prezinta pledoaria pentrul comertul liber cu cereale ,in opozitie cu Thomas Malthus.In anul urmator ,el va duce o alta contributie la literatura economica legata de bani si banci:Proposals for an economical an secure currency whit observations on the profits of the bank of England.Acest eseu s-a referit la valoarea banilor,Ricardo afirmand aici ca nu enecesar ca o moneda sa aiba referit la valoare intriseca.Esential este ca oferta unei monede de hartie sa fie suficientde limitata pentru a-i mentine valoarea la paritate cu valoarea aurului.El a oferit un plan pentru mentinerea valorii monedei de hartie la egalitate cu aurul,fara a o face convertibila in moneda metalica in scopul economisirii cheltuielilor asociate cu moneda metalica.
Dar cel mai bine Ricardo isi sintetizeaza "principiile de economie politica "in lucrarea capitala:"On the Principales of Political Economy and Taxation"(Despre principiile economiei politice si impunerii ).
Aparitia principiilor in 1817 reprezinta cel mai important eveniment in dezvoltarea gandirii economice moderne premarxiste.
In 1939 apar pentru prima data in limba romana Principiile de economie politica si de impunere,traducere de profesor Zoe Ghetu.


Fisiere in arhiva (1):

 • David Ricardo.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!