Datoria Externă a Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Datoria externa.Abordare generala
Cresterea permanenta a datoriei externe a tarilor in curs de dezvoltare este o problema de actualitate,o problema a intregii economii mondiale in contextul globalizarii.Acest subiect intereseaza atat guvernele tarilor debitoare,ale tarilor creditoare,cat si institutiile financiare si bancile comerciale creditoare.
Datoria publica,definita de legiuitorul roman reprezinta totalitatea obligatiilor juridice banesti ale statului, la un moment dat, provenind din imprumuturi contractate direct sau garantate de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, sau de autoritatile administratiei publice locale de la diversi creditori, persoane fizice sau juridice rezidente sau nerezidente in Romania.
Datoria publica cuprinde datoria publica guvernamentala si datoria publica locala. In scopul evaluarii datoriei publice a tarii noastre, orice obligatie, exprimata in valuta, este calculata in moneda nationala, utilizandu-se cursul valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ultima zi din perioada pentru care se face raportarea.
Atunci cand autoritatile publice se confrunta cu resurse insuficiente pentru a finanta cheltuielile bugetare,acestea trebuie sa completeze resursele provenind din taxe,impozite si alte surse prin apelarea la imprumuturi de la persoane fizice sau juridice care detin mijloace banesti temporar disponibile.Atunci cand se cauta finantare de peste granita,aceste imprumuturi devin imprumuturi externe.Astfel apare datoria externa.
Datoria externa poate fi definita ca fiind suma in valuta datorata,sa un moment dat,de o tara altor tari si/sau intitutii financiare internationale in baza creditelor primite de stat(guvern) si de intreprinderi private,dar cu garantia statului precum si de firme sau persoane particulare si care urmeaza a fi achitata intr-o perioada mai mare de 1 an .
Abordarea datoriei externe presupune evidentierea datoriei externe brute in sens larg,datoriei externe brute in sens restrans,datoriei externe in conceptia Bancii Mondiale si a institutiilor din sistemul sau,si datoria externa neta.
Se poate observa,deci,ca datoria externa cuprinde atat datoria statului cat si datoria entitatilor private,fata de creditori externi.
Fig. 1 Structura datoriei externe
Pentru o tara in curs de dezvoltare este foarte important ca imprumuturile externe sa fie directionare spre dezvoltarea economiei,modernizare si infrastructura serviciilor publice si nu spre consum.Acest lucru este important si totodata necesar pentru formarea resurselor necesare onorarii serviciului datoriei publice externe.
In legatura cu datoria externa se poate defini plafonul de indatorare externa care reprezinta suma maxima a imprumuturilor externe contractate sau garantate de stat pe o perioada de un an.La stabilirea acestui plafon se tine cont de necesitatea contractarii imprumuturilor de pe pietele externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Datoria Externa a Romaniei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!