Danemarca

Extras din referat Cum descarc?

-  Infomatii geografice: Suprafata totala: 43,094 km2
-  Populatie: 5.580.516 (locul 109)
-  Vecini: Suedia 
Norvegia
Regatul Unit
Germania
Uniunea Europeana 
-  Capitala: Copenhaga
De-a lungul istoriei numerosi factori pozitivi au modelat economia daneza. Din aceasta perspectiva nu este surprinzator ca in prezent Danemarca este una dintre cele mai bogate tari ale lumii. Localizarea geografica, in stransa vecinatate cu cele mai dinamice natiuni ale Europei secolului 16, Olanda si Marea Britanie, au exercitat fara indoiala o influenta pozitiva asupra economiei si institutiilor daneze. Germania de Nord a influentat Danemarca atat prin relatiile economice pe termen lung cat si prin Reforma Lutherana Protestanta pe care danezii au adoptat-o in 1536. In mod traditional economia daneza s-a specializat in agricultura asemeanea majoritatii tarilor europene de dimensiuni mici si mijlocii. Cu toate acestea la sfarsitul sec al 19-lea si mijlocul sec 20, Danemarca este una dintre putinele tari europene cu o puternica dezvoltare agricola. Doar spre sfarsitul anilor 1950, industria manufacturiera a depasit agricultura. Acesta este si motivul pentru care dezvoltarea agricola reprezinta pentru o larga perioada de timp in istoria economica a Danemarcei punctul sau de inceput.
In perioada sa de crestere economica, Danemarca a depasit majoritatea celorlalte tari europene. Fenomenul de convergenta reala a salariilor poate fi partial explicat prin fortele exercitate de o economie deschisa. Danemarca a devenit spre sfarsitul secolului 19 importator net de capital strain iar datoria externa era cu mult deasupra a 40% din PIB in preajma primului Razboi Mondial. Desi comertul exterior a crescut substantial, ca in multe alte economii in perioada de apogeu a standardului aur, exporturile agricole au scazut cu 60%. Principalele centre ec. se afla in Estul Peninsulei Iutlanda:Copenhaga, Odense, Nakskov, Alborg, Esbjaerg. 
Produsul intern brut (PIB)
276,805 miliarde EUR (2016)
Clasandu-se pe locul 16 in lume dupa PIB pe cap de locuitor in termenii de cumparare si pe locul 5 dupa PIB nominal pe cap de locuitor. Danemarca este una dintre cele mai competitive economii din lume.
Ca urmare a mult laudatului model ,,flexicurity", Danemarca are una dintre cele mai libere piete ale muncii din Europa. Angajatorii pot angaja si concedia persoane in orice moment (flexibilitate), iar intre angajari, ajutorul de somaj este foarte ridicat (securitate). Banca Mondiala claseaza Danemarca pe primul loc in lista celor mai usoare tari europene in care sa faci afaceri. Infiintarea unei societati se poate face in cateva ore, cu costuri foarte mici.
PIB pe ora lucrata era in 2009 pe locul 13 (Danemarca are o forta de munca de 2,9 milioane de persoane si se claseaza pe locul patru in lume ca proportie in randul sau al persoanelor cu studii superioare), cel mai ridicat salariu minim pe economie din lume(in iunie 2010, rata somajului se ridica la 7,4%, sub media UE de 9,6%).
Agricultura antreneaza 7.8 % din populatia activa, are un caracter intensiv, asigura 5% din PIB si 50 % din exporturi. Bine reprezentat este si pescuitul,ocupa locul 2 in Europa (1.862.130 t peste). Rata de transport bine dezvoltata si intretinuta, numeroase poduri rutiere fiind construite in ultimele doua decenii,Danemarca a devenit o adevarata placa turnata a legaturilor Scandinaviei cu restul continentului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Danemarca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.portaldecomert.ro/Stiri-Buletin-economic-Danemarca-februarie-2017-21682.htm
https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/denmark_ro
http://www.scritub.com/economie/ECONOMIA-NATIONALA-A-DANEMARCE34587.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!