Curtea Europeana de Conturi

Extras din referat Cum descarc?

Cadrul general
Comunitatea Europeana este o organizatie de integrare: prin incheierea Tratatelor constitutive statele au ales sa se integreze intr-un ansamblu cu existenta si identitate proprii. Acestea nu s-au oprit doar la simpla cooperare si coordonare a actiunilor, ci au decis sa isi puna in comun o parte din competentele lor si sa cedeze unor institutii indpendente sarcina de a administra interesele astfel reunite.
Uniunea Europeana are propriile institutii si instante comunitare: Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeana, Curtea de Justitie, Tribunalul de Prima Instanta, Curtea Europeana de Conturi, Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor, Banca de Investitii, Banca Central Europeana, Fondul European de Investitii, Mediatorul European.
In cadrul sistemelor constitutionale din statele moderne, functia de audit este in general considerata a fi unul dintre elementele care garanteaza gestionarea democratica a activitatilor din sectorul public. Aceasta gestionare ia de obicei doua forme distincte, de complementare, cunoscute sub numele de control intern si audit extern. Gestionarea fondurilor publice nu poate fi lipsita de un audit extern corespunzator.
Infiintarea Curtii de Conturi Europene a urmat acelasi rationament si a coincis cu doua evenimente deosebit de importante: extinderea puterilor Parlamentului in domeniul controlului bugetar si finantarea integrala a bugetului Uniunii Europene prin resurse proprii 
In fata acestor schimbari si a cresterii puterilor Parlamentului European in domeniul executiei bugetare, era imperios necesar sa se aduca o schimbare calitativa in auditul extern al bugetului.
Descrierea institutiei
Astfel, la initiativa dlui Heinrich Aigner, presedintele comisiei pentru control bugetar al Parlamentului European, care, din 1973, a pledat cu inversunare pentru un organism de audit extern la nivel comunitar, Curtea Europeana de Conturi a fost infiintata prin tratatul de la Bruxelles (22 iulie 1975) drept un organ al Comunitatii Europene, fiind cel mai putin cunoscuta dintre institutiile Uniunii Europene. Aceasta a intrat in functiune in anul 1977, avand sediul la Luxemburg (incepand cu anul 1988) Curtea de Conturi a inlocuit Comisia de Conturi prevazuta de Tratatele CEE si CEEA si Comisarii de conturi din sistemul CECO.
Curtea de Conturi a devenit "institutie comunitara" a Uniunii Europene prin reglementarea Tratatului de la Maastricht , la 1 noiembrie 1993, alaturi de Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana si Curtea de Justitie (art. 246-248, TCE). Tratatul a consolidat astfel independenta si autoritatea acesteia fata de celelalte institutii, cu care se afla acum pe pozitii egale. De la acea data, Curtea are datoria de a publica o declaratie de asigurare (DAS) cu privire la fiabilitatea conturilor UE si la legalitatea si regularitatea operatiunilor subiacente bugetului UE. Rolul acesteia a fost confirmat si consolidat la 1 mai 1999, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Amsterdam, care a imputernicit Curtea sa efectueze activitati de audit cu privire la buna gestiune financiara, a subliniat rolul acesteia in lupta impotriva fraudei si i-a permis sa formuleze recursuri in fata Curtii de Justitie pentru a-si proteja prerogativele in raport cu celelalte institutii. Infiintarea Curtii de Conturi a raspuns nevoii Comunitatii de a avea o constiinta financiara, astfel cum a definit-o presedintele Curtii de Justitie a Comunitatii de la acea vreme, in octombrie 1977, domnul Hans Kutscher.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Conturi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!