Curtea Europeană de Conturi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Curtea Europeana de Conturi, instituita in 1997, examineaza legitimitatea si regularitatea intrarilor si iesirilor din Uniunea Europeana si supravegheaza gestiunea financiara sanatoasa a bugetului UE. Curtea Europeana de Conturi are ca principala atributie verificarea conturilor si a executiei bugetului Uniunii Europene, cu dublul scop de a imbunatati gestionarea resurselor financiare si informarea cetatenilor Europei cu privire la utilizarea fondurilor publice de catre autoritatile cu responsabilitati de gestiune.

Curtea de conturi este compusa de un cetatean pentru fiecare stat membru, numit de Consiliul Uniunii Europene cu un mandat de sase ani, care poate fi innoit. Membrii isi desemneaza presedintele Curtii, care ramane in post timp de trei ani.

Romania are un reprezentant si la Curtea Europeana de Conturi, Ovidiu Ispir care a fost validat,de Legislativul de la Strasbourg. Europarlamentarii l-au validat pe Ovidiu Ispir ca membru cu 356 de voturi pentru, 229 impotriva si 51 de abtineri. Ovidiu Ispir a indeplinit din 2002 si pana in prezent functia de consilier la Curtea de Conturi a Romaniei

La Curtea de Conturi isi desfasoara activitatea 600de profesionisti de inalta clasa din cele 27 tari ale Uniunii Europene, dintre care circa 250 sunt auditori.

Independenta Curtii Europene de Conturi in raport cu alte institutii Comunitare si cu Statele Membre garanteaza obiectivitatea activitatii sale de audit. Curtea de Conturi are deplina libertate in ceea ce priveste organizarea si planificarea activitatii sale de audit si publicarea rapoartelor.

"Constiinta financiara" a Uniunii, Curtea de Conturi verifica daca incasarile si cheltuielile UE s-au efectuat legal si corect. Se pune un accent deosebit pe corectitudinea gestionarii financiare, verificandu-se daca - si in ce masura - au fost atinse obiectivele propuse in materie de gestiune, precum si costurile aferente. Curtea Europeana de Conturi garanteaza astfel cetatenilor europeni ca

bugetul UE a fost gestionat si executat corect si in modul cel mai eficient posibil.

Curtea de Conturi nu are prerogative jurisdictionale. In cazul in care auditorii descopera nereguli, inclusiv frauda, organismele comunitare competente sunt informate neintarziat spre a lua masurile necesare.

MISIUNEA CURTII EUROPENE DE CONTURI

Misiunea Curtii de Conturi Europene este de a asigura auditul independent a modului de formare si de utilizare a fondurilor Uniunii Europene si de a evalua, astfel, modul in care institutiile europene isi indeplinesc aceste atributii. Curtea analizeaza daca operatiunile financiare au fost corect inregistrate, daca au fost executate in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare si daca au fost gestionate astfel incat sa asigure economicitate, eficienta si eficacitate.Curtea face cunoscute rezultatele activitatilor sale prin publicarea unor rapoarte relevante, obiective si oportune.

Prin activitatea sa, Curtea doreste sa contribuie la imbunatatirea gestiunii financiare a fondurilor Uniunii Europene la toate nivelurile, astfel incat sa poata asigura cetatenii Uniunii Europene de utilizarea optima a resurselor financiare.

Politica de comunicare inglobeaza procesul prin care se urmareste sa se prezinte lumii din exterior rolul si activitatile Curtii de Conturi Europene, precum si rezultatele obtinute de catre aceasta din urma. Aceasta politica se contureaza in jurul a trei teme principale care sunt:

a. relatiile cu celelalte institutii, organisme profesionale si cu beneficiarii ajutoarelor comunitare, la nivelul si in cadrul institutiilor europene, statelor membre si tarilor terte;

b. relatiile cu publicul prin intermediul Internetului, publicatiilor si manifestatiilor;

c. relatiile cu mass-media.

Politici si norme de comunicare:

1. Politica de comunicare respecta principiile fundamentale cu privire la deschidere si transparenta; aceasta acopera procesul prin care se urmareste sa se prezinte lumii din exterior rolul si activitatile Curtii de

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curtea Europeana de Conturi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 718 cuvinte
Nr caractere:
15 774 caractere
Marime:
21.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tranzactii, conturi, europa, Economie, fonduri
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!