Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Curtea de justitie a Comunitatilor Europene, numita pe scurt si Curtea Europeana de Justitie (CEJ) isi are sediul la Luxemburg si este organul juridic al Comunitatilor Europene. In sistemul politic al UE CEJ are rolul puterii juridice; denumirea corecta a CEJ ar fi trebuit sa fie insa Curtile de Justitie ale Comunitatilor Europene, fiindca intre timp au aparut trei instante diferite.
Curtea Europeana de Justitie nu trebuie confundata cu Curtea Europeana de Justitie pentru Drepturile Omului cu sediul la Strassburg, care este o institutie a Consiliului Europei si nici cu Curtea Internationala de Justitie, care este o instanta internationala, principalul organ jurisdictional al Organizatiei Natiunilor Unite cu sediul la Haga.
De la crearea sa, in 1952, misiunea Curtii de Justitie a Uniunii Europene este de a garanta ,,respectarea legii in interpretarea si aplicarea" tratatelor.
In cadrul acestei misiuni, Curtea de Justitie a Uniunii Europene:
- controleaza legalitatea actelor institutiilor Uniunii Europene;
- se asigura ca statele membre isi indeplinesc obligatiile rezultate din tratate si 
- interpreteaza dreptul Uniunii la solicitarea instantelor nationale.
Astfel, aceasta reprezinta autoritatea judiciara a Uniunii Europene si, in colaborare cu instantele din statele membre, asigura aplicarea si interpretarea uniforma a dreptului Uniunii.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene, al carei sediu este la Luxemburg, este compusa din trei instante: Curtea de Justitie, Tribunalul (creat in 1988) si Tribunalul Functiei Publice (creat in 2004). De la crearea acestora, au fost pronuntate de catre cele trei instante aproximativ 15 000 de hotarari.
De la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009, Uniunea Europeana are personalitate juridica si a preluat competentele conferite anterior Comunitatii Europene. Prin urmare, dreptul comunitar a devenit dreptul Uniunii Europene si include, de asemenea, toate dispozitiile adoptate in trecut in temeiul Tratatului privind Uniunea Europeana, in versiunea anterioara Tratatului de la Lisabona. In prezentarea care urmeaza, expresia ,,drept comunitar" va fi utilizata atunci cand este vorba despre jurisprudenta Curtii de Justitie anterioara intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Alaturi de Uniunea Europeana, Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom) continua sa existe. Avand in vedere ca, in principiu, competentele Curtii de Justitie in ceea ce priveste Euratom sunt aceleasi cu cele exercitate in cadrul Uniunii Europene - si pentru claritatea prezentarii - orice referire la dreptul Uniunii va acoperi si dreptul privind Euratom.
Componenta
Curtea de Justitie este compusa din 27 de judecatori si 8 avocati generali. Judecatorii si avocatii generali sunt desemnati de comun acord de guvernele statelor membre, dupa consultarea unui comitet al carui rol este de a emite un aviz cu privire la capacitatea candidatilor de a exercita functiile respective. Mandatul acestora este de sase ani si poate fi reinnoit. Acestia sunt alesi din randul personalitatilor care ofera toate garantiile de independenta si care intrunesc conditiile cerute pentru exercitarea, in tarile lor, a celor mai inalte functii jurisdictionale sau a caror competenta este recunoscuta.
Judecatorii Curtii de Justitie il desemneaza din randul lor pe presedinte, pentru o perioada de trei ani care poate fi reinnoita. Presedintele conduce lucrarile Curtii de Justitie si prezideaza sedintele si deliberarile in cazul celor mai mari complete de judecata. 
Avocatii generali asista Curtea.Acestia au rolul de a prezenta, cu deplina impartialitate si in deplina independenta, opinie juridica numita ,,concluzii" in cauzele care le sunt repartizate.
Grefierul este secretarul general al institutiei, ale carei servicii le conduce sub autoritatea presedintelui Curtii. 
Curtea poate judeca in sedinta plenara, in Marea Camera (treisprezece judecatori) sau in camere de cinci sau de trei judecatori.
Curtea se intruneste in sedinta plenara in cazurile speciale prevazute de Statutul Curtii (printre altele, atunci cand trebuie sa pronunte destituirea Ombudsmanului sau sa dispuna din oficiu demiterea unui comisar european care nu a respectat obligatiile ce ii revin) si atunci cand apreciaza ca o cauza prezinta o importanta exceptionala.
Curtea se intruneste in Marea Camera la cererea unui stat membru sau a unei institutii care este parte intr-un proces, precum si in cauzele deosebit de complexe sau de importante.
Celelalte cauze sunt solutionate in camere de cinci sau de trei judecatori. Presedintii camerelor de cinci judecatori sunt alesi pentru perioada de trei ani, iar cei ai camerelor de trei judecatori pentru perioada de un an. 
Pentru a ajuta Curtea de Justitie sa faca fata numarului mare de cazuri care ii sunt inaintate spre solutionare si pentru a le oferi cetatenilor o mai buna protectie juridica, s-a infiintat Tribunalul (de Prima Instanta), care se ocupa de actiunile intentate de persoane fizice, intreprinderi si anumite organizatii, precum si de cazurile care au legatura cu legislatia in domeniul concurentei.
Tribunalul UE al Functiei Publice se pronunta in litigiile aparute intre Uniunea Europeana si functionarii sai.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea de Justitie a Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!