Curtea de Conturi - Integrare Economica si Economie Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

1.	Introducere
2.	Scurt istoric al curtii de conturi Europene
3.	Misiune
4.	Rolul si activitatea curtii
5.	Cadrul juridic


Extras din referat Cum descarc?

Curtea Europeana de Conturi verifica modul in care sunt administrate fondurile europene. Rolul sau este acela de a imbunatati gestiunea financiara a UE si de a prezenta rapoarte cu privire la folosirea banilor publici. A fost infiintata in 1975 si are sediul la Luxemburg.
Pentru a le garanta contribuabililor europeni faptul ca banii publici sunt cheltuiti in mod eficient, Curtea de Conturi este abilitata sa verifice (sa auditeze) orice persoana sau organizatie care gestioneaza fonduri europene. In acest scop, efectueaza frecvent controale pe teren. Concluziile sale scrise sunt incluse in rapoarte adresate Comisiei Europene si guvernelor statelor membre. Curtea de Conturi nu are putere juridica. In cazul in care descopera fraude sau nereguli, auditorii sai informeaza Oficiul european de lupta antifrauda (OLAF).
Una dintre cele mai importante sarcini ale Curtii de Conturi este sa inainteze Parlamentului European si Consiliului un raport anual privind exercitiul financiar anterior (,,descarcarea anuala de gestiune"). Parlamentul examineaza minutios raportul Curtii inainte de a decide daca aproba sau nu modul in care Comisia a gestionat bugetul.
De asemenea, Curtea trebuie sa formuleze un aviz privind legislatia financiara a UE si posibilitatile de combatere a fraudei.
1.  Scurt istoric al Curtii de Conturi Europene
In cadrul sistemelor constitutionale din statele moderne, functia de audit este in general considerata a fi unul dintre elementele care garanteaza gestionarea democratica a activitatilor din sectorul public. Aceasta gestionare ia de obicei doua forme distincte, dar complementare, cunoscute sub numele de control intern si audit extern. Gestionarea fondurilor publice nu poate fi lipsita de un audit extern corespunzator.
Infiintarea Curtii de Conturi Europene a urmat acelasi rationament si a coincis cu doua evenimente deosebit de importante: extinderea puterilor Parlamentului in domeniul controlului bugetar si finantarea integrala a bugetului Uniunii Europene prin resurse proprii.
In fata acestor schimbari si a cresterii puterilor Parlamentului European in domeniul executiei bugetare, era imperios necesar sa se aduca o schimbare calitativa in auditul extern al bugetului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea de Conturi - Integrare Economica si Economie Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!