Curtea de conturi - integrare economică și economie europeană

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Scurt istoric al curtii de conturi Europene
3. Misiune
4. Rolul si activitatea curtii
5. Cadrul juridic

Extras din referat:

Curtea Europeana de Conturi verifica modul in care sunt administrate fondurile europene. Rolul sau este acela de a imbunatati gestiunea financiara a UE si de a prezenta rapoarte cu privire la folosirea banilor publici. A fost infiintata in 1975 si are sediul la Luxemburg.

Pentru a le garanta contribuabililor europeni faptul ca banii publici sunt cheltuiti in mod eficient, Curtea de Conturi este abilitata sa verifice (sa auditeze) orice persoana sau organizatie care gestioneaza fonduri europene. In acest scop, efectueaza frecvent controale pe teren. Concluziile sale scrise sunt incluse in rapoarte adresate Comisiei Europene si guvernelor statelor membre. Curtea de Conturi nu are putere juridica. In cazul in care descopera fraude sau nereguli, auditorii sai informeaza Oficiul european de lupta antifrauda (OLAF).

Una dintre cele mai importante sarcini ale Curtii de Conturi este sa inainteze Parlamentului European si Consiliului un raport anual privind exercitiul financiar anterior (,,descarcarea anuala de gestiune"). Parlamentul examineaza minutios raportul Curtii inainte de a decide daca aproba sau nu modul in care Comisia a gestionat bugetul.

De asemenea, Curtea trebuie sa formuleze un aviz privind legislatia financiara a UE si posibilitatile de combatere a fraudei.

1. Scurt istoric al Curtii de Conturi Europene

In cadrul sistemelor constitutionale din statele moderne, functia de audit este in general considerata a fi unul dintre elementele care garanteaza gestionarea democratica a activitatilor din sectorul public. Aceasta gestionare ia de obicei doua forme distincte, dar complementare, cunoscute sub numele de control intern si audit extern. Gestionarea fondurilor publice nu poate fi lipsita de un audit extern corespunzator.

Infiintarea Curtii de Conturi Europene a urmat acelasi rationament si a coincis cu doua evenimente deosebit de importante: extinderea puterilor Parlamentului in domeniul controlului bugetar si finantarea integrala a bugetului Uniunii Europene prin resurse proprii.

In fata acestor schimbari si a cresterii puterilor Parlamentului European in domeniul executiei bugetare, era imperios necesar sa se aduca o schimbare calitativa in auditul extern al bugetului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curtea de Conturi - Integrare Economica si Economie Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 455 cuvinte
Nr caractere:
13 628 caractere
Marime:
18.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, conturi
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!