Cursul de Schimb

Extras din referat Cum descarc?

CURSUL DE SCHIMB
Cursul valutar denumit si curs de schimb sau rata de schimb valutar reprezinta pretul unei unitati monetare, nationale sau internationale, exprimate intr-o alta moneda, cu care se compara valoric.Mai concret, el constituie cantitatea de moneda straina oferita pe o unitate de moneda nationala.Acesta se formeaza in functie de marimea cererii si a ofertei pe piata valutara.
Cursul valutar poate fi:
a).oficial, fixat de catre Banca Centrala pentru valutele neconvertibile si oscileaza in jurul paritatii monedelor cu care se compara;
b).liber, stabilit la bursa valutara pentru valutele converibile, in raport de cererea si oferta de valuta straine, precum si de puterea lor de cumparare.
Dupa abandonarea paritatii in aur , bancile nationale au determinat un curs valutar central sau paritatea lor la nivelul puterilor de cumparare a monedelor nationale, inlocuindu-se cursul valutar official. Acest curs real sta la baza explicarii cursului valutar economic sau cursului pietei , care exprima cursul efectiv zilnic ce se utilizeaza in tranzactiile internationale, fundamentindu-se pe paritatea puterilor de cumparare ale monedelor nationale.
Cursul de schimb, existent in orice moment intre doua valute, va evidentia, in special, puterea relativa de cumparare a celor doua valute. In acest sens, Paul Heyne arata : ,,Daca pentru a cumpara o marca este nevoie de 50 de centi si numai  1/2  centi pentru a cumpara un yen japonez, atunci putem considera ca un dolar, 2 marci si 200 yeni vor putea cumpara aproximativ acelasi volum de bunuri in S.U.A., Germania si respectiv Japonia de la bun inceput, cursurile de schimb se regleaza pentru a crea paritatea puterii de cumparare intre monedele nationale".
Cursurile fixe se mentineau la acelasi nivel prin interventia autoritatii monetare pe piata valutara , respectiv, prin vanzarea si cumpararea de valuta din rezervele oficiale.
Costurile valutare sunt flotante generand riscuri valutare si propagarea inflatiei prin intermediul relatiilor economice internationale.Au un nivel variabil si flexibil.
Riscul valutar releva pierderile ce pot sa apara in conditiile deprecierii sau aprecierii valutei de contract.Prevenirea si diminuarea riscului se pot realiza prin includerea in contracte, in conventii a unor clauze asiguratorii cum ar fi: clauza valutara, clauza D.S.T. etc.
Cursurile fluctuante exprima formarea raporturilor de schimb dintre valute in anumite limite in mod liber ( limite de fluctuare mai mari decat cele din perioada cursurilor fixe), iar pe masura atingerii lor , autoritatea monetara intervine pe piata pentru a limita variatia cursului de schimb. 
Cursul unic se aplica la toate operatiile unui stat, iar cursurile multiple reprezinta raporturi de schimb care se diferentiaza in functie de natura tranzactiilor internationale.
Principalii indicatori ce masoara cursurile de schimb sunt:
a.cursul de schimb bilateral (nominal), care exprima pretul unei valute fata de alta moneda. Cursul de schimb bilateral poate fi exprimat in doua moduri : moneda straina/moneda nationala sau moneda nationala/moneda straina.
Indicele care sa reflecte in general cursul de schimb se numeste rata efectiva sau multilaterala si reprezinta pretul unui cos reprezentativ de valute straine,fiecare multiplicata cu ponderea comertului cu tara respectiva. Indicele cursului de schimb efectiv masoara evolutia cursului de schimb nominal mediu.
Pentru a sti daca bunurile interne au devenit mai ieftine sau mai scumpe decat bunurile din strainatate, mai trebuie sa evidentiem evolutia preturilor interne si in strainatate. Astfel se va obtine cursul de schimb efectiv real.
b.cursul de schimb real (efectiv) , care comensureaza competitivitatea unei tari pe plan international; el reprezinta raportul dintre preturile nationale in strainatate exprimate in lei (Ps) si preturile bunurilor nationale pe plan intern (P). Cursul de schimb real (R) se calculeaza cu relatia : R = e.Ps/P, in care e este pretul leului la bursele straine.
Daca R creste , competitivitatea produselor romanesti pe plan extern sporeste, cu conditia ca alte aspecte sa ramana constante si invers, daca R se reduce , are loc o diminuare a competitivitatii.
Modul de exprimare al cursului valutar numit si metoda de cotare poate fi : cotare directa si cotare indirecta. Cotarea directa , utilizata pe majoritatea pietelor valutare, consta in aceea ca pretul unei unitati fixe (1, 10, 100 etc.) de valuta straina se exprima in moneda nationala. De exemplu pe piata de la Paris , valutele se coteaza astfel: 1$ = x Ffr; 1 L st. = y F fr. Cotarea indirecta , folosita in Anglia , Canada , Australia , rezida in faptul ca pretul unei unitati de valuta nationala se exprima in valuta straina. De pilda , pe piata de la Londra , cotarea se face astfel : 1L.st. = x $; 1 L.st. = y F.fr; 1L.st. = z L. it.
Metodele de cotare faciliteaza stabilirea dinamicii puterii de cumparare a valutelor, precum si cunoasterea sporirii ( aprecierii) si reducerii (deprecierii) valorii lor. Astfel, in cazul cotatiei directe , la un raport aritmetic mai mare , valuta straina se apreciaza si cea nationala se depreciaza si invers; in situatia cotarii indirecte, la un raport aritmetic mai mare , valuta straina se depreciaza si cea nationala se apreciaza si invers. 
Cotarea valutelor tine seama atat de cursul de cumparare , cat si de cel de vanzare ce se stabilesc pentru fiecare valuta. Diferenta dintre cele doua cursuri se numeste ,,Spreed" (raspandire) si evidentiaza castigul celui care coteaza , presupunand ca el cumpara si vinde in acelasi timp.
In tarile unde nu functioneaza burse valutare , cursul de schimb este determinat prin participarea marilor banci care actioneaza pe piata valutara, pe baza unei proceduri numita fixing. 
In Romania cotatia monedei nationale se realizeaza prin fixing , pe baza licitatiei ferme organizata de B.N.R.
Sistemul valutar de la Bretton Woods (SUA) din anul 1944 a functionat pe baza mecanismului cursurilor fixe.Cursurile de schimb ale monedelor tarilor membre ale F.M.I. oscilau in jurul paritatii in limita +-1%. Tarile membre ale F.M.I. se angajau sa mentina cursurile monedelor in limitele marjelor de fluctuatie prin interventii pe pietele valutare. 
Evolutia economica a statelor capitaliste in anii 1956-1970 , presiunile de pe piata aurului si alti factori economici si monetari au exercitat influenta asupra relatiilor economice internationale si au determinat renuntarea la mecanismul cursurilor de schimb fixe din anul 1971.
Acordul Smithsonian din decembrie 1971 a prevazut un sistem de cursuri raportate la dolarul SUA cu marje mai mari de fluctuare de pana la +-2,25% denumit sistemul cursurilor centrale ce s-a aplicat pana in martie 1973, dupa care tarile dezvoltate au trecut la flotarea cursurilor valutare. 
Flotarea cursurilor valutare reprezinta formarea raportului de schimb al unei valute pe piata valutara in functie de cererea si oferta de valuta si de alti factori economici, monetari si financiari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cursul de Schimb.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!