Curente economice în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Si in Romania formarea stiintei economice a fost un proces complex, ale carui inceputuri se plaseaza in gandirea economica afirmata prin pravile, hrisoave si cronici, in care erau cuprinse importante referiri la viata economica.

O prima reactie in domeniul culturii spirituale a reprezentat-o umanismul; in al sau Compendium juriscivilis Joan Honterus a formulat idei teoretice si orientari practice impotriva dreptului feudal. Idei mercantiliste si in general economice se gasesc in opera marelui invatat moldovean Dimitrie Cantemir, care, indeosebi in lucrarea Descrierea Moldovei a abordat mai multe probleme economice importante intre care: importanta si rolul schimbului si comertului, necesitatea cresterii potentialului financiar al tarii si asigurarii unei balante comerciale active.

In prima perioada a epocii moderne s-a intensificat procesul de dezvoltare a economiei de schimb. In mod corespunzator s-a dezvoltat si gandirea economica cu contributii notabile inscriindu-se mai intai D. Fotino, D. Golescu-Arapila, I. Ionescu de la Brad, S. Baritiu, Enric Winteshalder s. a. Prin ideile multora dintre acestia au fost fundamentate progamele revolutiei de la 1848 in Tarile Romane, pe primul plan fiind desfintarea iobagiei, eliberarea si impropietarirea taranilor, iar mai tarziu problema dezvoltarii industriei si in general a economiei nationale.

Principalele curente de gandire economica din Tarile Romane in deceniile de la mijlocul secolului XIX (1821- 1859) au fost legate de interesele celor doua clase sociale principale ale feudalismului intrat in criza, ca si ale celor doua clase intrate in proces de constituire din economia moderna de piata. Putem distinge in Tarile Romane 4 curente principale de gandire economica, si anume: a) Gandirea economica a marii boierimi care participa la guvernarea politica a a Tarilor Romane si care ar fi dorit perpetuarea privilegiilor ei; b) Gandirea economica democratica si revolutionara, care sustinea idei economice mai radicale si era mai aproape de interesele taranimii asuprite de feudalism, fiind reprezentata de catre: Nicolae Balcescu, Avram Iancu, Eftimie Murgu, Alecu Ruso, Cezar Boliac, I. Ionescu de la Brad; c) gandirea economica socialist-utopica, reprezentata in special de Teodor Diamant, care aducea in discutie o parte din problematica socialistilor utopici francezi privind situatia si suferinta muncitorilor salariati, incercand sa adapteze aceste idei problemelor din Tarile Romane legate de trecerea de la feudalism la capitalism. d) gandirea economica liberala, care exprima interesele burgheziei comerciale si industriale si care impartasea majoritatea obiectivelor sustinute de ganditorii democrati. Cei mai cunoscuti reprezentanti au fost: M. Kogalniceanu, Al. I. Cuza, G. Baritiu, I. C. Bratianu, C. A. Rosetti, D. P. Martian. Dionisie Pop Martian (1825-1865) este considerat a fi initiatorul scolii economice protectioniste si al unui curent de gandire favorabil dezvoltarii industriei in tara ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curente economice in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 368 cuvinte
Nr caractere:
14 021 caractere
Marime:
15.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
romania, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!