Cum influențează automatizarea nivelul forței de muncă

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere 
Tehnologia prin care se asigura controlul asupra anumitor procese fie informatice, fie mecanice, in vederea sporirii eficientei se numeste automatizare. Automatizarea inlocuieste, in mare parte, procesele si muncile manuale efectuate de oameni. In acest fel, productia si fiabilitatea sunt cu mult sporite, avand un impact urias asupra profitului companiilor. Pe langa aceste beneficii aduse producatorilor, exista insa riscul scaderii uriase a locurilor de munca, procesul de automatizare fiind un puternic inlocuitor al muncii omenesti din diverse arii, cum ar fi transportul sau industria de fabricatie.
Forta de munca reprezinta baza productiei in companii. Problema ocuparii acesteia este esentiala in vederea dezvoltarii economiei. In fiecare economie se calculeaza gradul de ocupare al fortei de munca in vederea stabilirii unor statistici ce ajuta la intelegerea functionarii pietei de munca dintr-o tara. Printre factorii ce influenteaza somajul se numara si pogresul tehnic.
Datorita dezvoltarii imprevizibile a tehnologiei, industriile incearca sa reduca forta de munca acolo unde incearca sa creasca functia de automatizare in diverse sectoare. Automatizarea este folosita acum in fiecare companie in care sunt implicate masinile si sunt implicate unele sau alte procese. Importanta studiului influentei automatizarii asupra ocuparii fortei de munca este esential intrucat este necesara constientizarea nivelului de inlocuire a muncii omenesti cu procesele automate si analiza efectelor aduse de acest lucru. Tot in acest sens este nevoie de o intelegere a modului in care automatizarea poate duce la marirea sau micsorarea ofertei de munca.
2. Prezentare a backgroundului
Preocuparea pentru somajul tehnologic este cu greu un fenomen recent. De-a lungul istoriei, procesul de distrugere creativa, in urma inventiilor tehnologice, a creat o bogatie enorma, dar si perturbari nedorite.
O caracteristica importanta a tehnologiilor de fabricatie din secolul al XIX-lea este aceea ca s-a practicat o tehnica de inlocuire a competentelor prin simplificarea sarcinilor. Acest proces s-a produs pe masura ce sistemul fabricii a inceput sa inlocuiasca magazinul artizanal si a crescut ritmul pe masura ce productia se mecaniza din ce in ce mai mult cu adoptarea energiei cu aburi.
Literatura actuala a abordat impactul robotilor asupra ocuparii fortei de munca folosind doua abordari. Primul a folosit o setare de panou cu date la nivel de tara-industrie si a constatat efecte economice slabe sau deloc. A doua analizeaza rolul robotilor pe pietele fortei de munca locale si a constatat un efect daunator in SUA si UE.
Avand in vedere ca robotii isi indeplinesc sarcinile la o calitate constanta si de un numar nelimitat de ori, industriile caracterizate printr-o mare parte a lucratorilor care indeplinesc sarcini repetitive ar putea fi rentabil sa inlocuiasca lucratorii cu roboti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cum influenteaza automatizarea nivelul fortei de munca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Ford, M. (2015) The Rise of the Robots: Technology and the Threat of Mass Unemployment; Oneworld Publications: Oxford, UK
-  Frey, C.B.; Osborne, M. (2017) The future of employment: how susceptible are jobs to computerisation? Technol. Forecast. Soc. Chang.
-  Autor, D.H. (2015) Why are there still so many jobs? The history and future of workplace automation. J. Econ. Perspect.
-  Gorle, P.; Clive, A. (2013) Positive Impact of Industrial Robots on Employment; IFR: Frankfurt, Germany.
-  Ben Vermeulen, Jan Kesselhut, Andreas Pyka and Pier Paolo Saviotti (2018) The Impact of Automation on Employment: Just the Usual Structural Change?
-  Francesco Carbonero, Ekkehard Ernst, Enzo Weber (2018) Robots worldwide: The impact of automation on employment and trade.
-  Acemoglu, D. and Autor, D. (2011). Skills, tasks and technologies: Implications for employment and earnings


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!