Cum Functioneaza UE

Extras din referat Cum descarc?

CUM FUNCTIONEAZA UNIUNEA EUROPEANA
Uniunea Europeana (UE) este unica. Ea nu este un stat federal sau organizatie interguvernamentala,deoarece tarile membre isi reunesc o parte a suveranitatii adica statele membre deleaga anumite puteri de decizie unor institutii comune pe care le-au creat, astfel incat deciziile cu privire la probleme specifice de interes comun sa poata fi adoptate in mod democratic, la nivel european.
Exista trei institutii de decizie principale:
Parlamentul European (PE), care reprezinta cetatenii UE si este ales direct de catre acestia;
Consiliul Uniunii Europene, care reprezinta statele membre individuale;
Comisia Europeana, care reprezinta interesele Uniunii ca un tot unitar.
Mai exista cateva institutii care indeplinesc un rol esential in functionarea UE: 
Curtea de Justitie este arbitrul final in litigiile din domeniul dreptului european.
Curtea de Conturi controleaza modul de finantare a activitatilor Uniunii
Comitetul Economic si Social European reprezinta actorii economici si sociali
Comitetul Regiunilor reprezinta autoritatile regionale si locale;
Banca Europeana de Investitii finanteaza investitiile in proiecte de dezvoltare economica
Banca Centrala Europeana este responsabila de politica monetara europeana
Ombudsmanul European investigheaza plangerile privind administrarea defectuoasa inaintate impotriva institutiilor si organismelor UE
Controlorul European pentru Protectia Datelor asigura protectia datelor cu caracter personal ale cetatenilor.
De asemenea, agentiile specializate indeplinesc anumite atributii de natura tehnica, stiintifica sau administrativa.
Puterile si responsabilitatile institutiilor UE, precum si normele si procedurile pe care trebuie sa le urmeze sunt prevazute in Tratatele care stau la baza UE. 
UE are la baza patru tratate:
oTratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), semnat la 18 aprilie 1951 la Paris, intrat in vigoare la 23 iulie 1952 si expirat la 23 iulie 2002.
oTratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE), semnat la 25 martie 1957 la Roma, intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958. Este numit in mod frecvent ,,Tratatul de la Roma".
oTratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom), semnat la Roma in acelasi timp cu Tratatul CEE.
oTratatul privind Uniunea Europeana (UE), semnat la Maastricht la 7 februarie 1992, intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993. Este numit in mod frecvent ,,Tratatul de la Maastricht".
Tratatele stau la baza tuturor actiunilor UE, fiindmodificate de fiecare data cand au aderat noi state membre saupentru a realiza reforma institutiilor Uniunii Europene si pentru a-i atribui noi domenii de responsabilitate. Aceasta se realizeaza intotdeauna prin organizarea unei conferinte speciale a guvernelor nationale ale UE (o ,,conferinta interguvernamentala" sau CIG). Conferintele interguvernamentale majore au avut ca rezultat: 
Actul Unic European (AUE), semnat in februarie 1986, in vigoare de la 1 iulie 1987
Tratatul de la Amsterdam, semnat in 2 octombrie 1997, in vigoare de la 1 mai 1999
Tratatul de la Nisa, semnat la 26 februarie 2001, in vigoare de la 1 februarie 2003
Proiectul de Tratat de instituire a unei Constitutii pentru Europa (2004)
Tratatul de la Lisabona, asupra caruia s-a ajuns la un acord in 2007.
Procesul decizional in cadrul UE
Cele trei proceduri principale sunt ,,codecizia", ,,consultarea" si ,,avizul conform".
Codecizia este procedura utilizata in prezent pentru majoritatea proceselor legislative comunitare. Prin procedura de codecizie, puterea legislativa se imparte in mod egal intre Parlament si Consiliu.
In cazul in care Consiliul si Parlamentul nu pot conveni asupra unei propuneri de legislatie, nu va exista o lege noua. Conform procedurii, se pot efectua doua ,,lecturi" succesive ale proiectului de lege in fiecare institutie. Daca se ajunge la un acord cu ocazia acestor lecturi, legea poate fi adoptata. In caz contrar, proiectul de lege va fi prezentat unui comitet de conciliere, alcatuit dintr-un numar egal de reprezentanti ai Consiliului si ai Parlamentului.
Trei ,,consilii": ce face fiecare? 
Consiliul European
Acest consiliu este alcatuit din sefii de stat sau de guvern ai tuturor statelor membre ale UE si din presedintele Comisiei Europene. In functie de sistemul politic al fiecarei tari, participantul la Consiliul European este presedintele si/sau primul ministru. In principiu, Consiliul European se reuneste de patru ori pe an pentru a defini, de comun acord, politica UE si pentru a analiza progresele Uniunii. 
Consiliul Uniunii Europene
Cunoscuta anterior sub denumirea ,,Consiliul de Ministri", aceasta institutie este alcatuita din ministrii guvernelor tuturor statelor membre. 
Consiliul Europei
Acesta nu este o institutie a UE, fiind o organizatie interguvernamentala, iar cateva dintre obiectivele acesteia sunt: protejarea drepturilor omului, promovarea diversitatii culturale a Europei si combaterea problemelor sociale precum intoleranta si prejudecatile rasiale. Consiliul Europei a fost infiintat in 1949 si una dintre realizarile sale timpurii a fost elaborarea Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. 
Consultarea - procedura de consultare este utilizata in domenii precum agricultura, impozitele si concurenta. Pe baza unei propuneri din partea Comisiei, Consiliul consulta Parlamentul, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor.
Prin procedura de consultare, Parlamentul are posibilitatea: 
osa aprobe propunerea Comisiei,
osa o respinga sau
osa solicite modificari.
In cazul in care Parlamentul solicita modificari, Comisia va lua in considerare toate modificarile pe care le sugereaza Parlamentul. Daca accepta oricare dintre aceste sugestii, Comisia va trimite Consiliului o propunere modificata. Decizia finala revine Consiliului, care adopta propunerea modificata sau ii aduce modificari suplimentare. 
Avizul conform - prin procedura de aviz conform, Consiliul trebuie sa obtina avizul conform al Parlamentului European inainte de adoptarea anumitor decizii foarte importante. Procedura este similara procedurii de consultare, cu deosebirea ca Parlamentul nu poate modifica o propunere: fie o accepta, fie o respinge. Acceptarea necesita o majoritate absoluta a voturilor exprimate.
Cine lucreaza pentru institutiile UE?
Functionarii publici care lucreaza pentru institutiile UE provin din toate statele membre ale UE. Personalul UE acopera o gama larga de activitati si aptitudini si cuprinde de la oameni politici si manageri pana la economisti, ingineri, juristi, lingvisti, secretari si personal pentru asistenta tehnica. 
Pentru a deveni functionar public european trebuie sa treceti cu succes de o examinare competitiva si severa. Aceste examene sunt organizate la nivel central, de catre Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO).
Parlamentul European: vocea cetatenilor
Parlamentul European (PE) este ales de cetatenii Uniunii Europene pentru a le reprezenta interesele. Isi are originea in anii ?50 si are la baza tratatele fundamentale. Din 1979, membrii Parlamentului European sunt alesi prin vot direct de catre cetatenii UE. Alegerile au loc o data la cinci ani si fiecare cetatean UE are dreptul de a vota si de a candida, indiferent unde locuieste in UE, Parlamentul avand 785 de membri din toate tarile UE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cum Functioneaza UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!