Cultura organizațională și cultura națională

Extras din referat Cum descarc?

Ce este cultura organizationala?
Cultura organizationala este "liantul" care uneste membrii unei organizatii, prin intermediul unor valori impartasite, unor dispozitive simbolice si a unor idei sociale Ea se manifesta in modul in care se munceste, se iau decizii, se creeaza relatii si, in general, se actioneaza in acea organizatie.
"Fundatia pe care se sprijina cultura organizationala este reprezentata de obicei de pilonii sai- valorile, misiunea si viziunea sa- traduse explicit si implicit in norme, credinte, practici, proceduri, obiceiuri de interactiune si comportament intre angajatii sai."
Care sunt tipurile de organizatii? 
Principalele tipuri de culturi organizationale pot fi sintetizate astfel in functie de diverse elemente de diferentiere (criterii):
Structura organizatiei
Principalele trasaturi ale solidaritatii mecanice se refera la urmatoarele aspecte:partile nu au miscari proprii in intreg;legatura care uneste individul cu organizatia este analoaga celei dintre un obiect si persoana care-l poseda, iar individul nu-si apartine, ele este un lucru de care organizatia dispune exclusiv;drepturile personale nu sunt distincte de cele reale;personalitatea individuala este absorbita de personalitatea organizatiei.
Solidaritatea organica care are trasaturi exact opuse:fiecare individ are o sfera de actiune care-i este proprie, este deci o personalitate;constiinta colectiva nu o absoarbe pe cea individuala;dependenta fiecaruia este cu atat mai stransa si, pe de alta parte, activitatea fiecaruia este cu atat mai personala cu cat ea este mai specializata.
Modelele de comunicare
Cultura organizationala de tip ,,high context" , in care comunicare intre membrii organizatiei este scazuta, majoritatea informatiilor sunt continute in contextul fizic sau internalizate de catre individ, numai o mica parte a informatiilor fiind continute in partea explicita, codificand de cele mai multe ori, prin limbaj, mesajul care se transmite.
Cultura organizationala de tip ,,low context" (in care majoritatea informatiilor sunt transmise printr-un cod explicit) sunt, in general, de origine germanica si scandinava, in timp ce culturile organizationale de origine latina, araba si cele din Extremul Orient apartin tipului ,,high context".


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura organizationala si cultura nationala.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!