Culoarul Rucar Bran

Extras din referat Cum descarc?

ARGUMENT
Intre Bran si Rucar se intinde, cale de doar 22,5 km, un spatiu de poveste, cu rustice asezari pitite de-a lungul unui culoar depresionar strajuit, pe de o parte, de Muntii Piatra Craiului, iar de cealalta parte, de Muntii Bucegi. Cu sute de ani in urma, pe aici trecea drumul comercial care lega Brasovului de Campulung; mult mai aproape de zilele noastre, in 1891, s-a construit o sosea modernizata, la a carei inaugurare a participat si regele Carol I. In prezent, aceasta zona, cu maguri, curmaturi si dealuri pe care inca mai cutreiera turmele ciobanilor stiutori a vechilor tehnici de a face branza, urda, jintita si bulz, a devenit una dintre destinatiile predilecte ale turistilor. Strabatand satele dintre Bran si Rucar ne convingem ca turismul rural, ecologic si cultural poate fi pe deplin functional si in Romania. Celor care doresc sa se bucure de atmosfera inconfundabila a locurilor si sa-si traiasca vacanta in ritmuri ancestrale le stau la dispozitie sute de gospodarii taranesti; nu vor regreta: localnicii sunt, la propriu, cei mai minunati oameni de pe pamant.
Totusi, ce are zona aceasta atat de special? Ce ii face pe turisti sa revina aici iar si iar? E destul de greu sa surprindem atmosfera inconfundabila a acestor locuri, compusa dintr-un amalgam de imagini de stane pitite pe dealuri, de casute de lemn risipite pe colnice peste care vara plutesc arome de zmeura, fragi salbatici, fran proaspat cosit ori sanziene, de poieni cu garofite strajuite de palci de mesteceni, de maguri pe care picotesc clai de fan, unduiri de culori desfasurate in jur ca intr-un amfiteatru, franturi din riturile legate de punerea branzei la cetina, masurisul laptelui si ravasitul oilor, peisaje din Prapastiile Magurei, Cheile Dambovitei, Damboviceoarei si Moieciului, Pesterile Dambovicioara si Liliecilor, Cascadele Moieciului si Chisatoarea, Valea Bangaleasa, toate invaluite in zumzete de la Nedeia muntilor, clinchete de sanii trase de cai, talagile turmelor, vuiete de caval... Contar asteptarilor, nu o sa-i auzi pe multi invocandu-l pe sangerosul Dracula. Se pare ca Tepes al nostru e doar un produs bun de speriat strainii. Cei care vin aici doar in cautarea spiritului lui tenebros vor fi dezamagiti, caci al vor gasi doar in produse turistice regizate, exclusiv cu valoare comerciala; in schimb, se vor trezi tam-nisam pe-un picior pe plai, pe-o gura de rai.
Cap. I SCURT ISTORIC
In Culorarul Rucar  Bran intalnim sate de tip risipit, fie sub forma unor bodai (locuinte temporare/sezoniere), fie sub forma unor grupari de gospodarii permanente (sate - cranguri). Asezarile de pe drumul Branului au dezvoltat anumite tipuri de costructii, unelte, piese de port popular, tehnici de prelucrare a laptelui etc. vechile case ale branenilor au de obicei doua  trei incaperi dispuse in plan dreptunghiular. Gospodaria cu ocol intarit specifica Branului sta marturie despre caracterul pastoral al zonei, fiind perfect adaptata ocupatiilor de baza ale celor care o locuiau: cresterea animalelor si lucratul fanului. Initial, aceste case erau plasate pe pantele muntoase, fiind orientate spre soare (adica spre rasarit sau spre sud); pe braneni nu-i interesa deloc pozitia fata de drum sau de un alt punct. Gospodaria intarita avea forma poligonala, cu 5-7 laturi neregulate (in unele cazuri, numarul acestora putea ajunge pana la 13!); anexele erau amplasate cu spatele spre exterior si fata spare curtea inchisa pe toate laturile. O asemenea gospodarie, avand aspectul unei mici cetatui aparate din toate partile, era compusa din: casa, grajduri, crosnie (adapost pentru oi), fiebatoare (incaperea in care se prepara branza), polatre (anexe in care erau depozitate uneltele gospodaresti). Casa era construita din barne lungi de brad asezate pe bolovani de piatra. Peretii locuintei erau constituiti din trunchiuri de copac, fasonate, cu capetele incheiate in cheoturi drepte sau in coada de randunica. Pentru peretii anexelor se foloseau barne rotunde, necioplite, incheiate in colturi cauceste. Iosif Puscariu, originar din Sohodol, a descris, in 1899, cateva elemente particulare ale locuintelor branenilor: Casa, dupa dupa ce se incopcia si se acoperea cu sindrila, se impana cu pene de stejar care se bateau in barnele de brad pe dinauntru si pe dinafara la departare una de alta de  1/2  - 1 cm. Intre aceste pene se arunca lut pana se acopereau penele. Dupa ce se usca si se crapa putin lutul, se dadea inca o spoiala de lut si dupa aceea se varuia alb pe dinauntru si pe dinafara. Astfel asi faceau oamenii casele care tineau pana la 150 de ani si era totdeauna cald in ele.
Ca tip constructiv, casa cu ocol intarit, specifica zonei Branului, este o influienta a arhitecturii locale a sasilor, cu care romanii convietuiesc de veacuri. De regula, casa avea trei incaperi: tinda, casa mare si casa mica. Camera mare era folosita doar in zilele de sarbatoare si la petrecerile de familie; de jur imprejurul peretilor erau agatate vase si blide din ceramica (lucrate cel mai adesea la Tohanu Nou, langa Bran), stergare decorate cu motive florale si zoomorfe. Deasupra patului se afla o culme (prajina lunga, fixata orizontal de grinzi) pe care erau intinse piese de port: ii, fote, bracii, camasi, chimire etc. in camera mica, locuita zi de zi, se afla soba cu vatra, razboiul de tesut, obiecte de uz casnic.
Forma simplificata a gospodariilor cu ocol este reprezentata de hodai si hodaite, aflate in afara vetrei satului, pe locurile de fanete de pe plaiurile muntilor. Aceste locuinte pastorale temporare, reduse la o singura incapere locuibila, erau folosite in timpul varatului si iernatului oilor. Incaperea hodaitei este opera camerei de locuit a unei locuinte tipice branene. Hodaia era compusa din doua grajduri (pentru oi si vite


Fisiere in arhiva (1):

  • Culoarul Rucar Bran.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!