Criza mondială actuală

Extras din referat Cum descarc?

Nu ma indoiesc ca toata lumea a auzit de criza mondiala actuala si probabil cu totii ne intrebam ce impact va avea aceasta asupra economiei romanesti. Pana acum, efectele negative s-au manifestat in principal pe bursa, unde indicii au scazut pana la nivelele de acum 4-5 ani dar si pe piata bancara unde bancile au crescut dobanzile, atat cele pasive (platite deponentilor) cat mai ales cele active (dobanzile la credite).Insa in acest articol nu mi-am propus vorbesc despre impactul negatival acestei crize cat despre oportunitatile pe care aceasta criza o ofera unei economii emergente, asa cum este cea a Romaniei.
Este evident faptul ca tendinta care se va manifesta in toate domeniile economice este aceea de a oferi produse/servicii mai bune la costuri mai mici. Producatorii nu pot oferi aceste produse fara sa aiba un control foarte bun al costurilor in sensul scaderii lor la minimul posibil, iar cand vorbim de costuri de productie mici, ne gandim in primul rand la estul Europei, zona din care si Romania face parte.
In acest moment, companiile mari se confrunta pe propriile piete (SUA, Vestul Europei) cu stagnarea sau chiar cu restrangerea afacerilor datorita recesiunii si vor fi fi nevoite sa gasesca noi piete de desfacere si/sau sa isi extinda afacerile pe pe pietele in dezvoltare pe care sunt deja prezente.
Daca viitorul guvern va avea a atitudine "corecta" in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine (un cadru fiscal mai stabil, o justitie mai independenta, scaderea birocratiei...etc), probabil vom fi surprinsi sa vedem ca marile firme multinationale, aflate in cautare de locatii de productie care sa ofere costuri mici, vor pune Romania pe lista lor.
De ce aceste firme ar alege Romania? Facem parte din NATO si UE (deci riscurile militare sunt 0 iar economia romaneasca are suportul Uniunii Europene), avem o piata de 20 milioane de consumatori care le-ar cumpara produsele, piata este departe de a fi suprasaturata, indiferent despre ce produse sau servicii vorbim; companiile aflate deja aici obtin rate ale profiturilor pe care nici nu viseaza sa le obtina pe pietele mature; avem salarii mici iar forta de munca este calificata; criza nu va genera recesiune in Romania ci doar o reducere a ritmului de crestere economica; UE va "arunca" in noi cu bani in urmatorii 3-4 ani (EUR3-4Mld/an) iar acesti bani se vor duce in investitii....si enumerarea avantajelor poate continua.
Este adevarat ca investitiile in Romania presupun un risc investitional superior altor tari dar, din punctul meu de vedere, raportul risc/castig este unul acceptabil avand in vedere oportunitatile pe care Romania le ofera.
Vom vedea in urmatorii doi ani cum vor sta lucrurile si daca suntem in stare sa profitam sau nu de pe urma acestei crize .
CONCLUZIE
"Prostul invata din greselile lui isr Desteptul invata din greselile altora!"Cum ar fi sa ne uitam la ce s-a intamplat cu Romania in ultimii 19 ani?Intai au venit "investitorii"arabi si chinezi care ne ofereau la preturi romanesti produse pe care le vedeam la televizor, la sarbi (ma rog aproape ,... ca nu erau Nike erau Mike si nici Adidas ci Adibas).
Apoi au venit Shell-ul care ne-a invatat sa cumparam in shopuri stralucitoare de benzinarii, carburant de F1 si alte alea...Au venit apoi italienii cu croitoriile lor ambulante, noi punand la dispozitie croitorese harnice...
Ne-au primit in NATO, desi armamentul si dotarea armatei noastre era incompatibil dpdv tehnic cu al NATO. (dar am indreptat repede acest inconvenient, cumparand Apache, Piranya, Fspe, Motorola, etc).Ne-au primit si in UE, aliniind legislatia (pe ici pe colo prin partile esentale).Libertatea circulatiei marfurilor si persoanelor ne-a adus beneficii si noua romanilor si europenilor.Romania este o piata atractiva pentru toti producatorii, de orice. Romanii au bani si multi dintre ei vor sa epateze. Hai sa-i ajutam!Dar iata ca a venit crizaaa...Cum globalizarea ne-a dus pe toti pe culmile propasirii, tot globalizarea ne duce pe toti si pe culmile prabusirii si a disperarii!Iar aici desteptul vine si pune in practica invataturile trase din greselile celor patiti:Scapa cine poate! Spiritul de turma si inertia nu ajuta in situatii de criza. Inventivitatea, creativitatea, experienta anterioara, munca - Da!In lipsa comenzilor din Europa si mai ales a banilor din Europa, ce putem face? Putem cauta o piata de desfacere, care sa poata prelua surplusul. (Am tinut mama Rusia pe mancare timp de 60 de ani. De ce nu putem sa ne intoarcem fata catre Ursul de la Rasarit? Din mandrie? Hai atunci sa murim din mandrie de foame, caci banii Ursului nu sunt buni! Priviti la tari care au fondat UE, care nu au nici o urma de falsa mandrie si care isi vad interesul:Germania, Austria, Franta, s.a, toate fac afaceri cu Rusia!
Romania ar putea profita de pe urma crizei financiare mondiale
Romania ar putea sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara internationala, in conditiile in care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de crestere a creditarii si la restrangerea deficitului de cont curent.
"Sunt tentat sa afirm ca impactul crizei financiare internationale asupra economiei romanesti a fost mai degraba unul pozitiv. In cazul in care criza persista, riscul ar fi sa se tempereze prea mult cresterea economica, insa, din ce am vazut pana acum, nu sunt semne de incetinire", a spus Isarescu, la Forumul Financiar Central si Est-European, informeaza NewsIn.
Guvernatorul a precizat ca principalii factori pe care ii urmareste sunt calitatea portofoliului bancilor - care au fost tentate pana in prezent sa dea mai usor credite, avand in vedere excesul de lichiditate - si sustenabilitatea cresterii economice, care a fost stimulata prea mult de majorarea cererii si nu de avansul productivitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Mondiala Actuala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!