Criză financiară

Extras din referat Cum descarc?

Criza financiara actuala - punct de pornire
America si restul lumii au cazut prada celei mai profunde si lungi recesiuni din istoria postbelica. Astfel, preturile cresc exponential sau scad inexplicabil de mult, bursa se prabuseste, moneda europeana atinge cotele paroxistice ale evaluarii sale, iata doar cateva dintre simptomele cele mai vizibile. In cateva privinte, aceasta stare de recesiune a economiei se aseamana cu alte crize aparute in ultimii douazeci si cinci de ani, dar se si diferentiaza net de acestea: criza curenta marcheaza sfarsitul unei ere a extinderii creditelor, avand dolarul ca moneda internationala de referinta. Crizele periodice anterioare faceau parte dintr-un proces avans-declin mai amplu, aceasta reprezinta punctul culminant al unui urias avant economic care a durat peste douazeci si cinci de ani. Paradigma propusa pentru a intelege fenomenele din prezent se refera la pietele financiare, conform careia acestea ar tinde spre echilibru, o ipoteza atat falsa, cat si inselatoare, intrucat problemele actuale sunt in mare masura o consecinta a faptului ca sistemul financiar international a fost dezvoltat pe baza acestui model.
George Soros, multimiliardar si un guru al pietelor financiare din Statele Unite, analizeaza intr-un mod cu totul inedit criza financiara actuala in lucrarea sa ,,Noua paradigma a pietelor financiare" (2008). Astfel, omul care a aruncat in aer Banca Angliei in 1992, prin speculatiile impotriva lirei sterline, ii condamna pe "integristii pietelor", ca si pe autoritati, care nu au intervenit la timp pentru a combate dezvoltarea unei piete de credit "monstruos de extinse".
Potrivit lui George Soros, criza actuala a inceput in urma cu mai bine de 20 de ani, a fost precedata si intarita de alte crize mai mici care s-au rezolvat doar in aparenta, iar rezultatul este unul foarte grav, care isi dezvaluie pe zi ce trece proportiile catastrofale. Este demn de remarcat ca inceputul crizei in viziunea lui Soros corespunde cu perioada anilor '88-'89, perioada dezintegrarii blocului comunist, care a dus la o crestere semnificativa a imigrarii in SUA, la niveluri asemanatoare cu cele de la inceputul secolului XX - o adevarata recolonizare a Americii.
"Cred ca situatia este mult mai grava decat vor sa recunosca autoritatile", a declarat miliardarul, adaugand ca masurile luate pana acum, precum reducerea dobanzii de politica monetara sau reducerea impozitelor pentru stimularea cheltuielilor consumatorilor au fost "necesare insa nu si suficiente".
Principala cauza a escaladarii turbulentelor, spune miliardarul american, este lipsa de supraveghere asupra sistemului bancar, in conditiile in care autoritatile financiare si administratia Statelor Unite "au esuat sa-si faca datoria" in cadrul unei crize despre care Fondul Monetar International spune ca ar putea conduce la pierderi totale de aproape 1.000 mld. euro, scrie presa internationala.
"Este o criza provocata de mana omului si din cauza unui crez gresit, care graviteaza in jurul ideii ca piata are capacitatea de a-si corecta singura propriile excese", a declarat Soros, adaugand ca "va trece o perioada lunga pana cand efectele declinului pietei imobiliare vor fi resimtite in totalitate".
Incapacitatea autoritatilor de a se implica in rezolvarea acestei crize va determina o prelungire a turbulentelor si "o inrautatire a situatiei inainte ca aceasta sa revina la normal", considera Soros.
2. Evolutii si consecinte ale actualei crize financiare
Intre 2004 si 2006, dobanda de referinta a bancii centrale americane (Fed) a urcat de la 1% la 5,35%, generand o incetinire puternica activitatii de pe piata imobiliara rezidentiala din Statele Unite. Proprietarii de locuinte achizitionate pe credit, dintre care multi de-abia puteau sa-si plateasca rata lunara la banca in momentul in care dobanda era scazuta, au inceput sa intre in incapacitate de plata. Numarul creditelor ipotecare subprime devenite neperformante a atins un nivel record in situatia in care acest tip de credite riscante era destinat consumatorilor cu venituri scazute sau bonitate indoielnica. Impactul numarului din ce in ce mai mare de credite neperformante s-a resimtit rapid in intreg sistemul financiar global, pentru ca multe dintre ipotecile acordate pe piata subprime au fost "impachetate" sub forma unor instrumente financiare si vandute mai departe institutiilor financiare si investitorilor individuali.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Financiara.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!