Criza Financiara

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In acest an cuvantul de ordine de pe buzele tuturor este "CRIZA", fie ca vorbim de responsabilii din sectorul financiar bancar, din administratia publica sau din industrie, fie ca ne referim la decidentii din domeniul agricol, din comert sau servicii, iar perceptia actuala este aceea de incertitudine . Nu se stie unde ne aflam - la inceputul, la mijlocul sau la sfarsitul perioadei de criza, nu se stie daca trebuie economisim, sa investim sau sa consumam mai mult. Singura certitudine este aceea ca trebuie sa intreprindem ceva, plecand de la o analiza cat mai corecta a situatiei existente, continuand cu realitatea unui plan de actiune pentru depasirea crizei, cu luarea hotararilor necesare si cu trecerea la fapte.
Crizele financiare se caracterizeaza prin perturbatii intermitente ale modului de stabilire a preturilor pe piata, al caror moment din timp prin definitie trebuie sa fie neanticipat - daca oamenii isi dau seama ca ele se apropie, atunci piata le neutralizeaza prin arbitraj .
Criza nu a fost imposibil de prezis; ea a aratat esecul pietelor putin sau deloc reglementate, demonstrand inca o data ca piata financiara nu se poate reglementa singura.
Criza financiara este de proportii epice, astfel ca sumele cheltuite pentru a aborda aceasta problema au fost insuficiente. O analiza a cauzelor fundamentale ale acestui colosal esec care a pus intregul sistem financiar la risc este justificata, atat in scopul de a rezolva problema si pentru a evita astfel de evenimente in viitor.
Scaderile preturilor la locuinte, a avut efecte majore asupra bilanturilor si portofoliilor institutiilor financiare din intreaga lume, fapt ce a dus la dublarea efectelor bulei speculative a imobiliarelor.
Raspunsul politic la criza din 2008 a fost rapid si de mari dimensiuni. Raspunsul a fost partial realizat prin noua legislatie si prin intermediul agentiilor cu autoritatea de a aborda problemele de credit si de locuinte. 
Criza financiara actuala, declansata de creditele ipotecare cu nivel ridicat de risc acordate in SUA si de produsele derivate din acestea, s-a extins la nivel mondial din cauza integrarii sporite a pietelor, ceea ce evidentiaza faptul ca modalitatile actuale de reglementare si supraveghere a pietelor financiare nu sunt suficient de convergente nici la nivelul UE, nici la nivel international. In consecinta, este necesara o reforma a modalitatilor de reglementare si supraveghere a pietelor financiare.
Criza a condus la o limitare drastica a creditelor, care a determinat scumpirea acestora pentru multi dintre actorii pietei. De asemenea tulburarile actuale de pe pietele financiare afecteaza cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Activitatile de intermediere de pe piata de capital si aparitia unor noi tipuri de vehicule financiare au adus beneficii, dar, in acelasi timp, au generat noi factori de risc sistematic la nivel global.
Situatia ante - criza
Anii dinaintea crizei din august 2007 au marit balonul euforic de crestere artificiala a preturilor pe piata imobiliara. Peste tot in lume, pana in 2005, cresterea valorii de piata a actiunilor firmelor, a obligatiunilor, a activelor imobiliare rezidentiale si comerciale, a ipotecilor pe locuinte si a altor obligatii asumate de intreprinderi financiare si persoane fizice, a inregistrat un ritm mult accelerat fata de cresterea venitului intern global. Aceste active, cand au fost cumparate de intermediari financiari au generat mai departe o crestere masiva de lichiditate. Semnele unei stabilitati in crestere si pentru a-si imbunatati ratele rentabilitatii, investitorii au achizitionat active de clasa inferioare, cu randamente mari, fapt ce a comprimat ecarturile de randament de pe piata, aducandu-le cele mai scazute niveluri din ultimele decenii. Astfel, valoarea proprietatilor lor imobiliare a crescut in mare masura, majoritatea economiilor nationale inregistrand boomuri pe piata imobiliara.
Avand in vedere ca riscurile pareau la acea perioada minime, Statele Unite a inregistrat in acea perioada o crestere notabila a valorilor mobiliare cu randament mare ce aveau la baza imprumuturi garantate cu ipoteci de categorie subprime. Conditiile de obtinere a unui credit ipotecar erau minime : puteai sa iei un credit ipotecar fara sa platesti nici un avans, puteai sa obtii un credit ipotecar "cu optiune de plata variabila", care iti dadea voie sa alegi cat voiai sa platesti in fiecare luna, nu erai obligat sa dovedesti cu documente veniturile si averea si nu aveai obligatia de a angaja un evaluator independent pentru proprietatea ipotecata.
Pana in 2005 numarul creditelor ipotecare subprime acordate ajunsese la o cota de 20%. Emiterea de valori mobiliare garantate cu creante subprime a crescut puternic in ultima parte a anului 2005, acoperind peste 80% din totalul creditelor ipotecare subprime acordate.
Primele de randament pentru actiuni- plusul de rentabilitate la care investitorii se asteapta din partea actiunilor, fata de rentabilitatea investitiilor "lipsite de risc", cum ar fi cele in bonuri de tezaur ale Statelor Unite- se contractasera si ele semnificativ. In incercarea de a obtine o rentabilitate cat de cat mai mare, investitorii ajunsesera sa accepte un risc de foarte multe ori mai mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Financiara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!