Criza economica mondiala

Extras din referat Cum descarc?

In timp ce Uniunea Europeana este preocupata de identificarea unor
alternative la Federatia Rusa pentru aprovizionarea cu hidrocarburi, aceasta este, la randul sau, interesata de diversificarea traseelor de furnizare, pentru a evita problemele create de Ucraina si Belarus.
Proiectarea unei politici energetice comune in 
Uniunea Europeana
Documente programatice
Proiectul politicii energetice europene a fost prezentat la 10.01.2007 de Comisia Europeana.
Principiile care stau la baza negocierilor sunt: realizarea unei piete interne de energie competitive si integrate; securitatea aprovizionarii, prin diversificarea surselor de procurare si a rutelor de transport, prin "coridorul sudic", respectiv gazoductul ,,Nabucco"; reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (prin cresterea eficientei energetice extinderea utilizarii surselor alternative de energie - eoliana, solara, biomasa, biocombustibili, energie geotermala - si luarea in considerarea a energiei nucleare). substantiala a coordonarii europene in domeniul aprovizionarii energetice. 
Capitolul XXI defineste energia ca o "competenta impartita intre statele membre", in timp ce articolul 194 evoca "securitatea aprovizionarii energetice a UE".
Importurile de gaze naturale in statele UE
14 din cele 27 de state membre ale UE sunt mari consumatoare de gaze rusesti sau nu dispun de resurse alternative. Astfel, unele dintre cele mai dezvoltate state din Uniunea Europeana, precum Germania si Italia, importa aproximativ 50% din totalul gazelor livrate de Moscova blocului comunitar. Franta cumpara mai putin de jumatate din totalul Italiei si sub 25% din cel al Germaniei. Estonia Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Bulgaria depind total de gazele resesti.
Impedimente in realizarea politicii energetice commune
Particularitati pe segmental gazelor naturale
Realizarea unei piete unice competitive este grevata de inalta concentrare a pietelor la nivel local, de infrastructura deficitara, care face dificil accesul noilor competitori si ofensivitatea Moscovei pe segmentul de productie central-asiatic
Obiectivul Uniunii de diversificare a furnizorilor, vizate fiind in primul rand statele din Asia Centrala (precum, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan se loveste de relatiile privilegiate in domeniu pe care Federatia Rusa le-a stabilit cu acesti producatori, respectiv de contractele incheiate de Moscova pentru livrarile de gaze.
In 2007, gazul produs in Kazahstan a fost destinat, in special, consumului intern. La sfarsitul anului 2007, acest stat a incheiat doua acorduri care prevad construirea gazoductului Turkmenistan-Kazahstan-China si extinderea conductei Central-Asiatice. In acelasi timp, Kazahstanul a anuntat ca, pana in 2010, se va transforma intr-o o tara exportatoare de gaz.
Tergiversarea proiectelor de transport
Uniunea Europeana intentioneaza sa realizeze asa numitul "coridor sudic"


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza economica mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!