Criza economică mondială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In timp ce Uniunea Europeana este preocupata de identificarea unor

alternative la Federatia Rusa pentru aprovizionarea cu hidrocarburi, aceasta este, la randul sau, interesata de diversificarea traseelor de furnizare, pentru a evita problemele create de Ucraina si Belarus.

Proiectarea unei politici energetice comune in

Uniunea Europeana

Documente programatice

Proiectul politicii energetice europene a fost prezentat la 10.01.2007 de Comisia Europeana.

Principiile care stau la baza negocierilor sunt: realizarea unei piete interne de energie competitive si integrate; securitatea aprovizionarii, prin diversificarea surselor de procurare si a rutelor de transport, prin "coridorul sudic", respectiv gazoductul ,,Nabucco"; reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (prin cresterea eficientei energetice extinderea utilizarii surselor alternative de energie - eoliana, solara, biomasa, biocombustibili, energie geotermala - si luarea in considerarea a energiei nucleare). substantiala a coordonarii europene in domeniul aprovizionarii energetice.

Capitolul XXI defineste energia ca o "competenta impartita intre statele membre", in timp ce articolul 194 evoca "securitatea aprovizionarii energetice a UE".

Importurile de gaze naturale in statele UE

14 din cele 27 de state membre ale UE sunt mari consumatoare de gaze rusesti sau nu dispun de resurse alternative. Astfel, unele dintre cele mai dezvoltate state din Uniunea Europeana, precum Germania si Italia, importa aproximativ 50% din totalul gazelor livrate de Moscova blocului comunitar. Franta cumpara mai putin de jumatate din totalul Italiei si sub 25% din cel al Germaniei. Estonia Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Bulgaria depind total de gazele resesti.

Impedimente in realizarea politicii energetice commune

Particularitati pe segmental gazelor naturale

Realizarea unei piete unice competitive este grevata de inalta concentrare a pietelor la nivel local, de infrastructura deficitara, care face dificil accesul noilor competitori si ofensivitatea Moscovei pe segmentul de productie central-asiatic

Obiectivul Uniunii de diversificare a furnizorilor, vizate fiind in primul rand statele din Asia Centrala (precum, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan se loveste de relatiile privilegiate in domeniu pe care Federatia Rusa le-a stabilit cu acesti producatori, respectiv de contractele incheiate de Moscova pentru livrarile de gaze.

In 2007, gazul produs in Kazahstan a fost destinat, in special, consumului intern. La sfarsitul anului 2007, acest stat a incheiat doua acorduri care prevad construirea gazoductului Turkmenistan-Kazahstan-China si extinderea conductei Central-Asiatice. In acelasi timp, Kazahstanul a anuntat ca, pana in 2010, se va transforma intr-o o tara exportatoare de gaz.

Tergiversarea proiectelor de transport

Uniunea Europeana intentioneaza sa realizeze asa numitul "coridor sudic"

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza economica mondiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 215 cuvinte
Nr caractere:
7 624 caractere
Marime:
636.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
import, export, criza, Economie, comert
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!