Criza economică în Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea conceptului de criza
2. Impactul economic al crizei in Moldova
2.1. Impactul crizei economice asupra saraciei si a excluziunii sociale in
Republica Moldova
3. Solutiile crizei economice din Republica Moldova
4. Concluzii 
5. Referinte bibliografice


Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea conceptului de criza
"Dinamica dezvoltarii societatii arata ca, de-a lungul istoriei, economiile statelor s-au confruntat cu perioade de boom si de criza, care s-au repetat la intervale scurte, medii si lungi, fapt ce induce ideea de ciclicitate. Efectele crizei s-au resimtit in planul investitiilor, productiei, al cererii agregate. In evolutia societatii, crizele pot fi definite ca fiind situatii caracterizate de o instabilitate pronuntata, insotite de o volatilitate si de o incertitudine in crestere, contradictii economice, politice, ideologice, militare etc. 
Criza economica reprezinta o faza a ciclului economic in care se formeaza un surplus relativ de marfuri in raport cu capacitatea de cumparare limitata a populatiei, ceea ce duce la scaderea productiei, la falimente, somaj etc. In situatii de criza ne aflam intr-o permanenta stare de neliniste si de nesiguranta legata de viitor, teama sau chiar panica, stare de dereglare a economiei, expresie a incalcarii unor corelatii necesare desfasurarii activitatii economice. Declansarea ei marcheaza si momentul inceperii unor schimbari calitative ale economiei pentru o noua faza ascendenta a activitatii economice. 
Economiilor de piata le sunt caracteristice crize ciclice de supraproductie, constand in aceea ca oferta este mai mare decat cererea, bunurile produse negasind cumparatori solvabili, fapt care obliga pe ofertanti sa reduca productia. Este dificil sa apreciem cand o criza financiara devine una economica sau daca o criza economica genereaza o criza financiara sau invers. In principiu, vorbim intotdeauna de o criza economica generata fie de cauze financiare, fie politice sau sociale. 
Vorbim de o criza atunci cand efectele acesteia se manifesta asupra unui numar foarte mare de oameni/companii. Crizele pot exista insa intr-o stare latenta si nu sunt greu de previzionat (cauzele acestora fiind destul de clare). Crizele economice nu se incadreaza intr-un anumit model. Teoriile economice moderne resping ideea unei teoretizari generale a crizelor economico-financiare, conform carora acestea pot fi incadrate intr-un model general valabil, considerandu-se ca fiecare criza financiara este unica, fiecare reprezentand de fapt un accident istoric, generat de factori specifici, intr-o anumita conjuncture social-economica si politica. 
Conform acestor teorii crizele nu pot fi anticipate, astfel incat efectele negative ale acestora sa fie aduse la un nivel minim. Cu toate acestea, istoria ne arata ca, desi crizele economico-financiare nu apar si nu produc efecte in parametrii identici, ele sunt strans legate de caracterul ciclic al proceselor economice. "
[https://docslide.com.br/documents/criza-economica-in-republica-moldovaprobleme-si-solutiiconspectemd.html]
2. Impactul economic al crizei in Moldova
" In iunie 2009, FMI ( Fondul Monetar International) a caracterizat situatia macroeconomica a Moldovei in felul urmator: "La fel ca majoritatea tarilor din regiune, Moldova a fost lovita dur de criza economica mondiala. PIB-ul real este proiectat sa se contracte cu cel putin 9 % in 2009, si exista semne ingrijoratoare de deflatie. Pietele de export s-au contractat, iar investitiile straine directe si remitentele s-au prabusit brusc. Se preconizeaza ca deficitul de cont curent sa ramana mare, in ciuda contractiei rapide a importurilor. Incepe sa se manifeste o lipsa consistenta de finantare externa, din cauza scaderii fluxului de capital."
[http://www.ziare.com/articole/criza+economica+republica+moldova]
Mai multi indicatori deja disponibili cu privire la functionarea economiei din Moldova pe parcursul anului 2009 vadesc un declin evident.PIB-ul a avut in primul semestru 2009 un declin de 7.8% fata de primul trimestru din 2008. Impactul crizei asupra diferitelor sectoare de productie nu este uniform. Declinul productiei industriale este mai mare decat cel din comert si agricultura. De asemenea, activitatile orientate spre export sufera o lovitura puternica, spre deosebire de cele orientate spre piata interna. Totusi, efectele asupra locurilor de munca si a veniturilor, ca urmare a declinului nivelului de productie, determina un impact social mai puternic decat simpla suma a descresterii PIB-ului din sectorul respectiv.
Principalele canale de contagiune prin care se transmit efectele crizei financiare si economice in Moldova sunt remitentele tot mai scazute, in consecinta declinul cererii interne si externe, reducerea intrarilor de investitii straine directe, care, concomitent, reduc sansele de locuri de munca si ma- resc somajul (agrafat si mai mult de catre emigrantii care se intorc in tara) si contractia transferurilor guvernamentale catre bugetele locale.
Sansele tot mai reduse de a gasi un loc de munca, drept consecinta a crizei, vor inrautati o tendinta deja existenta in tara. Incepind cu anii 1990, somajul era in descrestere continua si in 2007 constituia ceva mai mult de 5%, ca mai apoi sa scada la 4.0%, in 2008.
[https://www.unicef.org/moldova/2009_009_Impact_of_Crisis__ROM_FINAL.pdf]


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza economica in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://docslide.com.br/documents/criza-economica-in-republica-moldovaprobleme-si-solutiiconspectemd.html
2. https://www.unicef.org/moldova/2009_009_Impact_of_Crisis__ROM_FINAL.pdf
3. https://ru.scribd.com/doc/192563995/Criza-Economica-in-Republica-Moldovaprobleme-Si-Solutii-Conspecte-md
4. http://lex.justice.md/md/332953/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!